ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ
Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου
Ευρωβουλευτής ΝΔ

Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου στο pagenews.gr: Έχουμε τεχνολογικό πόλεμο, θα υπάρξει γεωπολιτική ένταση

Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου στο pagenews.gr: Η Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας προέταξε πως υπάρχει τεχνολογικός πόλεμος με κυβερνοεπιθέσεις και παραβιάσεις πρωτοκόλλων, άρα αναμένεται γεωπολιτική ένταση.

Η Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου μίλησε στο pagenews.gr και στην εκπομπή Opinion Leader με τον Δημήτρη Τάκη, απαντώντας σε ερωτήσεις για την «κρατική αεροπειρατεία» σε πτήση της Ryanair καθώς και για την εμβολιαστική διαδικασία στην Ευρώπη ενώ αναφέρθηκε και σε άλλα εσωτερικά θέματα για την ελληνική κυβέρνηση.

Για το αν οι κυρώσεις στη Λευκορωσία θα αποδώσουν ή αν θα προκαλέσουν περισσότερα προβλήματα:

Δεν πιστεύω ότι θα δημιουργήσουν περισσότερα προβλήματα. Ήταν θετικό ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση απέναντι σε αυτή την «κρατική αεροπειρατεία», ένα σοκαριστικό γεγονός για όσους το παρακολουθούμε, αντέδρασε με ομοφωνία και με μια σφοδρότητα και άμεσα. Δεν μας έχει συνηθίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση να το κάνει αυτό. Και δεν υπήρχαν κινητά τηλέφωνα, για να μην έχουμε διαρροές. Από τότε που ο κ. Μπορέλ επισκέφθηκε τη Ρωσία, εκκρεμεί μια διαχείριση, μια αναθεώρηση με την εν λόγω χώρα. Όπως έγινε και με την Τουρκία με την έκθεση, αναμένεται να συμβεί το ίδιο με τους Ρώσους στο άμεσο μέλλον.

Για το αν είμαστε μπροστά σε έναν νέο «Ψυχρό Πόλεμο»:

Βλέπουμε γεωπολιτικές αναταράξεις, όπως με την Κίνα με αποτέλεσμα να «παγώσει» επενδύσεων. Από την άλλη, η αναθέρμανση των σχέσεων με τις ΗΠΑ λόγω της προεδρίας Μπάιντεν έχει επίσης, ταράξει στη σχέση όλων των «παικτών». Το ίδιο συμβαίνει και με τη Ρωσία και με την Τουρκία. Οπότε δεν ξέρω αν θα τον έλεγα «Ψυχρό Πόλεμο» αλλά σίγουρα υπάρχει τεχνολογικός πόλεμος με κυβερνοεπιθέσεις και παραβιάσεις πρωτοκόλλων, άρα θα υπάρξει γεωπολιτική ένταση. Έχουμε μια Σύνοδο μπροστά μας που θα είναι ο κ. Μπάιντεν. Και είναι πολλά τα ανοιχτά ζητήματα.

Για το ότι δεν έχουν επιβληθεί κυρώσεις στην Τουρκία, παρότι έχουν περάσει μήνες:

Δίκιο έχουν όσοι λένε για τις μέσα σε λίγες ώρες κυρώσεις στη Λευκορωσία και την καθυστέρηση στις κυρώσεις στην Τουρκία. Βέβαια, δεν έχει υπάρξει κάτι τόσο ξεκάθαρο όπως στην περίπτωση της Λευκορωσίας, για όλη την Ευρώπη. Εγώ θα ήθελα να έχουν υπάρξει πολύ πιο σκληρές κυρώσεις στην Τουρκία αλλά η Ευρώπη είναι καλό ότι συντονίζει τα αντανακλαστικά της. Και είναι ξεκάθαρο ότι η Τουρκία έχει φύγει από τον δυτικό δρόμο και αυτό θα παίξει σημαντικό ρόλο στην επόμενη Σύνοδο γιατί δεν είναι πλέον ελληνοτουρκικά αλλά ευρωτουρκικά.

Για το πιστοποιητικό υγείας για τα ταξίδια:

Δεν προσμένω άλλη καθυστέρηση και είναι κατανοητή η βιασύνη αλλά πρέπει να θυμόμαστε ότι αυτή τη στιγμή νομοθετείται. Είναι μια νομοθετική διαδικασία η οποία έγινε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Αυτή την εβδομάδα θα περάσει από την Επιτροπή και είναι προγραμματισμένο για την επόμενη Ολομέλεια, μέσα στον Ιούνιο θα έχει νομοθετηθεί.

Για την κριτική στην ελληνική κυβέρνηση από την αντιπολίτευση:

Η κριτική της αντιπολίτευσης είναι εντελώς υποκριτική και δεν θα υπήρχε, προφανώς, καλύτερη διαχείριση της κατάστασης από τη σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση αν ήταν κυβέρνηση. Εξάλλου, ο εχθρός του καλού, είναι το καλύτερο. Από τη στιγμή που οι πολίτες δίνουν τόσο μεγάλη έμφαση και σημασία, έχουμε κι εμείς σαν κυβέρνηση την υποχρέωση να τους ακούσουμε και να ανταποκριθούμε στα αιτήματά τους.