ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ
Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου
Τομεάρχης Εργασίας ΣΥΡΙΖΑ

Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου στο pagenews.gr: Με την ατομική σύμβαση καταλύεται το 8ωρο

Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου στο pagenews.gr: Η Τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στο εργασιακό νομοσχέδιο με την αξιωματική αντιπολίτευση να το χαρακτηρίζει ως «μητέρα των μαχών».

Η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου μίλησε στο pagenews.gr και στην εκπομπή Opinion Leader με τον Δημήτρη Τάκη, αναφέροντας πως «έχουμε μπει σε μια πολύ δυνατή κοινωνική αντιπαράθεση γιατί ένα εργασιακό νομοσχέδιο και μάλιστα, με τον τρόπο που θέλει να το φέρει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, θίγει τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις χιλιάδων ανθρώπων. Είτε στον Ιδιωτικό είτε στον Δημόσιο τομέα».

Για την κριτική που ασκεί η αξιωματική αντιπολίτευση σχετικά με το 8ωρο:

Έχουμε τον πρωθυπουργό να κάνει ομιλία για τα εργασιακά και να δηλώνει τις βασικές κατευθύνσεις του νομοσχεδίου στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, δημόσια. Έχουμε τον υπουργό Εργασίας τον κ. Χατζηδάκη ο οποίος βγαίνει σχεδόν καθημερινά στα κανάλια. Και η κ. Πελώνη προφανώς εκπλήσσεται επειδή η αντιπολίτευση κάνει το αυτονόητο, σχολιάζει αυτά που ακούει.

Για το ότι η ατομική σύμβαση καταλύει το 8ωρο:

Αυτά που λένε, δεν συμβαδίζουν. Εδώ είναι ο παραλογισμός και η παραπληροφόρηση. Και επειδή μας κατηγορούν για fake news, έχουν θορυβηθεί πάρα πολύ. Με τη διαδήλωση εκφράζεται η αγωνία του κόσμου για το μεροκάματο και τις συνθήκες εργασίας του. Όταν με αυτά που λένε, θεωρούν ισότιμο τον εργαζόμενο με τον εργοδότη, έχουμε την κατάλυση του Εργατικού Δικαίου. Γιατί με βάση αυτό, αιώνες τώρα, δεν είναι ισότιμοι. Με την ατομική σύμβαση καταλύεται το 8ωρο. Δηλαδή θα συναινεί ο εργαζόμενος υπό την πίεση να μην χάσει τη δουλειά του, να δουλεύει 10ωρο και να παίρνει αμοιβή για 8 ώρες και ταυτόχρονα να μην έχει υπερωρίες. Αυτή την πραγματικότητα θέλουν να επιβάλλουν.

Για το τι σημαίνει η ατομική σύμβαση για τον εργαζόμενο:

Ζητάμε να ισχύουν όλες οι κλαδικές συμβάσεις που υπογράφονται. Και να επεκτείνει και αυτές που λήγουν. Αλλά δεν το κάνουν γιατί είναι εναντίον αυτών. Η ατομική σύμβαση είναι η ουσιαστική κατάργηση κάθε συλλογικής διαπραγμάτευσης και φυσικά ο εργαζόμενος φοβάται μήπως χάσει τη δουλειά του. Είναι τελείως παράλογο να λένε ότι είναι επωφελής η ατομική σύμβαση για τον εργαζόμενο.

Για το τι στάση θα ακολουθήσει η αξιωματική αντιπολίτευση:

Οι ατομικές συμβάσεις είναι το μείζον θέμα. Με τις διατάξεις του νομοσχεδίου δεν μπορεί να επαναθωρακιστεί το 8ωρο. Είναι κάτι που ισχύει από τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Και υπάρχουν κι άλλα προβλήματα αλλά περιμένουμε να δούμε το τελικό κείμενο. Επί της αρχής αν υπάρχει μέσα η ατομική σύμβαση και η κατάλυση του δικαιώματος της απεργίας και των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, είμαστε αντίθετοι. Αλλά μπορεί να υπάρχουν κάποιες διατάξεις με σκοπό να «χρυσώσουν το χάπι». Και πάλι όμως, θα δούμε το κείμενο. Γιατί άλλο οι τίτλοι, και άλλο η ουσία.