Διεθνή

Εμβόλιο Moderna: Είναι αποτελεσματικό κατά 96% στους εφήβους

Εμβόλιο Moderna: Είναι αποτελεσματικό κατά 96% στους εφήβους
Εμβόλιο Moderna: Η εταιρεία γνωστοποίησε τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών που έγιναν στις ΗΠΑ. Πόσοι συμμετείχαν, τι έδειξαν οι έρευνες.

Η Moderna ανακοίνωσε σήμερα Πέμπτη 6/5 ότι το εμβόλιό της κατά του κορωνοϊού φτάνει σε αποτελεσματικότητα στους εφήβους ηλικίας 12-17 ετών το 96%, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών. Να τονίσουμε ότι η ανακοίνωση αυτή έρχεται σε μια μέρα που έχει «ανάψει» η συζήτηση για τις πατέντες των εμβολίων. Τζο Μπάιντεν και Βλαντίμιρ Πούτιν τάχθηκαν υπέρ της άρσης της πατέντας, ενώ ο Άλμπερτ Μπουρλά της Pfizer δήλωσε ότι δεν συμφωνεί με αυτή την προοπτική.

Πιο συγκεκριμένα, σε σχέση με το εμβόλιο της Moderna, από τους 3.235 συμμετέχοντες σε αυτές τις δοκιμές στις ΗΠΑ, τα δύο τρίτα έλαβαν το εμβόλιο και το ένα τρίτο ένα εικονικό φάρμακο (placebo). Η έρευνα «κατέδειξε ένα ποσοστό αποτελεσματικότητας του εμβολίου 96% στους συμμετέχοντες (…) που είχαν λάβει τουλάχιστον μία δόση», δήλωσε η Moderna, με την ευκαιρία της δημοσίευσης των αποτελεσμάτων της τριμήνου.

«Οι αναλύσεις περιλάμβαναν 12 κρούσματα (Covid-19) 14 ημέρες μετά την πρώτη δόση», όπως έκανε γνωστό η εταιρεία. Για αυτά τα ενδιάμεσα αποτελέσματα, οι συμμετέχοντες παρακολουθούνταν κατά μέσο όρο 35 ημέρες μετά τη δεύτερη δόση.

Το εμβόλιο «ήταν σε γενικές γραμμές καλά ανεκτό, χωρίς κάποια σοβαρή ανησυχία σχετικά με την ασφάλειά του να έχει αναγνωριστεί έως σήμερα», συνεχίζει η εταιρεία. Οι συχνότερες παρενέργειες ήταν πόνος στο σημείο της ένεσης, κεφαλαλγία, κόπωση, μυϊκοί πόνοι, παρόμοιες με εκείνες που παρατηρήθηκαν στους ενήλικες.

Εμβόλιο Moderna: Είναι αποτελεσματικό κατά 96% στους εφήβους

Εμβόλιο Moderna: Είναι αποτελεσματικό κατά 96% στους εφήβους

Η εταιρεία τόνισε ότι «βρίσκεται σε συζητήσεις με τις ρυθμιστικές αρχές σχετικά με μια ενδεχόμενη τροποποίηση» της άδειας του εμβολίου της, το οποίο προς το παρόν χορηγείται σε άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω, στις χώρες όπου έχει εγκριθεί.

Πετυχημένη η τροποποιημένη εκδοχή του εμβολίου απέναντι στη νοτιοαφρικάνικη μετάλλαξη

Νωρίτερα η αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας έδωσε στη δημοσιότητα πρώτα θετικά αποτελέσματα όσον αφορά τις δοκιμές μια τροποποιημένης εκδοχής του εμβολίου της, η οποία αναπτύχθηκε ειδικά κατά του νοτιοαφρικανικού παραλλαγμένου στελέχους του νέου κορωνοϊού, όπως και για την επίδραση μιας τρίτης δόσης του αρχικού εμβολίου της κατά της COVID-19.

«Έχουμε ενθαρρυνθεί από αυτά τα νέα δεδομένα, τα οποία ενισχύουν την εμπιστοσύνη μας στην ιδέα ότι η στρατηγική μας για επαναληπτικές (δόσεις) θα πρέπει να παρέχει προστασία κατά των νέων αυτών παραλλαγμένων στελεχών», αναφέρει σε ανακοίνωση ο διευθύνων σύμβουλος της Moderna Στεφάν Μπανσέλ.

Σαράντα άνθρωποι, οι οποίοι είχαν ήδη εμβολιαστεί, δηλαδή είχαν λάβει και τις δύο δόσεις του αρχικού εμβολίου της Moderna μεταξύ έξι και οκτώ μηνών πριν από τις δοκιμές αυτές, μετείχαν σε αυτές.

Ορισμένοι έλαβαν μια τρίτη δόση μιας νέας φόρμουλας (ονομάζεται mRNA-1273.351) που αναπτύχθηκε κατά του νοτιοαφρικανικού παραλλαγμένου στελέχους του νέου κορωνοϊού και άλλοι μια τρίτη δόση του αρχικού εμβολίου.

Οι δύο αυτές επιλογές «αύξησαν τους τίτλους (επίπεδα) των εξουδετερωτικών αντισωμάτων κατά του SARS-CoV-2 και δύο ανησυχητικών παραλλαγμένων στελεχών» του, δηλαδή του νοτιοαφρικανικού και του βραζιλιάνικου, ανακοίνωσε η Moderna. Τα ποσοστά των αντισωμάτων μετρήθηκαν στους μετέχοντες δύο εβδομάδες μετά την τρίτη λήψη σκευάσματος. Αυτά «αυξήθηκαν σε παρόμοια ή υψηλότερα επίπεδα» από αυτά που διαπιστώθηκαν μετά την πρώτη σειρά των δύο δόσεων, υπογραμμίζει η επιχείρηση.

Η φόρμουλα του εμβολίου που αναπτύχθηκε ειδικά κατά του παραλλαγμένου στελέχους που ταυτοποιήθηκε πρώτα στη Νότια Αφρική αποδείχθηκε πιο αποτελεσματική εναντίον του από το αρχικό εμβόλιο, προσθέτει η Moderna.

Μια άλλη εκδοχή, μια δόση που περιέχει και το αρχικό εμβόλιο και τη νέα φόρμουλα, μελετάται επίσης, αλλά ακόμη δεν έχουν γίνει γνωστά αποτελέσματα σχετικά με αυτήν. Το εμβόλιο της Moderna χρησιμοποιεί μια νέα τεχνολογία, η οποία ονομάζεται αγγελιαφόρος RNA (mRNA). Η τεχνική αυτή «επιτρέπει την γρήγορη παρασκευή υποψηφίων-εμβολίων, που περιλαμβάνουν βασικές μεταλλάξεις του ιού, επιτρέποντας δυνητικά μια πιο γρήγορη ανάπτυξη μελλοντικών εναλλακτικών εμβολίων» κατά πιθανών νέων παραλλαγμένων στελεχών, σημείωσε ο Μπανσέλ.

«Θα συνεχίσουμε να κάνουμε όσες επικαιροποιήσεις χρειάζονται του εμβολίου μας κατά της COVID-19 ώστε να τεθεί υπό έλεγχο η πανδημία», σημείωσε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments