ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ
Όλγα Κεφαλογιάννη
Βουλευτής ΝΔ

Όλγα Κεφαλογιάννη στο pagenews.gr: Υπάρχουν αστοχίες, για αυτό ψήφισα αρνητικά συγκεκριμένα άρθρα

Όλγα Κεφαλογιάννη στο pagenews.gr: Η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας εξήγησε τον λόγο που έδωσε την αρνητική της ψήφο σε δύο συγκεκριμένα άρθρα του νομοσχεδίου για τη συνεπιμέλεια.

Η Όλγα Κεφαλογιάννη μίλησε στο pagenews.gr και στην εκπομπή Opinion Leader με τον Δημήτρη Τάκη, για το νομοσχέδιο που κατέθεσε το υπουργείο Δικαιοσύνης για τη συνεπιμέλεια, ένα νομοσχέδιο που είχε δύο αρνητικές ψήφους από την πλευρά των βουλευτών της κυβέρνησης, η μία από τη Μαριέττα Γιαννάκου και η δεύτερη η Όλγα Κεφαλογιάννη.

Για τη στάση που τήρησε στη Βουλή αναφορικά με νομοσχέδιο:

Να ξεκινήσω λέγοντας ότι το νομοσχέδιο έδινε έμφαση στη σημασία της συνέχισης της από κοινού άσκησης της γονικής μέριμνας μετά τον χωρισμό των γονέων. Σε αυτό επί της αρχής συμφωνούμε όλοι. Και είναι κάτι που το είπαμε σε όλους τους τόνους, ότι η βασική αρχή του νομοσχεδίου μας βρίσκει σύμφωνους. Οι ενστάσεις μας και οι παρατηρήσεις μας και οι τροπολογίες που καταθέσαμε, γιατί έχει σημασία αυτό καθώς με την κ. Γιαννάκου, την πρώην υπουργό, καταθέσαμε από κοινού 10 τροπολογίες με πολύ συγκεκριμένες προτάσεις για το πώς θα έπρεπε να αναμορφωθούν συγκεκριμένα άρθρα έτσι ώστε να μπορούμε με το νομοσχέδιο αυτό να συνεχίσουμε να δείχνουμε πώς θα προστατεύσουμε το συμφέρον του παιδιού διότι κατά την άποψή μας, το νομοσχέδιο έχει γραφτεί σαν να απευθύνεται στον έναν γονέα, αυτόν με τον οποίο δεν διαμένει το παιδί.

Για το ότι λέγεται ότι δίνει μεγαλύτερο βάρος στον πατέρα:

Αυτό και μόνο, ότι έχει δημιουργήσει δηλαδή έναν διχασμό στην κοινωνία, ότι έχουμε δει τις αντιδράσεις από τη μερίδα των γυναικών, δείχνει ο παιδοκεντρικός χαρακτήρας του τελικά δεν εξυπηρετείται με το νομοσχέδιο αυτό. Και πολύ φοβάμαι ότι στην πράξη θα αυξήσει τις προστριβές των γονέων και σε πολλές περιπτώσεις θα καταφεύγουν στη Δικαιοσύνη πολύ πιο συχνά από ό,τι γίνεται σήμερα. Δυστυχώς, υπάρχουν πάρα πολλές αστοχίες και συνεχίζω και επιμένω σε αυτό και το υποστήριξα με την αρνητική ψήφο στα δύο συγκεκριμένα άρθρα του νομοσχεδίου. Υπάρχουν σημεία που όχι μόνο δεν αποσαφηνίστηκαν από τον υπουργό Δικαιοσύνης αλλά δεσμεύουν και την κρίση του δικαστή.

Για την πρόταση για τα Οικογενειακά Δικαστήρια και το τι γίνεται και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες:

Ο υπουργός μίλησε για το τι συμβαίνει στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες και ότι με τη μεταρρύθμιση αυτή του Οικογενειακού Δικαίου έρχεται η Ελλάδα να προσεγγίσει τον τρόπου που χειρίζονται τα ζητήματα αυτά. Η υιοθέτηση καλών πρακτικών από το εξωτερικό δεν μπορεί να γίνεται α λα καρτ. Δηλαδή δεν μπορούμε να λέμε ότι κρίνουμε θετική αυτή τη ρύθμιση και για αυτό μας αρέσει και την υιοθετούμε αλλά σε άλλα πράματα την απορρίπτουμε. Τα Οικογενειακά Δικαστήρια υπάρχουν και λειτουργούν στη Γερμανία, στη Γαλλία και εδώ στην Ελλάδα έχει υπάρξει η προπαρασκευή για να μπορούμε να τα έχουμε.