Διεθνή

Pfizer εμβόλιο: Αποτελεσματικό απέναντι στις μεταλλάξεις

Pfizer εμβόλιο: Αποτελεσματικό απέναντι στις μεταλλάξεις
Pfizer εμβόλιο: Η φαρμακευτική εταιρεία σε ανακοίνωση της αναφέρει πως είναι αποτελεσματικό το σκεύασμα και απέναντι στις μεταλλάξεις.

Ένα από τα μεγάλα ερωτήματα είναι αν το εμβόλιο της Pfizer είναι αποτελεσματικό απέναντι στις μεταλλάξεις του κορωνοϊού. Και από ότι φαίνεται σύμφωνα με νέα μελέτη δεν θα χρειστούν τροποποιήσεις στο αρχικό εμβόλιο. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως ο Καναδάς έδωσε το «πράσινο φως» για την έγκριση του εμβολίου των Pfizer – BioNTech για τα παιδιά ηλικίας από 12 ετών.

Πιο συγκεκριμένα, το εμβόλιό που παράγει η Pfizer είναι αποτελεσματικό απέναντι στις παραλλαγές του κορονοϊού και ότι μέχρι στιγμής καμία μελέτη δεν υποδεικνύει ότι υπάρχει ανάγκη για την ανάπτυξη νέας φόρμουλας, ανακοίνωσε την Δευτέρα η γερμανική εταιρεία BioNTech που ανέπτυξε το εμβόλιο mRNA.

Νέα μελέτη της εταιρείας για τις μεταλλάξεις

«Μέχρι σήμερα, τίποτε δεν δείχνει ότι είναι αναγκαία μία προσαρμογή του σημερινού εμβολίου της BioNTech κατά των βασικών παραλλαγών που έχουν εντοπισθεί», αναφέρεται στην ανακοίνωση της εταιρείας, η οποία διευκρινίζει ότι «αναπτύσσει πλήρη στρατηγική για την αντιμετώπιση αυτών των παραλλαγών, εάν υπάρξει ανάγκη στο μέλλον».

Την περασμένη εβδομάδα, οι δύο εταιρείες ανακοίνωσαν ότι το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό και στη λεγόμενη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη.

Σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα δεδομένα των κλινικών δοκιμών, ο εμβολιασμός απέτρεψε το 100% των συμπτωματικών κρουσμάτων μεταξύ των εθελοντών στη Νότιο Αφρική, όπου κυριαρχεί το στέλεχος B1351, αν και το δείγμα της μελέτης στη χώρα ήταν σχετικά μικρό στα 800 άτομα.

Η μελέτη για την αποτελεσματικότητα του

Αυτή αφορά σε υγειονομικά δεδομένα που συγκεντρώθηκαν μεταξύ της 24ης Ιανουαρίου και της 3ης Απριλίου, ημέρα κατά την οποία το 72% των ανθρώπων άνω των 16 ετών (ήτοι σχεδόν 5 εκατομμύρια) και το 90% των άνω των 65 ετών στο Ισραήλ είχαν λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου τους των Pfizer/BioNTech. Η ανάλυση αφορά κυρίως την αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά του παραλλαγμένου στελέχους του νέου κορονοϊού που ταυτοποιήθηκε πρώτα στη Βρετανία, το B.1.1.7, που είναι κυρίαρχο στη χώρα. svg%3E

Η μελέτη δείχνει ότι το εμβόλιο είναι «πολύ αποτελεσματικό» σε αυτούς που είναι άνω των 16 ετών επτά ημέρες μετά την δεύτερη δόση: προστατεύει κατά 95,3% έναντι της λοίμωξης, κατά 97,2% έναντι της νοσηλείας και κατά 96,7% έναντι του θανάτου. Τα επίπεδα αυτά προστασίας παραμένουν παρόμοια και για αυτούς που είναι άνω των 85 ετών.

Ωστόσο αυτά μειώνονται σημαντικά όταν οι άνθρωποι έχουν λάβει μόνο μία από τις δύο δόσεις του εμβολίου: 57,7% έναντι της λοίμωξης, 75,7% έναντι της νοσηλείας και 77% έναντι του θανάτου στους άνω των 16 ετών. Η μελέτη αυτή «δείχνει τη σημασία που έχει ένας πλήρης εμβολιασμός στους ενηλίκους» με δύο δόσεις, επισημαίνουν οι συντελεστές της έρευνας. Σύμφωνα με αυτούς, μία μόνο δόση μπορεί επίσης να παρέχει μια βραχύτερη προστασία, ιδίως με την εμφάνιση παραλλαγμένων στελεχών του νέου κορονοϊού που είναι πιο ανθεκτικά στο εμβόλιο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments