Pagenews.gr VIR. Παραγωγή pagenews.gr
ΕρωταΣ στιΣ 4 εποχεΣ
Πίντσα ή πίτσα; Ιδού η απορία

Τελικά με την αγαπημένη μου φίλη Σούζη, αποφασίσαμε να πηγαίνουμε 2 φορές τη βδομάδα για σούσι μπας και κατέβει κανένα νουμεράκι μέχρι το καλοκαίρι. Όμως η μουρμούρα της για πίτσα συνεχίζεται κι έτσι αποφάσισα να την πάω για πίντσα (pinzza). Όχι πίτσα, τη συνταγή της οποίας μπορείς να βρεις εδώ, αλλά ΠΙΝΤΖΑ! Δεν ξέρεις τι είναι η πίντσα; Τη γνωρίζεις, την έχεις φάει και σου αρέσει πολύ, απλά δεν έχεις γνώση του ονόματός της.

Σίγουρα θα την βρεις στο Trastevere της Ρώμης μα εάν δεν έχεις κανονίσει ταξιδάκι άμεσα, στα καλά ιταλικά εστιατόρια της Αθήνας, μπορείς να γευθείς την υγιεινή εκδοχή της πίτσας με την ψιλή ζύμη, λίγη σάλτσα ντομάτας, εκλεκτή φρέσκια μοτσαρέλα ή λαχταριστή buffala, φρέσκα λαχανικά όπως ρόκα, φρεσκοκομμένο προσούτο, flakes παρμεζάνας και καλοκαιρινής τρούφας. Η αγαπημένη μου πίντσα! Οι επιλογές σε συνδυασμό υλικών άπειρες!

Όμως πάμε να δούμε τι είναι η πίντσα! Στα λατινικά «pinsere» σημαίνει τραβάω, ζουλάω. Η πίντσα είναι γνωστή από την αρχαία Ρώμη και για τη ζύμη χρησιμοποιούσαν αλεσμένους κόκκους από κριθάρι ή κεχρί, χρησιμοποιήθηκε ως προσφορά στους Θεούς όπως και για το σερβίρισμα κρέατος και λαχανικών. Το σχήμα της είναι οβάλ, και τώρα ίσως θυμήθηκες που είχες φάει, και έχουν γίνει πολλές προσαρμογές στη τεχνική της ζύμης της ώστε να είναι εκτός από νόστιμη, σκληρή και ευκολόπεπτη. Επίσης η ζύμη που χρησιμοποιείται είναι 100γρ. maximum, ενώ της κλασικής αφράτης πίτσας 180 και πολλές φορές και περισσότερο.

Το σημαντικότερο δε, είναι ότι εκτός από υπέροχη γεύση είναι και διαίτης σε σχέση με την κοινή πίτσα. Τώρα που όλοι έχουμε μάθει να προσέχουμε τι τρώμε η pinzza είναι μια υπέροχη επιλογή διότι έχει 85% λιγότερα λιπαρά και σχεδόν μηδενική ζάχαρη! Γιατί ένα κομμάτι πίτσα μαργαρίτα με αφράτη ζύμη έχει το λιγότερο 300 θερμίδες ενώ η pinzza 150! Επίσης, μπορείς εύκολα να φτιάξεις πίντσα σπίτι. Βέβαια το ζύμωμα έχει λίγο μπελά, αλλά αξίζει! Λοιπόν πάμε να φτιάξουμε πίντσα;

Υλικά

  • 500 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 100 γραμμάρια αλεύρι 00
  • 20 γραμμάρια αλάτι ψιλό
  • 16 γραμμάρια ζάχαρη κρυσταλλική
  • 40 ml ηλιέλαιο
  • 360 ml κρύο νερό
  • 3 γραμμάρια ξερή μαγιά

Διαδικασία

Πάρε ένα μπολ και βάλε και τους 2 τύπους αλεύρι, το αλάτι και τη ζάχαρη, το ηλιέλαιο και το νερό. Διέλυσε σε λίγο νεράκι τη μαγιά και πρόσθεσε τη. Βάλε στο μίξερ το γάντζο και άστο να δουλέψει σε αργή ταχύτητα για 15 λεπτά. Όταν δημιουργηθεί το ζυμάρι σου, κόψε το ισόποσα, μετά πλάστα μπαλάκια, τοποθέτησε τα σ’ ένα ταψί αφήνοντας ενδιάμεσα κενά και άσε τα με μια πετσετούλα βρεμένη από επάνω για 24 ώρες στην συντήρηση.

Μετά από 24 ώρες πάρε ένα μπαλάκι και άνοιξε το σε οβάλ σχήμα(μην ξεχάσεις να βάλεις στον πάγκο λίγο αλεύρι για να μη σου κολλήσει το ζυμάρι). Προσπάθησε να το κάνεις όσο πιο ψιλό μπορείς. Παράλληλα άναψε το φούρνο στη μέγιστη θερμοκρασία. Όταν έχεις ανοίξει τη ζύμη βάλε μια λεπτή στρώση σάλτσα ντομάτας και φούρνο γρήγορα για 3 με 5 λεπτά. Μόλις τη βγάλεις, στόλισε τη με φρέσκα λαχανικά κι αλλαντικά! Κλείσε τα μάτια και σκέψου ότι είσαι στο Trastevere της Ρώμης! Καλή απόλαυση!