Διεθνή

Ερντογάν για το Κυπριακό: Οι νέες διαπραγματεύσεις θα γίνουν στη βάση δύο κρατών και όχι κοινοτήτων

Ερντογάν για το Κυπριακό: Οι νέες διαπραγματεύσεις θα γίνουν στη βάση δύο κρατών και όχι κοινοτήτων
Ανφερόμενος στο Κυπριακό ο Ερντογάν έθεσε ως προαπαιτούμενο για την επανέναρξη των διαπραηματέυσων την αναγνώριση "κυριαρχική ισότητας" των Τουρκοκυπρίων.

Να τινάξει στον αέρα τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό επιχειρεί ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος σε δηλώσεις του υποστήριξε πως οι συνομιλίες θα πρέπει να γίνονται στη βάση δύο κρατών και όχι κοινοτήτων, θέτοντας ως προαπαιτούμενο για τη διεξαγωγή τους την αναγνώριση “κυριαρχική ισότητας” των Τουρκοκυπρίων.

“Αν πρόκειται να γίνουν νέες συνομιλίες για την Κύπρο, αυτές δεν θα πρέπει πλέον να γίνονται μεταξύ των δύο κοινοτήτων, αλλά μεταξύ των δύο κρατών”, δήλωσε σύμφωνα με το Anadolu ο Ερντογάν, κατά την τελετή εγκαινίων μίας σήραγγας υδροδότησης των Κατεχόμενων.

Ο Τούρκος πρόεδρος ξεκαθάρισε παράλληλα, πως για να ξαναρχίσουν οι συνομιλίες θα πρέπει να αναγνωριστεί “ισότιμο καθεστώτος” και “κυριαρχική ισότητα” των των Τουρκοκυπρίων. Το παραλήρημα του Τούρκου προέδρου, συνεχίστηκε με αναφορά στην Άτυπη Πενταμερή της Γενεύης για την οποία επισήμανε πως οι συνομιλίες δεν είχαν αποτέλεσμα λόγω της “αδιάλλακτης στάσης της ελληνικής πλευράς, η οποία είναι αποσπασμένη από τα γεγονότα στο νησί”.

“Η Τουρκία είναι η πατρίδα και ο εγγυητής της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου”

“Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ να χαθούν τα δικαιώματα των Τούρκων της Κύπρου στους ενεργειακούς πόρους της Ανατολικής Μεσογείου. Σαν Τουρκία είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε την εθνική μας υπόθεση, την Κύπρο, στο πλαίσιο των ιστορικών μας ευθυνών. Ενεργούμε με μια καρδιά και ένα χέρι.”, συνέχισε στις δηλώσεις του.

“Δεν υπάρχουν εμπόδια και δυσκολίες που θα σταθούν μπροστά μας. Έχουμε την άδεια του Αλλάχ. Η Τουρκία είναι η πατρίδα και ο εγγυητής της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου. Θα είμαστε μαζί της και με τον λαό της, όπως είμαστε μέχρι σήμερα. Θα τους υποστηρίζουμε για να επικρατήσει η ειρήνη, η ασφάλεια, η σταθερότητα και η ευημερία”, κατέληξε στις προκλητικές, για ακόμα μια φορά, δηλώσεις του.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments