Ελλάδα

Παγκόσμια Ημέρα Οικογένειας: Πότε θεσπίστηκε

Παγκόσμια Ημέρα Οικογένειας: Πότε θεσπίστηκε
Παγκόσμια Ημέρα Οικογένειας: Αντανακλά τη σπουδαιότητα που αποδίδει η διεθνής κοινότητα στην οικογένεια ως βασικό κύτταρο της κοινωνίας.

Η Παγκόσμια Ημέρα της Οικογένειας καθιερώθηκε το 1993 με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και εορτάζεται κάθε χρόνο στις 15 Μαΐου. Ο ετήσιος αυτός εορτασμός αντανακλά τη σπουδαιότητα που αποδίδει η διεθνής κοινότητα στην οικογένεια ως βασικό κύτταρο της κοινωνίας. Στις 12 Μαΐου η ναθρωπότητα γιόρτασε την Παγκόσμια Ημέρα Αδελφών Νοσηλευτών.

Παγκόσμια Ημέρα Οικογένειας: Που εστιάζουν οι φετινοί εορτασμοί από τον ΟΗΕ

Φέτος, κεντρικός άξονας των εκδηλώσεων που γίνονται παγκοσμίως υπό τον ΟΗΕ είναι η σχέση της οικογένειας με τις νέες τεχνολογίες και το πώς αυτές επηρεάζουν τη διάδραση μεταξύ των μελών της. «Νέες τεχνολογίες, ταχεία αστικοποίηση, μετανάστευση, δημογραφική και κλιματική αλλαγή, διαμορφώνουν δραματικά τον κόσμο μας» σημειώνει ο ΟΗΕ για την ημέρα αυτή και συνεχίζει: «Ο εορτασμός της Διεθνούς Ημέρας Οικογένειας το 2021 εστιάζει στις επιπτώσεις των νέων τεχνολογιών στην ευημερία των οικογενειών και στη συνέχεια στο θέμα της 59ης συνόδου της Επιτροπής Κοινωνικής Ανάπτυξης ‘Κοινωνικά δίκαιη μετάβαση προς την αειφόρο ανάπτυξη: Ο ρόλος ψηφιακών τεχνολογιών για την κοινωνική ανάπτυξη και ευημερία όλων’».

Μετά από 15 μήνες πανδημίας, οι ανθρώπινες κοινωνίες σε όλο τον πλανήτη έχουν υποστεί αλλαγές που μπορεί να γίνουν και δομικές.

Στον λεγόμενο δυτικό κόσμο, οι νέες τεχνολογίες μπήκαν στη ζωή της οικογένειας και επηρέασαν βαθιά τον τρόπο λειτουργίας της: Οι γονείς έμειναν στο σπίτι και εργάστηκαν από το σπίτι, πολλές φορές χωρίς συγκεκριμένο ωράριο. Τα παιδιά έμειναν επίσης στο σπίτι και η σχολική τους ζωή αντικαταστάθηκε από την τηλεκπαίδευση – έμειναν ώρες μπροστά στο υπολογιστή ή στην οθόνη του τάμπλετ των γονιών τους και έχασαν τη φυσική επαφή με τους συμμαθητές και τους δασκάλους τους.

Επί μακρόν, όσα μέλη της οικογένειας ζούσαν έξω από την οικογενειακή εστία (όπως ένα μέλος που ζει και εργάζεται μακριά, οι παππούδες, κλπ) αποκλείστηκαν από την άμεση επαφή και οι σχέσεις διατηρήθηκαν ακόμα και σε καθημερινό επίπεδο επικοινωνίας χάρη στις διευκολύνσεις της νέων τεχνολογιών. Εν ολίγοις, οι νέες τεχνολογίες κατέκλυσαν τη ζωή κάθε οικογένειας και αυτό επηρέασε θετικά αλλά και αρνητικά την καθημερινότητα των μελών της.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments