Ελλάδα

Φωτιά στα Γεράνεια Όρη: Έκαψε 71.300 στρέμματα

Φωτιά στα Γεράνεια Όρη: Έκαψε 71.300 στρέμματα
Φωτιά στα Γεράνεια Όρη: Ανυπολόγιστη η οικολογική καταστροφή.

Οι νεότερες δορυφορικές εκτιμήσεις των καμένων εκτάσεων στην Ανατολική Κορινθία και στη Δυτική Αττική από τη φωτιά στα Γεράνεια Όρη που είναι ενεργή για τέταρτη μέρα, δείχνουν ότι περίπου 71.285 στρέμματα έγιναν στάχτη μέσα σε διάστημα λιγότερο των τριών ημερών. Η ζημιά έως το βράδυ της Κυριακής είχε εκτιμηθεί σε 55.000 στρέμματα.

Φωτιά στα Γεράνεια Όρη: Τι αναφέρουν οι νέες μετρήσεις

Η πυρκαγιά, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, είχε αποκτήσει για αρκετές ώρες ακραία συμπεριφορά λόγω των πολύ ισχυρών ανέμων και της πλούσιας καύσιμης ύλης μετά από ένα παρατεταμένο διάστημα ξηρασίας. Φωτιά στα Γεράνεια Όρη

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ, τα νεότερα στοιχεία των καμένων εκτάσεων προέκυψαν από ανάλυση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εκτάκτων Αναγκών (EMS). Οι υψηλής ανάλυσης εικόνες από τον ευρωπαϊκό δορυφόρο Pleiades-1B το πρωί του Σαββάτου δείχνουν ότι κάηκαν κατά προσέγγιση 41.400 στρέμματα δασικών εκτάσεων, 12.370 στρέμματα καλλιεργειών και 11.870 στρέμματα χορτολιβαδικών εκτάσεων. Εκτιμάται ακόμη ότι 279 άνθρωποι επηρεάστηκαν άμεσα από την πυρκαγιά, καθώς και 373 κατοικίες.

Φωτιά στα Γεράνεια Όρη: Θέμα χρόνου να δοθεί και επίσημα σε ύφεση η πυρκαγιά στα Γεράνεια Όρη

«Είναι πλέον θέμα χρόνου να δοθεί και επίσημα σε ύφεση η πυρκαγιά στα Γεράνεια Όρη», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Βασίλης Βαθρακογιάννης, ενώ επισήμανε πως είναι διάσπαρτες οι ενεργές καύσεις.

Φωτιά στα Γεράνεια Όρη

Στην ευρύτερη περιοχή της πυρκαγιάς, στα Γεράνεια Όρη, παραμένουν και επιχειρούν, για τέταρτο 24ωρο, ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις. Ειδικότερα, επιχειρούν 278 πυροσβέστες με 89 οχήματα, 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, το ειδικό μηχανοκίνητο της Πυροσβεστικής, το κινητό επιχειρησιακό κέντρο “Όλυμπος”, από αέρος συνδράμουν 15 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα, από τα οποία τα 2 κάνουν συνεχώς ρίψεις νερού, ενώ 1 ελικόπτερο της Πυροσβεστικής και 1 της ΕΛΑΣ είναι συντονιστικά. Αρωγή συνεχίζουν να παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου των Περιφερειών και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Φωτιά στα Γεράνεια Όρη: Τα στοιχεία που έπαιξαν ρόλο στην εξάπλωση της πυρκαγιάς

  • Μηδενικές βροχοπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή του διάστημα 25/4 με 20/5 (26 μέρες).
  • 6 μέρες βροχόπτωσης στην ευρύτερη περιοχή το διάστημα 15/2 με 20/5 (95 ημέρες) με μέγιστο αθροιστικό ύψος βροχόπτωσης μικρότερο των 30 χιλιοστών σε Ισθμό και Λουτράκι.
  • Πολύ ενισχυμένοι άνεμοι βορειοδυτικών διευθύνσεων με ριπές που στο μετεωρολογικό σταθμό του Ισθρμού από 19.5 20.30 έως 20/5 04.50 και από 20/5 11.20 έως 21/5 10.0 κυμαινόταν κατά διαστήματα μεταξύ 50 χιλιομέτρων την ώρα και 66 χιλιομέτρων την ώρα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments