Ελλάδα

Τζανάκης: Τι είπε για την επιδημιολογική καμπύλη

Τζανάκης: Τι είπε για την επιδημιολογική καμπύλη
Τζανάκης: Ο καθηγητής Πνευμονολογίας μίλησε σχετικά με την επιδημιολογική εικόνα της χώρας, αλλά και τον δείκτη θνησιμότητας για το Μάϊο.

Ο Νίκος Τζανάκης μίλησε για την επιδημιολογική εικόνα που παρουσιάζει η χώρα μετά το Πάσχα. Ο ίδιος έχει προβλέψει πως το επίπεδο ανοσίας θα φτάσει το 50% τον Ιούνιο. Αλλά είχε κάνει και μία πρόβλεψη σχετικά με την πτώση των κρουσμάτων μετά το Πάσχα.

Πιο συγκεκριμένα, ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, μιλώντας για την επιδημιολογική εικόνα ανέφερε ότι η καμπύλη των κρουσμάτων κορωνοϊού, των νοσηλευομένων αλλά και των διασωληνωμένων έχει πτωτική πορεία. ΗΠΑ

Τζανάκης: “Θα συνεχίσουμε να βλέπουμε 60-85 θανάτους την ημέρα”

«Αναμένουμε να δούμε αν θα απορροφήσει τους κραδασμούς από το Πάσχα χωρίς σοβαρές επιπτώσεις», σχολίασε μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6, τονίζοντας πως «θα συνεχίσουμε να βλέπουμε 60 – 85 θανάτους την ημέρα. Αυτό έχει προεξοφληθεί από τις τωρινές νοσηλείες και τις νοσηλείες στις ΜΕΘ».

Όπως εξήγησε ο κ. Τζανάκης, ο δείκτης θνησιμότητας θα κινηθεί στους 500 θανάτους ανά εβδομάδα και θα επηρεαστεί προς το καλύτερο μετά τις 20 Μαΐου. Σύμφωνα με τα μοντέλα που έχουν αναπτύξει στην Κρήτη, ο καθηγητής ανέφερε ότι με πάνω από το 30% των εμβολιασμών, έστω και με την πρώτη δόση, αναπτύσσεται μια εκθετικού τύπου καταστολή στους πανδημικούς δείκτες. «Δηλαδή για κάθε ποσοστό εμβολιασμού από εκεί και πάνω γίνεται πολλαπλάσια η κατασταλτική δράση στα κρούσματα. Θα κορυφωθεί στο 50% και αυτός θα είναι ένας μεγάλος προστατευτικός παράγοντας», εξήγησε.

Τζανάκης: “Οι επαφές που θα προκύψουν από τα ανοίγματα είναι υγειονομικά πιο ασφαλείς”

«Με ενόχλησαν οι σκηνές που είδα, ειδικά τη Μεγάλη Παρασκευή, αλλά και τις άλλες μέρες στις εκκλησίες με πάρα πολύ κόσμο που κινείτο ανεξέλεγκτα. Φορούσαν κάποιοι μάσκες αλλά υπήρχε συνωστισμός και στους προαύλιους», συμπλήρωσε ο κ. Τζανάκης.

«Οι επαφές που θα προκύψουν από τα ανοίγματα σε διασκέδαση, εστίαση και τουρισμό είναι υγειονομικά πιο ασφαλείς από τις αυθόρμητες», τόνισε, ενώ σχολιάζοντας τη διεύρυνση του ωραρίου κυκλοφορίας σημείωσε ότι η κυκλοφορία από μόνη της δεν προσδίδει μεταδοτικότητα, αλλά οι κοινωνικές επαφές είναι αυτές που αυξάνουν τη μετάδοση του ιού.

Τείχος ανοσίας στο 30%-35%

Αναφορικά με τα εμβόλια ο κ. Τζανάκης σχολίασε: «Έχουμε ήδη χτίσει ένα τείχος ανοσίας που φθάνει στο 30%-35%, καθώς έχουν ήδη γίνει πολλοί εμβολιασμοί και προγραμματίζονται εκατομμύρια άλλοι για τις επόμενες εβδομάδες.

Κάποιος που έχει κάνει δύο διαδοχικά self test, πχ. σήμερα και το Μεγάλο Σάββατο θα είναι ασφαλές να βρεθεί με άλλους ανθρώπους για το τραπέζι του Πάσχα. Γενικότερα, σε σχέση και με το άνοιγμα του τουρισμού τις επόμενες εβδομάδες, κάποιος με δύο αρνητικά self test θα πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν να έχει εμβολιαστεί».

Κορωνοϊός

Κορωνοϊός

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments