Ελλάδα

Βασιλακόπουλος: Δεν υπάρχει αθηναϊκή μετάλλαξη

Βασιλακόπουλος: Δεν υπάρχει αθηναϊκή μετάλλαξη
Βασιλακόπουλος: Ο καθηγητής Πνευμονολογίας ανέφερε ότι θα πρέπει να προσέχουν οι πολίτες διπλά στους τουριστικούς προορισμούς.

Ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με την διασπορά στους τουριστικούς προορισμούς. Να θυμίσουμε ότι o ίδιος έχει πει ότι είναι περιττό το τεστ μετά την δεύτερη δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού.

Πιο συγκεκριμένα, ο καθηγητής Πνευμονολογίας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Βασιλακόπουλος τόνισε ότι σε αυτές τις περιοχές δεν εμφανίστηκε κάποια «μαγική μετάλλαξη» αλλά υπήρξε χαλάρωση και ανέφερε πως σε μέρη όπως η Κρήτη, έναν πανέμορφο τουριστικό προορισμό, μπορεί να κάνει κακό στην τοπική οικονομία αλλά και στην οικονομία της χώρας.

«Σοβαρή αστυνόμευση στους τουριστικούς προορισμούς»

«Πρέπει να προσέξουμε ειδικά στους τουριστικούς προορισμούς διπλά και τριπλά», τόνισε ο καθηγητής και πρότεινε αντί για εφαρμογή τοπικών lockdown που θα «παίξει» στα διεθνή ΜΜΕ να γίνει στις εν λόγω περιοχές μια σοβαρή αστυνόμευση για την αποτροπή φαινομένων όπως κορωνοπάρτι που προκαλούν έκρηξη της επιδημίας.

«Δεν υπάρχει ελληνική ή αθηναϊκή μετάλλαξη»

Στο ερώτημα εάν υπάρχει «ελληνική» ή «αθηναϊκή» μετάλλαξη απάντησε ότι «προφανώς δεν υπάρχει» κα εξήγησε ότι το εν λόγω στέλεχος που έχει εντοπιστεί στην Αθήνα «έχει βρεθεί σε καμιά τριανταριά χώρες».

Πρόσθεσε ότι δεν ξέρει κανείς σε ποια χώρα πρωτοεμφανίστηκε αλλά σε κάθε περίπτωση οι ενδείξεις συνιστούν ότι καλύπτεται από τα εμβόλια που χρησιμοποιούνται στην Ελλάδα και έχει πολύ λιγότερο κίνδυνο για παράδειγμα από το νοτιοαφρικανικό στέλεχος.

«Προφανώς είμαστε έτοιμοι να αφήσουμε τα lockdown»

«Χρειάζονται συγκεκριμένα προνόμια για τους εμβολιασμένους, όπως η μη χρήση μοριακού τεστ σε ταξίδι στο νησί για εκείνους. Πρέπει να γίνει διάκριση μεταξύ μη εμβολιασμένων που δεν μπορούσαν να εμβολιαστούν, δεν ήρθε η σειρά τους κι αυτών που μπορούσαν και επέλεξαν να μην εμβολιαστούν. Χειρότερο μήνυμα για την κοινωνία δεν υπάρχει από το γεγονός ότι 18% των υγειονομικών γιατρών δεν έχει εμβολιαστεί», σχολίασε χαρακτηριστικά.

Και όπως επεσήμανε, «προφανώς είμαστε έτοιμοι να αφήσουμε τα lockdown, τουλάχιστον τα οριζόντια lockdown, αλλά αυτό δεν πρέπει να ληφθεί από την κοινωνία σαν μήνυμα ότι τελείωσε η πανδημία στην Ελλάδα και από αύριο θα διοργανώνουμε πανηγύρια, γάμους κλπ.».

«Υγειονομικά το να αντιμετωπίσεις κρούσματα στα νησιά είναι πολύ πιο δύσκολο»

Ο κ. Βασιλακόπουλος εξήγησε ότι «τώρα που ανοίγουμε χωρίς να έχει τελειώσει η πανδημία στην Ελλάδα πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί. Το ότι μας επιτρέπεται να πάμε στο χωριό δεν σημαίνει ότι θα φωνάξουμε μέσα στο σπίτι μας 30 ανθρώπους για γλέντι σε εσωτερικό χώρο. Είναι θέμα ατομικής ευθύνης να λέμε την αλήθεια για τα αυτοδιογνωστικά τεστ πρέπει να είμαστε οι ίδιοι εν μέρει το κράτος, δεν μπορεί να υπάρχει παντού αστυνόμευση».

Σύμφωνα με τον καθηγητή, τα νησιά πρέπει να προστατευθούν διπλά. «Υγειονομικά το να αντιμετωπίσεις κρούσματα στα νησιά είναι πολύ πιο δύσκολο, δεν έχουν άπειρες υγειονομικές δομές και δεν είναι απλές οι αεροδιακομιδές. Επίσης σε κρούσματα σε ένα νησί η ζημιά θα είναι μεγάλη για όλα τα νησιά», σημείωσε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments