Πολιτική

Αβραμόπουλος: Ανησυχία για μεταναστευτικές ροές μετά την πανδημία

Αβραμόπουλος: Ανησυχία για μεταναστευτικές ροές μετά την πανδημία
Αβραμόπουλος: Συνέντευξη στην στην ιταλική εφημερίδα La Stampa παραχώρησε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος. Οι νέες μεταναστευτικές ροές προς την Λαμπεντούζα απασχολούν και πάλι την κοινή γνώμη της Ιταλίας.

Ο πρώην Ευρωπαίος επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος, παραχώρησε συνέντευξη στην ιταλική εφημερίδα La Stampa, με θέμα τις εξελίξεις στο προσφυγικό. Παράλληλα, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης σε πρόσφατες δηλώσεις του για το μεταναστευτικό τόνισε πως η Ελλάδα δεν είναι πλέον όμηρος της Τουρκίας.

Αβραμόπουλος: «Όταν λήξει αυτή η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, μπορεί να πολλαπλασιαστούν οι αφίξεις»

Ερωτηθείς σχετικά με την πρόθεση της κυβέρνησης Ντράγκι να ζητήσει την εφαρμογή όσων είχαν συμφωνηθεί στην Μάλτα το 2015 και το 2019, ο κ. Αβραμόπουλος απάντησε: «Συμφωνώ. Η Ευρώπη δεν θα έπρεπε να εγκαταλείψει τα θετικά αποτελέσματα που είχαν επιτευχθεί. Χρειάζεται στήριξη της διαδικασίας ανακατανομής, της εκ περιτροπής χρήση των λιμανιών και των επαναπατρισμών στις αφρικανικές χώρες, με αντάλλαγμα την οικονομική στήριξη της Ευρώπης προς την Αφρική». Αβραμόπουλος

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι «η Ιταλία μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη με νέα κύματα αποβιβάσεων μεταναστών και προσφύγων, διότι οι λεγόμενες «πλούσιες χώρες» απέκλεισαν από τα προγράμματα εμβολιασμού τα κράτη της Αφρικής και της Ασίας». «Ο κίνδυνος είναι ουσιαστικός. Όταν λήξει αυτή η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, μπορεί να πολλαπλασιαστούν οι αφίξεις. Και ερωτώ: Η Ευρώπη είναι έτοιμη;» ανέφερε χαρακτηριστικά, ο πρώην επίτροπος της Κομισιόν.

Αβραμόπουλος: Ελλάδα, Ιταλία, Μάλτα και Ισπανία δεν μπορούν να παραμείνουν διαρκώς υπό πίεση

Τόνισε δε, ότι «η Ευρώπη πέρασε τρεις διαδοχικές κρίσεις: την οικονομική, την μεταναστευτική και την υγειονομική», αλλά «και στην φάση αυτή, οι περισσότερες χώρες οχυρώνονται πίσω από τα σύνορά τους». «Η Ελλάδα, η Ιταλία, η Μάλτα και η Ισπανία δεν μπορούν να παραμείνουν διαρκώς υπό πίεση», συμπλήρωσε o κ. Αβραμόπουλος, ο οποίος εξέφρασε την πεποίθηση ότι είναι ανώφελο να γίνει αναφορά σε ενδεχόμενα μέτρα υποχρεωτικής εφαρμογής, αν κάποιες χώρες-μέλη της Ένωσης, στην συνέχεια, δεν είναι διατεθειμένες να τα εφαρμόσουν.

Από τους εμπνευστές των συμφωνιών της Μάλτας, ο πρώην ευρωπαίος επίτροπος, όπως προκύπτει από τα όσα είπε στη συνέντευξη του, θεωρεί ότι «χρειάζεται μια στρατηγική για το μέλλον, ώστε να αποφευχθούν ακόμη δυσκολότερες καταστάσεις» τονίζοντας την ίδια ώρα ότι «οι πιο πρόσφατες προτάσεις της Κομισιόν για το μεταναστευτικό και το προσφυγικό, αποδυναμώνουν τις δευτερογενείς ροές, δηλαδή την μετακίνηση των αφιχθέντων από τις χώρες πρώτης υποδοχής προς την κεντρική και βόρεια Ευρώπη». Αβραμόπουλος

Τέλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά τη συνέντευξή του στη La Stampa, o κ. Αβραμόπουλος πρόσθεσε ότι η αποστολή «Ειρήνη» θα μπορούσε να συμβαδίσει με μια νέα πρωτοβουλία που να αντιμετωπίσει αποτελεσματικότερα το μεταναστευτικό και προσφυγικό, και αναφέρθηκε, τέλος, στις άμεσες προτερατητες για το μέλλον: «Από την μία πρέπει να ενεργοποιηθούν και πάλι οι νόμιμες μεταναστευτικές ροές, οι οποίες σταμάτησαν λόγω της πανδημίας κοροναϊού. Και από την άλλη να στηριχθούν, με ουσιαστικό τρόπο, οι αφρικανικές χώρες, ζητώντας τους να συνεργαστούν αποτελεσματικά, για τον επαναπατρισμό όσων δεν δικαιούνται να μείνουν στην Ευρώπη». Κάτι που είχε ήδη αποφασιστεί στην Σύνοδο τιόης Μάλτας, το 2015.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments