Οικονομία

Θόδωρος Σκυλακάκης: Έντονο ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα

Θόδωρος Σκυλακάκης: Έντονο ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα
Θόδωρος Σκυλακάκης: Στο έντονο ενδιαφέρον που υπάρχει από το εξωτερικό για επενδύσεις στη χώρα μας, σημείωσε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Θόδωρος Σκυλακάκης.
Θόδωρος Σκυλακάκης: Στο έντονο ενδιαφέρον που υπάρχει από το εξωτερικό για επενδύσεις στη χώρα μας, σημείωσε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Θόδωρος Σκυλακάκης.

Στο έντονο ενδιαφέρον που υπάρχει από το εξωτερικό για επενδύσεις στη χώρα μας, σημείωσε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Θόδωρος Σκυλακάκης.

Ο υπουργός αναφέρθηκε στο έντονο ενδιαφέρον που υπάρχει σημειώνοντας ότι αυτό διαπιστώθηκε και σε διαδικτυακή διάλεξη που πραγματοποιήθηκε χθες με Γάλλους εκπρόσωπους επιχειρήσεων.

Για το Ταμείο Ανάκαμψης

Τη βεβαιότητά του ότι το Ταμείο Ανάκαμψης θα φέρει περισσότερα χρήματα εξέφρασε ο κ. Σκυλακάκης ενώ σημείωσε πως έτσι θα δημιουργηθούν περισσότερες θέσεις εργασίας με καλύτερους μισθούς.

Σχετικά με την έκδοση 5ετούς ομολόγου

Ο αναπληρωτής υπουργός σημείωσε για την χθεσινή έκδοση νέου πενταετούς ομολόγου που οι πρόσφορες ξεπέρασαν τα 20 δισ. ευρώ, μίλησε για καλή εξέλιξη και επεσήμανε ότι σε αυτά τα θετικά νέα πρέπει να προστεθούν η πορεία του δεκαετούς ομόλογου που η απόδοση του έχει πέσει από το 2019 από το περίπου 3 στο 0, 9%, αλλά και οι αναβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης.

Στις αγορές η Ελλάδα με πενταετές ομόλογο

Πάνω από 20 δις. ευρώ ξεπέρασαν οι προσφορές την έκδοση του νέου πενταετούς ομολόγου . Συγκεκριμένα, η αρχική καθοδήγηση για την απόδοση του πενταετούς τίτλου βρισκόταν στο 0,28%, αλλά βελτιώθηκε στη ζώνη του 0,20%. Η σημερινή έξοδος στις αγορές είναι η τρίτη κατά σειρά .

Σημειώνεται ότι το πρωί της Δευτέρα άνοιξε το το βιβλίο προσφορών για την έκδοση νέου πενταετούς ομολόγου. Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι ανέθεσε την κοινοπρακτική έκδοση του νέου ομολόγου στις τράπεζες Barclays, BofA Securities, Commerzbank, Morgan Stanley και Societe Generale. Η έξοδος αυτή στις αγορές είναι η τρίτη κατά σειρά που πραγματοποιεί το Ελληνικό Δημόσιο από την αρχή του έτους.

Μέχρι στιγμής το υπουργείο Οικονομικών έχει αντλήσει 6 δισ. ευρώ με χαμηλά επιτόκια από τα 10 έως 12 δισ. ευρώ που είναι ο αρχικός σχεδιασμός που έχει εκπονήσει ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους για το σύνολο της χρονιάς. Προηγήθηκε στις 17 Μαρτίου η έκδοση του 30ετούς ομολόγου λήξεως Ιανουαρίου 2052 με επιτόκιο 2,75%, όπου το Δημόσιο άντλησε 2,5 δισ. ευρώ.

Στα 26 δισ. ευρώ οι προσφορές από την προηγούμενη έξοδο

Το βιβλίο προσφορών άνοιξε νωρίτερα με το αρχικό quidance για το επιτόκιο στο MS+160 μονάδες βάσης. Το βιβλίο προσφορών άνοιξε με το αρχικό guidance σε ό,τι αφορά το επιτόκιο να διαμορφώνεται στο MS συν 160 μονάδες βάσης, δηλαδή πέριξ του 2%. Το επιτόκιο υποχώρησε πέριξ του 1,8%, ενώ αναμένεται το τελικό επιτόκιο. Αξίζει να σημειωθεί πως το ελληνικό δημόσιο βγήκε στις αγορές με 30ετή ομόλογα. Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής να επιταχύνει τις αγορές ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά είναι ιδιαίτερα θετικό.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments