Διεθνή

Ιράκ: Απόπειρα δολοφονίας δημοσιογράφου

Ιράκ: Απόπειρα δολοφονίας δημοσιογράφου
Ιράκ: Μια ημέρα μετά την εκτέλεση ακτιβιστή έγινε απόπειρα δολοφονίας δημοσιογράφου. Πρόκειται για τον Άχμεντ Χασάν.

Τρόμος στο Ιράκ. Μια ημέρα μετά την εκτέλεση ακτιβιστή Ιχάμπ Τζαουάντ αλ Ουάζνι από εκτελεστές στην Καρμπάλα σημειώθηκε απόπειρα δολοφονίας δημοσιογράφου σε μια άλλη πόλη της νότιας πλευράς της χώρας, τη Ντιουανίγια. Η επίθεση έγινε χθες νωρίς το πρωί, όπως ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες και γιατροί στο Γαλλικό Πρακτορείο. Πρόκειται για τον ιρακινό δημοσιογράφο Άχμεντ Χασάν. Την ίδια στιγμή όπως 11 άνθρωποι στο Αφγανιστάν έχασα τη ζωή τους από βομβιστική επίθεση σε λεωφορείο, ενώ και στη Σομαλία σημειώθηκε τρομοκρατική ενέργεια με βόμβα με έξι νεκρούς.

Ο δημοσιογράφος εισήχθη σε μονάδα εντατικής θεραπείας καθώς χτυπήθηκε από «δύο σφαίρες στο κεφάλι και μία στην πλάτη», εξήγησε γιατρός. Υπέστη επίθεση «καθώς έβγαινε από το αυτοκίνητό του για να επιστρέψει στο σπίτι του», διευκρίνισε αυτόπτης μάρτυρας που βρισκόταν μαζί με τον δημοσιογράφο όταν δέχθηκε την επίθεση.

Ιράκ: Επίθεση διαδηλωτών στο προξενείο του Ιράν στην Καρμπάλα

Εξοργισμένο πλήθος που διαδήλωνε για τη δολοφονία γνωστού ακτιβιστή επιτέθηκε την Κυριακή στο προξενείο του Ιράν στην Καρμπάλα, ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες. Οι διαδηλωτές έκαναν έφοδο στον περίβολο του κτηρίου του προξενείου και πυρπόλησαν τμήμα του, όπως και τα φυλάκια των φρουρών του, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Οι δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποίησαν αληθινές σφαίρες για να απωθήσουν τους διαδηλωτές, με αποτέλεσμα τουλάχιστον δέκα άνθρωποι να τραυματιστούν, πάντα σύμφωνα με τους αυτόπτες μάρτυρες. Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει κανένα σχόλιο από τις ιρακινές αρχές.

Ο γνωστός ακτιβιστής Ιχάμπ Τζαουάντ δολοφονήθηκε από αγνώστους έξω από το σπίτι του στην Καρμπάλα το Σάββατο, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στις ιρακινές υπηρεσίες ασφαλείας. Η δολοφονία του προστέθηκε σε σειρά εκτελέσεων ακτιβιστών που απαιτούν μεταρρυθμίσεις στο Ιράκ. Ορισμένοι διαδηλωτές καταγγέλλουν πως διαπράττονται από παραστρατιωτικούς προσκείμενους στο Ιράν.

Ιράκ: Ένας αστυνομικός σκοτώθηκε σε τζιχαντιστική επίθεση σε πετρελαιοπηγές στο Κιρκούκ

Οι τρομοκρατικές επιθέσεις είναι αρκετά συχνές αυτή την περίοδο στο Ιράκ. Τζιχαντιστές σκότωσαν την Τετάρτη τουλάχιστον έναν αστυνομικό και στη συνέχεια πυρπόλησαν δύο πετρελαιοπηγές στο Κιρκούκ, στο ιρακινό Κουρδιστάν, ενώ ανώτερος κούρδος αξιωματούχος δήλωσε πως υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος προσπαθεί να επιστρέψει στο Ιράκ.

«Οι επιτιθέμενοι της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος τραυμάτισαν και δύο άλλους αστυνομικούς», σύμφωνα με αξιωματούχο των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας. «Στη συνέχεια ανατίναξαν τις πετρελαιοπηγές 177 και 183 του Μπέι Χάσαν», πρόσθεσε το υπουργείο Πετρελαίου. Σύμφωνα με το υπουργείο, η πρώτη πυρκαγιά κατασβέσθηκε γρήγορα, όμως «οι πυροσβέστες εξακολουθούν να δίνουν μάχη για να κατασβέσουν τη δεύτερη», ώρες μετά την επίθεση.

Τις πετρελαιοπηγές του Μπέι Χάσαν, το οποίο πέρασε υπό κουρδικό έλεγχο το 2014, διεκδικούν τόσο το Αρμπίλ όσο και η Βαγδάτη. Τουλάχιστον 19 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας του Ιράκ και του Ιρακινού Κουρδιστάν έχουν σκοτωθεί τις τελευταίες ημέρες σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με στρατιωτικές ανακοινώσεις και αξιωματούχους των δυνάμεων ασφαλείας, προκαλώντας φόβους για μια επιστροφή του Ισλαμικού Κράτους.

«Φαίνεται πως (το Ισλαμικό Κράτος) έχει αναδιοργανωθεί», δήλωσε στο Ρόιτερς ο Λαχούρ Ταλαμπανί, συμπρόεδρος του κόμματος Πατριωτική Ένωση του Κουρδιστάν και πρώην επικεφαλης των υπηρεσιών πληροφοριών. Σύμφωνα με τον Ταλαμπανί, το Ισλαμικό Κράτους ουδέποτε εξαλείφθηκε πλήρως.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως εξακολουθούν να υπάρχουν χιλιάδες μαχητές του Ισλαμικού Κράτους οι οποίοι επιχειρούν στο Ιράκ. Μερικοί δυτικοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι αναφέρουν πως ο αριθμός των τζιχαντιστών που επιχειρούν στο Ιράκ και τη Συρία μπορεί να υπερβαίνει τις 10.000.

Ο Ταλαμπανί εξέφρασε ιδιαίτερη ανησυχία για την ικανότητα του Ισλαμικού Κράτους να στρατολογεί χρησιμοποιώντας και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Πριν από τρεις εβδομάδες, 38 στρατολογημένοι από το Ισλαμικό Κράτος, όλοι Κούρδοι ηλικίας από 20 έως 22 ετών, συνελήφθησαν, δήλωσε.

«Ήταν έτοιμοι να πραγματοποιήσουν επιθέσεις, είχαν λάβει εξοπλισμό και βόμβες και εκρηκτικά. Ήταν για μας σαν καμπανάκι αφύπνισης», είπε ο Ταλαμπανί. «Η έλλειψη συντονισμού ανάμεσα στο Αρμπίλ και τη Βαγδάτη οδήγησε στην επανεμφάνιση του ISIS και στην ενίσχυσή του», πρόσθεσε χρησιμοποιώντας το αραβικό ακρωνύμιο της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments