Διεθνή

Astrazeneca Βρετανία: Συχνότερη στους νέους η θρόμβωση

Astrazeneca Βρετανία: Συχνότερη στους νέους η θρόμβωση
Astrazeneca Βρετανία: Από ότι φαίνεται οι υγειονομικές αρχές παγώνουν το εμβόλιο για αυτούς που ανήκουν στους κάτω των 40 λόγω των θρομβώσεων.

Στην Βρετανία έχουν καταγραφεί πολλά περιστατικά θρομβώσεων μετά τον εμβολιασμό με το σκεύασμα της AstraZeneca. Σημειώνεται ότι ο ΠΟΥ ύστερα από έρευνα που διεξήγαγε είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι τα οφέλη υπερτερούν των κινδύνων, κάτι που υποστηρίζει και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ).

Πιο συγκεκριμένα, οι Βρετανοί πολίτες κάτω των 40 ετών θα έχουν τη δυνατότητα να λάβουν το εμβόλιο της Pfizer ή της Moderna για την πρόληψη της Covid-19, τουλάχιστον εάν υπάρχουν επαρκή αποθέματα, καθώς η χρήση του εμβολίου της AstraZeneca παγώνει προληπτικά και σε αυτή την ηλικιακή ομάδα, λόγω ανησυχίας για σπάνια περιστατικά θρόμβωσης που αναφέρονται συχνότερα στους νέους. AstraZeneca

Νέα απόφαση για το εμβόλιο

Πριν από περίπου ένα μήνα, η χρήση του εμβολίου της Astra είχε σταματήσει στη Βρετανία για τους κάτω των 30. Η απόφαση που ανακοινώθηκε την Παρασκευή έρχεται έπειτα από σύσταση της Κοινής Επιτροπής Εμβολιασμού και Ανοσοποίησης, καθώς οι αρχές ετοιμάζονται να επεκτείνουν την εμβολιαστική κάλυψη στους κάτω των 40.

Το εμβόλιο της Astra είναι το κυριότερο όπλο που επέτρεψε στη Βρετανία να ανακόψει τη ραγδαία εξάπλωση του κοροναϊού. Παρόλα αυτά, η απόφαση να παγώσει η χρήση του στους κάτω των 40 δεν αναμένεται να επηρεάσει το στόχο για ανοσοποίηση όλου του ενήλικου πληθυσμού έως τα τέλη Ιουλίου.

Τα περιστατικά θρόμβωσης

Συνολικά 242 περιστατικά θρόμβωσης σε συνδυασμό με θρομβοπενία, τα οποία οδήγησαν σε 49 θανάτους, είχαν καταγραφεί στη Βρετανία μέχρι τις 28 Απριλίου μεταξύ 28,5 εκατομμυρίων ληπτών του εμβολίου της AstraZeneca.

Αυτό σημαίνει ότι ο κίνδυνος εμφάνισης της αιματολογικής διαταραχής είναι 10,5 λήπτες ανά εκατομμύριο μετά την πρώτη δόση, αριθμός που αυξάνεται στους 17,4 ανά εκατομμύριο στην ηλικιακή ομάδα των 30-39.

Ο κίνδυνος θανάτου είναι 2,1 ανά εκατομμύριο, αριθμός που ανεβαίνει στους 4,5 ανά εκατομμύριο στην ηλικιακή ομάδα των 30-39 ετών.

Οι έλεγχοι του εμβολίου στην Βρετανία

Η Ρυθμιστική Υπηρεσία για τα φάρμακα και τα προϊόντα υγειονομικής περίθαλψης (MHRA) κατά την εβδομαδιαία ενημέρωση σχετικά με τις παρενέργειες από τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού, δήλωσε ότι έχουν καταγραφεί συνολικά 209 θρόμβοι με χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων μετά τον εμβολιασμό με το εμβόλιο της AstraZeneca, σε σύγκριση με 168 που αναφέρθηκαν την περασμένη εβδομάδα.

Έχει γίνει παράλληλα έλεγχος του εμβολίου AstraZeneca σχετικά με το θέμα των πολύ σπάνιων θρόμβων, με υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης σε νεότερους ανθρώπους. Να σημειωθεί πως αρκετές χώρες, ανάμεσά τους και η Βρετανία, έχουν προτείνει μόνο τους ανθρώπους πάνω από μια συγκεκριμένη ηλικία να λάβουν τη δόση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments