Διεθνή

Πιστοποιητικό για ταξίδια: Όλα όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής

Πιστοποιητικό για ταξίδια: Όλα όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής
Πιστοποιητικό για ταξίδια: «Λευκός καπνός, έχουμε συμφωνία στην πρόταση της Επιτροπής για το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid», φανέρωσε ο Επίτροπος Δικαιοσύνης, Ντιντιέ Ρέιντερς.

Βρέθηκε η χρυσή τομή μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της ΕΕ για το «Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid», την ώρα που στην Ευρώπη αίρονται τα περιοριστικά μέτρα και όλοι ελπίζουν για ένα καλό καλοκαίρι με περισσότερες δυνατότητες, όπως η μη χρήση μάσκας. Την είδηση ανακοίνωσε στο Τwitter o Επίτροπος Δικαιοσύνης, Ντιντιέ Ρέιντερς.

«Λευκός καπνός, έχουμε συμφωνία στην πρόταση της Επιτροπής για το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid. Καλωσορίζω τη σημερινή συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της ΕΕ. Παραδώσαμε αυτό το νέο εργαλείο σε χρόνο ρεκόρ για να διασφαλίσουμε την ελεύθερη μετακίνηση όλων των πολιτών», έγραψε ο Βέλγος Επίτροπος.

Μάλιστα, πραγματοποιήθηκε και ο τέταρτος γύρος των διαπραγματεύσεων για το πιστοποιητικό, ο οποίος διήρκησε πάνω από τέσσερις ώρες. Οι λεπτομέρειες της συμφωνίας αναμένεται να ανακοινωθούν. Ο Κανονισμός για το πιστοποιητικό θα πρέπει να εγκριθεί από τα κράτη – μέλη και να ψηφιστεί στην Ολομέλεια Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μεταξύ 7 – 10 Ιουνίου.

Τρεις οι τύποι του ψηφιακού πιστοποιητικού

Και όπως ανακοίνωσε ο Επίτροπος Δικαιοσύνης της ΕΕ Ντιντιέ Ρέιντερς σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ανέφερε ότι τρεις είναι οι τύποι του ψηφιακού πιστοποιητικού, διευκρινίζοντας ότι ο κάθε πολίτης θα μπορεί να έχει πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό για αρνητικό τεστ ή πιστοποιητικό στο οποίο αναγράφεται ότι έχει αναρρώσει από τον κορωνοϊό.

Και σε έντυπη και σε ψηφιακή μορφή

Ο ίδιος σημείωσε ότι τα εν λόγω πιστοποιητικά θα είναι δωρεάν για όλους τους πολίτες της ΕΕ και θα υπάρχει η δυνατότητα κάποιος να τα φέρει σε έντυπη μορφή ή σε ψηφιακή. Όσο αφορά το κόστος των απαιτούμενων τεστ, η Επιτροπή θα κινητοποιήσει επιπλέον 100 εκατομμύρια ευρώ για να υποστηρίξει τα κράτη – μέλη σχετικά με την προσφορά προσιτών τεστ, ανέφερε ο κ. Ρέιντερς.

Θα υπάρξουν πρόσθετοι ταξιδιωτικοί περιορισμοί για τους κατόχους πιστοποιητικού;

Αυτό που είναι σημαντικό σε αυτή τη φάση είναι τα κράτη – μέλη να συνεχίσουν να συνεργάζονται με την Επιτροπή για τα θέματα που αφορούν στον εφοδιασμό, τόνισε ο Ευρωπαίος Επίτροπος και προσέθεσε ότι «είναι επίσης σημαντικό να υπενθυμίσουμε ότι ο κανονισμός υπογραμμίζει ότι τα κράτη – μέλη πρέπει να απέχουν από την επιβολή πρόσθετων ταξιδιωτικών περιορισμών στους κατόχους πιστοποιητικού, εκτός εάν είναι απαραίτητοι και αναλογικοί για τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας».

Επίσης, ο Ντιντιέ Ρέιντερς ανέφερε ότι μέχρι τώρα 17 κράτη – μέλη και η Ισλανδία έχουν συμμετάσχει στη δοκιμασία προσομοίωσης.  Και να σημειωθεί πως η Ελλάδα είχε ολοκληρώσει με επιτυχία το συγκεκριμένο τεστ την περασμένη Τρίτη, όπως είχε αναφέρει Εκπρόσωπος της Κομισιόν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Τέλος, ο κ. Ρέιντερς τόνισε ότι ο κανονισμός θα τεθεί σε λειτουργία την 1η Ιουλίου, δίνοντας ωστόσο ένα περιθώριο έξι εβδομάδων στα κράτη που δεν έχουν καταφέρει να προετοιμαστούν για το εν λόγω πιστοποιητικό μέχρι τότε, αλλά θα μπορούν να χορηγούν κάτι αντίστοιχο με τα ίδια δεδομένα και την ίδια μορφή.

Η Ευρώπη επανέρχεται σταδιακά στην κανονικότητα

Στην Πολωνία, τα εστιατόρια και τα μπαρ άνοιξαν ξανά το περασμένο Σαββατοκύριακο έπειτα από μήνες. Στη Βρετανία οι εσωτερικοί χώροι των εστιατορίων υποδέχονται και πάλι από τη Δευτέρα πελάτες, ενώ 20.000 φίλαθλοι παρακολούθησαν έναν αγώνα ποδοσφαίρου το περασμένο σαββατοκύριακο. Στη Γαλλία, οι εξωτερικοί χώροι των καφέ άνοιξαν την Τετάρτη μαζί με τους κινηματογράφους και τα θέατρα, ενώ στην Ιταλία η νυχτερινή απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 10μμ μετατέθηκε για τις 11μμ.

Μια μερική αίσθηση κανονικότητας επιστρέφει στην Ευρώπη αυτή την εβδομάδα καθώς οι κυβερνήσεις αίρουν κάποιους από τους περιορισμούς που ίσχυαν για την ανάσχεση της πανδημίας δεδομένου ότι τα κρούσματα του κορωνοϊού μειώνονται και η παγκόσμια εμβολιαστική εκστρατεία κατά του COVID-19 επιταχύνεται. Περίπου το 30% των πολιτών στην Ιταλία, τη Γαλλία, την Ισπανία, την Πολωνία και τη Δημοκρατία της Τσεχίας έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον με μια δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού, ενώ στη Γερμανία το αντίστοιχο ποσοστό είναι 37% και στη Βρετανία 55%.

Οι κυβερνήσεις έχουν τώρα στραμμένο το βλέμμα τους στον Ιούνιο, όταν σκοπεύουν να ανοίξουν και πάλι ακόμα μεγαλύτερα τμήματα της οικονομίας τους, και γενικότερα στο καλοκαίρι, καθώς οι πολίτες προσπαθούν να προγραμματίσουν τις διακοπές τους παρά τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς και την υποχρεωτική καραντίνα που εξακολουθούν να ισχύουν σε ορισμένες περιοχές. Και να σημειωθεί πως η Ευρώπη έχει καταγράψει μείωση της τάξης του 60% στον αριθμό των μολύνσεων τον τελευταίο μήνα, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας παρότι, όπως προειδοποίησε ένας ανώτερος αξιωματούχος συνιστώντας προσοχή, «αυτή η πρόοδος είναι εύθραυστη».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments