Ελλάδα

Κρούσματα σήμερα 11/05: Αποκλιμάκωση στις νοσηλείες

Κρούσματα σήμερα 11/05: Αποκλιμάκωση στις νοσηλείες
Κρούσματα σήμερα 11/05: Με την επιδημιολογική εικόνα να βελτιώνεται, συνεχίζεται το άνοιγμα των οικονομικών δραστηριοτήτων.

Αναμένοντας τα κρούσματα για σήμερα 11/05, αξίζει να αναφερθεί ότι η επιδημιολογική εικόνα της χώρας είναι θετική, σύμφωνα με τους ειδικούς. Αξίζει να αναφερθεί ότι χθες 10/5, τα κρούσματα έφτασαν τα 1904. Τα περισσότερα εντοπίστηκαν, σύμφωνα με την κατανομή, σε Αττική και Θεσσαλονίκη.

Πιο συγκεκριμένα, την Τετάρτη πρόκειται να συνεδριάσουν οι ειδικοί προκειμένου να αποφασίσουν σχετικά με τις διαπεριφερειακές μετακινήσεις, την κατάργηση του SMS και την απαγόρευση της κυκλοφορίας. Κρούσματα σήμερα 11/05

Ξεκινούν οι εμβολιασμοί στα μεγάλα νησιά

Το σχέδιο για το πως η «Επιχείρηση Ελευθερία» θα ταξιδέψει και στα μεγάλα νησιά θα παρουσιαστεί από τον γενικό γραμματέα Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους καθώς θα είναι και αντικείμενο συζήτησης στην τακτική εβδομαδιαία σύσκεψη του Πρωθυπουργού με την επιτροπή του ΕΟΔΥ.

Στη σύσκεψη εκτός από τον κ.Θεμιστοκλέους θα συμμετέχουν ακόμα ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, αλλά και  τοπικοί φορείς των νησιών.

Σημειώνεται ότι έχει προηγηθεί ο εμβολιασμός των κατοίκων νησιών με πληθυσμό κάτω των 10.000.

Μάλιστα ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους είχε δηλώσει πως «έχουμε τόσα πολλά μικρά νησάκια και επειδή είναι τόσο δύσκολο να προμηθεύονται εμβόλια, αποφασίσαμε να εμβολιάσουμε ολόκληρους τους πληθυσμούς σε μία φορά, έχοντας ως σκοπό να είναι σε θέση να δεχτούν τουρίστες όταν οι μόνιμοι κάτοικοι έχουν εμβολιαστεί και είναι πλήρως προστατευμένοι».

Την Τετάρτη οι ανακοινώσεις για SMS, ωράριο και απαγόρευση κυκλοφορίας

Από την άλλη πλευρά την Τετάρτη 12 Μάιου θα συνεδριάσει η επιτροπή του Υπουργείου Υγείας με αντικείμενο τα SMS καθώς και τις υπερτοπικές μετακινήσεις, αλλά και θέματα λιανεμπορίου σχετικά με το click away και click inside, όπως επίσης και ο οδικός χάρτης για το άνοιγμα άλλων δραστηριοτήτων.

Ως προς την απαγόρευση της κυκλοφορίας, πρόκειται να πάρει παράταση κατά μία ώρα, με τη νυχτερινή απαγόρευση να ξεκινάει από τις 12 τα μεσάνυχτα. Τις πρώτες νύξεις είχε κάνει, άλλωστε, ο Άδωνις Γεωργιάδης:

«Εφόσον η πανδημία ακολουθήσει την πορεία που έχει, η εστίαση θα πάει μια ώρα παραπάνω (μεσάνυχτα) με το άνοιγμα του τουρισμού, ενώ αν η επιτροπή πει και για κλείσιμο 1 το πρωί το ΥΠΑΝΕ θα το δεχθεί» σημείωσε χαρακτηριστικά ο αρμόδιος υπουργός, Άδωνις Γεωργιάδης.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες το σενάριο που προκρίνεται είναι μέχρι τις 00.30. Το απόγευμα της Τετάρτης θα υπάρξουν και οι σχετικές ανακοινώσεις από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά.

Οι δηλώσεις Γεωργαντά για τα ανακριβή self test

Σχετικά με τις περιπτώσεις με τα ψευδή αποτελέσματα στα self test μαθητών, ο κ. Γεωργαντάς τόνισε ότι υπάρχει «1% η πιθανότητα ψευδούς αποτελέσματος», ωστόσο σημείωσε ότι «η βεβαίωση του αποτελέσματος μπορεί να γίνει δωρεάν σε δημόσια δομή».

Ο κ. Γεωργαντάς πρόσθεσε ακόμα ότι «θα ομαλοποιηθεί πλήρως όλη η διαδικασία της παράδοσης των self test» και σημείωσε ότι «τις Κυριακές τα φαρμακεία που εφημερεύουν είναι πολύ λίγα και γι’ αυτό τα self test δίνονταν μέχρι το Σάββατο». Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι τα είναι διασφαλισμένα τα εμβόλια της δεύτερης δόσης με το AstraZeneca.

Μέσα Ιουνίου ο εμβολιασμός των 18 και άνω

Για τους 18 ετών και άνω, ο κ. Αρκουμανέας είπε ότι θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός τους μέσα στον Ιούνιο, ενώ από τέλος του μήνα θα ανοίξουν και τα υπόλοιπα εμβόλια για τους 30-44 ετών, ανά πενταετία. Ερωτηθείς για τις προϋποθέσεις για τις υπερτοπικές μετακινήσεις, τόνισε ότι υπάρχει συγκεκριμένος σχεδιασμός.

Σχετικά με την απόφαση του ΣτΕ για αποζημίωση των πολιτών για βλάβες μετά από τον εμβολιασμό, ο κ. Αρκουμανέας σχολίασε πως είναι ελάχιστες οι περιπτώσεις που εμφάνισαν προβλήματα υγείας μετά από εμβολιασμό στην Ελλάδα.

Σε ότι αφορά τους εμβολιασμούς, τόνισε πως η Ελλάδα βρίσκεται στη 10η θέση αυτή τη στιγμή ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε ό,τι αφορά όσους έχουν πλήρως εμβολιαστεί και πάνω από τον μέσο όρο των ανά ημέρα εμβολιασμών ανά 100 κατοίκους.

Ασφάλεια μετά τις 15 ημέρες από την δεύτερη δόση του εμβολίου

Την απόφαση των ελεύθερων μετακινήσεων τη χαρακτήρισε περισσότερο πολιτική και λιγότερο υγειονομική, ενώ σημείωσε πως πλέον τα οριζόντια μέτρα έχουν κλείσει τον κύκλο τους και με τα αυξανόμενα μέτρα και τον εμβολιασμό μπαίνουμε σε μια καινούργια φάση.

Επεσήμανε πως αυτή την στιγμή έχουμε 2 όπλα, τα εμβόλια και τα self test ενώ σημείωσε πως είναι σημαντικό να αξιοποιηθούν το τελευταία και να δηλώνονται. Αναφορικά με τα προνόμια των εμβολιασμένων, δήλωσε πως μόλις ανοίξει η πλατφόρμα για όλους ίσως μπορεί να υπάρξει συζήτηση για περισσότερες ελευθέριες.

Τουλάχιστον 15 ημέρες μετά την 2η δόση του εμβολίου μπορούμε να νιώθουμε ασφαλείς ανέφερε μεταξύ άλλων ο καθηγητής, ενώ σημείωσε πως είναι πολύ πιθανό να χρειαστούμε και τρίτη δόση του εμβολίου. Για τα εμβόλια σε εφήβους υπογράμμισε πως πρέπει να αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια τους.

Τζανάκης: «Η αποκλιμάκωση είναι αργή αλλά γίνεται»

Σύμφωνα με τον Νίκος Τζανάκη, από τις 10 Απριλίου, ο μέσος κυλιόμενος όρος των κρουσμάτων θα είναι 500-600 την ημέρα. «Η αποκλιμάκωση είναι αργή, αλλά γίνεται», υπογράμμισε ο κ. Τζανάκης, ενώ εξήγησε πως καταγράφεται και μια βελτίωση περίπου 15% στα κρεβάτια των ΜΕΘ.

Ωστόσο, συνέχισε λέγοντας πως παραμένει υψηλά ο δείκτης θνησιμότητας, ο οποίος όμως πάντα καθυστερεί και συγκεκριμένα πέφτει 3 περίπου εβδομάδες μετά την αποκλιμάκωση των κρουσμάτων.

Σύμφωνα με τον καθηγητή πνευμονολογίας, ουσιαστική αποκλιμάκωση των κρουσμάτων θα σημειωθεί μετά το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου που το 30 – 35% των πολιτών θα είναι εμβολιασμένοι και με τις δύο δόσεις. «Τότε θα δούμε μια σαφή αποκλιμάκωση των πανδημικών δεικτών», είπε.

Για την χρήση της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους, σημείωσε πως αυτή μπορεί να αποφεύγεται αν οι πολίτες κρατούν 3, 4 μέτρα απόσταση από την διπλανή παρέα και βγαίνουν με ανθρώπους που έχουν εμπιστοσύνη πως τηρούν τα μέτρα προστασίας.

Τα σενάρια για «ελευθερίες» σε εμβολιασμένους

Οι προϋποθέσεις λοιπόν, για να επωφεληθούν εμβολιασμένα άτομα σε συγκεκριμένες δραστηριότητες είναι υπό συζήτηση. Εάν δηλαδή τα οφέλη θα αφορούν σε πλήρως εμβολιασμένους πολίτες (και με τις δύο δόσεις) ή και σε πολίτες που έχουν ολοκληρώσει την πρώτη δόση και έχει παρέλθει ένα ικανό διάστημα για το «χτίσιμο» ανοσίας, δηλαδή τριών εβδομάδων.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, η δεύτερη επιλογή δεν θεωρείται απίθανη από τη στιγμή που οι περισσότεροι νεότεροι πολίτες, που αποτελούν και την ομάδα – στόχο των «πριμοδοτούμενων» δραστηριοτήτων (γυμναστήρια, συναυλίες και εκδηλώσεις), βρίσκονται σε διαδικασία χορήγησης της πρώτης δόσης, με τη δεύτερη να αργεί. Οι ειδικοί υποστηρίζουν, πάντως, ότι και η πρώτη δόση, αφού περάσουν τρεις εβδομάδες, δημιουργεί αρκετά ικανοποιητική ανοσία.

Η εμπειρία από άλλες χώρες άλλωστε, δείχνει ότι ένα τέτοιο πλάνο είναι εφικτό. Ενδεικτικά, στην Κύπρο που τα τελευταία 24ωρα ανακοινώθηκαν παρόμοια οφέλη για τους εμβολιασμένους, η πρόσβαση σε συναθροίσεις και εκδηλώσεις επιτρέπεται σε εμβολιασθέντες τουλάχιστον με την πρώτη δόση και τρεις εβδομάδες από τη χορήγησή της. Επίσης, όσοι εργαζόμενοι έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με την 1η δόση, και αφού παρέλθουν τρεις εβδομάδες από τη χορήγησή της, εξαιρούνται της υποχρέωσης για εβδομαδιαίο έλεγχο με rapid test.

Οι μετακινήσεις στα νησιά και στην ενδοχώρα

Ανάμεσα στα νέα μέτρα αναμένεται και η απελευθέρωση των μετακινήσεων από νομό σε νομό. Σε αυτή την περίπτωση εξετάζεται να αποτελεί σύσταση και όχι υποχρέωση η διενέργεια PCR ή self test πριν το ταξίδι, ενώ θα μπορεί να γίνεται και χρήση των βεβαιώσεων εμβολιασμού.

Ωστόσο, σε ότι αφορά τη μετακίνηση στα νησιά, αναγκαία θεωρούνται τα self test και το PCR 72 ώρες πριν το ταξίδι. Όσοι πολίτες έχουν εμβολιαστεί θα μπορούν να ταξιδέψουν χρησιμοποιώντας το πιστοποιητικό εμβολιασμού. Τα παραπάνω ισχύουν τόσο σε ακτοπλοϊκά όσο και σε αεροπορικά ταξίδια.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments