Οικονομία

Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης: Πώς θα γίνει η εκταμίευση των πόρων – Τι περιλαμβάνει

Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης: Πώς θα γίνει η εκταμίευση των πόρων – Τι περιλαμβάνει
Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης: Κατατέθηκε προ ημερών στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Ελλάδα το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης.

Κατατέθηκε προ ημερών στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Ελλάδα το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης.

Δεδομένη ωστόσο πρέπει να θεωρείται η έγκριση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης «Ελλάδα 2.0» από την Κομισιόν, καθώς πρόσφατα και η πρόεδρος της Επιτροπής κ. Ούρσουλα Φον ντερ Λαιεν εξέφρασε την ικανοποίησή της για το ελληνικό σχέδιο.

O Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, αρμόδιος για το Ταμείο Ανάκαμψης, επισκέφθηκε τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα και παρέδωσε στον επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Επιτροπής στην Ελλάδα κ. Γιώργο Μοσχόβη, αντίτυπο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», το οποίο απεστάλη και αναρτήθηκε στο σύστημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Βουλή

Τα κριτήρια της αξιολόγησης – Πότε θα καταβληθεί

Η εισήγηση της Κομισιόν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το οποίο θα έχει προθεσμία ενός μήνα για να δώσει την έγκρισή του στο σχέδιο, θα περιλαμβάνει και την αξιολόγηση του σχεδίου, η οποία θα γίνει με βάση 11 κριτήρια. Για να δοθούν οι προκαταβολές του 13% θα πρέπει ο κανονισμός για τη λειτουργία του Ταμείου Ανάκαμψης να επικυρωθεί από τα κοινοβούλια των 27 χωρών της ΕΕ. Η έγκριση έχει δοθεί από τη μεγάλη πλειονότητα των χωρών – μελών, αλλά παραμένουν ακόμη πέντε χώρες που δεν το έχουν κάνει. Το γερμανικό κοινοβούλιο είχε ψηφίσει τον κανονισμό αλλά δημιουργήθηκε εμπλοκή με την προσφυγή στο Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας κατά του Ταμείου Ανάκαμψης. Η απόρριψη, ωστόσο, των ασφαλιστικών μέτρων από το δικαστήριο προϊδεάζει για μία απόρριψη της προσφυγής ως προς την ουσία της. Έτσι, η φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι είναι βέβαιη πως ο κανονισμός θα έχει εγκριθεί από όλες τις χώρες πριν την έγκριση των εθνικών σχεδίων.

Τι περιλαμβάνει

Η αναλυτική περιγραφή των Δράσεων του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που εστάλησαν, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τις εξής ενότητες:

  • Μακροοικονομικά αποτελέσματα του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας
  • Συνεκτικότητα και συμπληρωματικότητα με άλλα προγράμματα
  • Συσχέτιση με τους πυλώνες του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας
  • Ευρωπαϊκές Εμβληματικές Πρωτοβουλίες, η προώθηση των οποίων αποτελεί διακριτό στόχο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας
  • Σύνδεση με το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο
  • Ισότητα των φύλων και ίσες ευκαιρίες για όλους
  • Προϋποθέσεις και μηχανισμός εφαρμογής
  • Στήριξη των επενδύσεων μέσω του δανειακού προγράμματος του Ταμείου Ανάκαμψης
  • Αποτελέσματα διαβούλευσης
  • Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments