Διεθνή

Pfizer Κομισιόν: Συμφωνία για νέα παρτίδα εμβολίων

Pfizer Κομισιόν: Συμφωνία για νέα παρτίδα εμβολίων
Pfizer Κομισιόν: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να υπογράψει μία νέα σύμβαση με την φαρμακευτική εταιρεία για παράδοση νέων εμβολίων.

H Κομισιόν και Pfizer υπέγραψαν μία νέα μεγάλη συμφωνία για την παραλαβή μίας νέας παρτίδας εμβολίων. Μία νέα μελέτη για το εμβόλιο επιβεβαιώνει την αποτελεσματικότητα του κατά της πανδημίας. Ακόμη, στον Καναδά έχει εγκριθεί η χρήση σε εφήβους 12 έως 15 ετών.

Πιο συγκεκριμένα,  η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέγραψε μία νέα σύμβαση με την Pfizer Inc. και τη BioNTech SE για νέα παρτίδα εμβολίων, όπως μεταδίδει το Bloomberg, επικαλούμενο πηγές που γνωρίζουν το θέμα. Σύμφωνα με τις πηγές, η ΕΕ ολοκλήρωσε τις διαπραγματεύσεις με τις δύο φαρμακευτικές εταιρείες την περασμένη εβδομάδα και η συμφωνία είναι έτοιμη για υπογραφή ακόμα και σήμερα.

Οι λεπτομέρειες

Η νέα συμφωνία αφορά 1,8 δισεκατομμύρια δόσεις για το 2022 και το 2023. Μάλιστα, περιλαμβάνει ρήτρες που επιτρέπουν τη δωρεά και τη μεταπώληση δόσεων. Προβλέπει, επίσης, μηνιαία προγράμματα παράδοσης και κυρώσεις για πιθανές καθυστερήσεις.

Η Κομισιόν βρίσκεται, ακόμη, σε συνομιλίες με τις Moderna Inc., Novavax Inc. και Valneva SE για επιπλέον δόσεις εμβολίου. Στο μεταξύ, οι παραδόσεις του εμβολίου της Johnson & Johnson παραμένουν αραιές καθώς οι έρευνες συνεχίζονται για μολυσμένες παρτίδες σε εργοστάσιο των ΗΠΑ. Παρόλα αυτά, η επικεφαλής της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε την Πέμπτη ότι αναμένει αρκετές δόσεις όλων των εμβολίων για τον εμβολιασμό του μεγαλύτερου μέρους του ενήλικου πληθυσμού της ΕΕ έως τον Ιούλιο.

Αρνητική η Pfizer στην άρση της πατέντας

Η εξέλιξη αυτή έρχεται ενόσω έχει ανοίξει «μέτωπο» μεταξύ κυβερνήσεων και φαρμακευτικών εταιρειών για τις πατέντες των εμβολίων.

Κατηγορηματικά αντίθετος με την απελευθέρωση των πατεντών εμβολίων δηλώνει ο πρόεδρος της Pfizer, αντιπροτείνοντας την αύξηση της παραγωγής στις υπάρχουσες μονάδες.

Ο Αλμπέρτ Μπουρλά, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο, υποστήριξε ότι το άνοιγμα μονάδων παραγωγής του εμβολίου των BioNTech/Pfizer σε άλλα μέρη, πέρα από αυτά που ήδη υπάρχουν στις ΗΠΑ και την ΕΕ (Βέλγιο και Γερμανία), θα ήταν περίπλοκο, λόγω της έλλειψης πρώτων υλών, με κίνδυνο να μειωθεί ο αριθμός των παραγόμενων δόσεων.

«Πρέπει να επικεντρώσουμε τις προσπάθειές μας» στα εργοστάσια που παράγουν ήδη το εμβόλιο και «έχουν επαρκή ικανότητα να παρασκευάσουν δισεκατομμύρια δόσεις και να διασφαλίσουμε ότι δεν θα διαταράσσεται (η παραγωγή) με πολιτικά υποκινούμενες ανακοινώσεις. Αυτές είναι κενές υποσχέσεις» τόνισε.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Pfizer, ένα εμβόλιο που βασίζεται στην τεχνολογία του mRNA απαιτεί «μια πολύ μακρά διαδικασία και μια τεχνογνωσία αιχμής προκειμένου να λειτουργήσει ένας χώρος παραγωγής. Επειδή εμβόλια αγγελιαφόρου RNA δεν είχαν παραχθεί ποτέ μέχρι τώρα, το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχουν στον κόσμο εργοστάσια όπως αυτά που κατασκευάσαμε εμείς οι ίδιοι (…) εκ του μηδενός».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments