Ελλάδα

Άρση lockdown: Πώς θα ταξιδεύουμε από τις 14 Μαΐου

Άρση lockdown: Πώς θα ταξιδεύουμε από τις 14 Μαΐου
Άρση lockdown: Σε ποιες περιπτώσεις κρίνεται υποχρεωτικό το αρνητικό τεστ κορωνοϊού.

Η εβδομάδα που διανύουμε χαρακτηρίζεται από το άνοιγμα πολλών δραστηριοτήτων, με την επιστροφή στην κανονικότητα να βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής. Με το άνοιγμα του τουρισμού να έχει οριστεί για τις 15 Μαΐου, ήδη γίνεται προετοιμασία για χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, με τις αποφάσεις να αναμένεται να ανακοινωθούν στην ενημέρωση για την πορεία του κορωνοϊού στη χώρα μας την Τετάρτη.

Ανάμεσα στα νέα μέτρα αναμένεται και η απελευθέρωση των μετακινήσεων από νομό σε νομό. Σε αυτή την περίπτωση εξετάζεται να αποτελεί σύσταση και όχι υποχρέωση η διενέργεια PCR ή self test πριν το ταξίδι, ενώ θα μπορεί να γίνεται και χρήση των βεβαιώσεων εμβολιασμού.

Ωστόσο, σε ότι αφορά τη μετακίνηση στα νησιά, αναγκαία θεωρούνται τα self test και το PCR 72 ώρες πριν το ταξίδι. Όσοι πολίτες έχουν εμβολιαστεί θα μπορούν να ταξιδέψουν χρησιμοποιώντας το πιστοποιητικό εμβολιασμού. Τα παραπάνω ισχύουν τόσο σε ακτοπλοϊκά όσο και σε αεροπορικά ταξίδια.

Πώς θα έρχονται οι τουρίστες στη χώρα μας

Οι ανακοινώσεις για τον τουρισμό και τις λεπτομέρειες με το σχετικό άνοιγμά του θα λάβουν χώρα την Πέμπτη από τον αρμόδιο υπουργό Χάρη Θεοχάρη και θα καλύπτουν όλες τις πύλες εισόδου της χώρας, αεροδρόμια, λιμάνια και χερσαία σύνορα.

Για να φθάσουν οι ταξιδιώτες στη χώρα μας, θα πρέπει να έχουν μαζί τους μοριακό τεστ 72 ωρών ή πιστοποιητικό εμβολιασμού. Σημειώνεται ότι οι τουρίστες θα πρέπει να είναι πλήρως εμβολιασμένοι, δηλαδή να έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου, ενώ από τη χορήγησης της δεύτερης δόσης θα πρέπει να έχει μεσολαβήσει το διάστημα 14 ημερών.

Το αρνητικό τεστ ή το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα μπορεί να αναρτάται σε ψηφιακή πλατφόρμα προκειμένου οι αρχές να ελέγχουν ποιοι θα πρέπει να υποβληθούν σε rapid test.

Τι προβλέπεται για τα SMS και την απαγόρευση κυκλοφορίας

Η αποστολή των SMS στο 13033 θα αποτελεί παρελθόν από το τέλος αυτής της εβδομάδας, ενώ το ίδιο ισχύει και για το SMS στο 13032 για το λιανεμπόριο.

Επίσης, πρόκειται να καταργηθεί το click inside και το click away, με τους καταναλωτές να μπορούν ελεύθερα να επισκεφθούν το κατάστημα που επιθυμούν.

Ως προς την απαγόρευση της κυκλοφορίας, πρόκειται να πάρει παράταση κατά μία ώρα, με τη νυχτερινή απαγόρευση να ξεκινάει από τις 12 τα μεσάνυχτα. Τις πρώτες νύξεις είχε κάνει, άλλωστε, ο Άδωνις Γεωργιάδης:

«Εφόσον η πανδημία ακολουθήσει την πορεία που έχει, η εστίαση θα πάει μια ώρα παραπάνω (μεσάνυχτα) με το άνοιγμα του τουρισμού, ενώ αν η επιτροπή πει και για κλείσιμο 1 το πρωί το ΥΠΑΝΕ θα το δεχθεί» σημείωσε χαρακτηριστικά ο αρμόδιος υπουργός, Άδωνις Γεωργιάδης.

«Θέλω, και αυτό θα ζητήσουμε από την επιτροπή, να βγάλουμε χρονοδιάγραμμα για όλους τους κλειστούς κλάδους της οικονομίας με το πρωτόκολλο και την ημερομηνία, για να ξέρουν όλοι (γάμοι, δεξιώσεις, κέντρα ευεξίας κλπ) πότε και πώς ξεκινάνε, οπότε να υπάρχει οδικός χάρτης ολοκλήρωσης του ανοίγματος της αγοράς», συμπλήρωσε ο υπουργός.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments