Ελλάδα

Κρούσματα σήμερα 26/5: Σε ύφεση εισέρχεται η πανδημία

Κρούσματα σήμερα 26/5: Σε ύφεση εισέρχεται η πανδημία
Κρούσματα σήμερα 26/5: Από ότι όλα δείχνουν, η επιδημιολογική εικόνα της χώρας έχει αρχίσει να βελτιώνεται, μετά από την επιτάχυνση των εμβολιασμών.

Τα κρούσματα για σήμερα 26/5 αναμένεται να βγάλει σε λίγες ώρες ο ΕΟΔΥ. Να θυμίσουμε ότι την Τρίτη τα κρούσματα ανήλθαν στα  2433 κρούσματα εκ των οποίων τα 1.151 εντοπίζονται στην Αττική, ενώ η Θεσσαλονίκη κατέγραψε 225 νέες λοιμώξεις.  Υπενθυμίζεται ότι την Δευτέρα καταγράφηκαν  1381 κρούσματα.

Ο συνδυασμός του εμβολίου με το self test μοιάζει να αποδίδει μετά την πτώση των νοσούντων στις ΜΕΘ με κορωνοϊό. Ακόμη, η επιτροπή εμβολιασμών συνεδριάζει σχετικά με το εμβόλιο Astrazeneca και τα περιστατικά θρομβώσεων που έχουν αναφερθεί. Κρούσματα σήμερα 26/5

Συνεδριάζει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών

Η Επιτροπή εξετάζει αν θα αυξηθούν τα ηλιακά όρια για τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca. Μέσα στην ημέρα αναμένονται οι ανακοινώσεις των αποφάσεων της επιτροπής. svg%3E

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον εξετάζονται τα στοιχεία που αφορούν στις περιπτώσεις των ασθενών που εμφάνισαν επιπλοκές (θρομβοεμβολικά επεισόδια, αλλεργικές αντιδράσεις, περικαρδίτιδα/μυοκαρδίτιδα) και για τα οποία έχουν υποβληθεί «Κίτρινες Κάρτες» στην Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων.

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών αναμένεται εντός της ημέρας να προχωρήσει σε σχετικές ανακοινώσεις αναφορικά με τα εμβόλια έναντι της COVID-19 και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά (φύλο, ηλικία, υποκείμενα νοσήματα, κ.α.) των εμβολιασμένων που εμφάνισαν οξείες ανεπιθύμητες ενέργειες.

Ο εμβολιασμός πρέπει να ολοκληρώνεται με το ίδιο εμβόλιο

Ο Μάριος Θεμιστοκλέους, στο ερώτημα αν κάποιος που έχει κάνει την πρώτη δόση του AstraZeneca θα πρέπει να κάνει τη δεύτερη με άλλο εμβόλιο είπε ότι η σύσταση των επιστημόνων είναι ότι ο εμβολιασμός συνεχίζεται με το ίδιο εμβόλιο, πέρα από ελάχιστες περιπτώσεις. Και ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχουν σκέψεις να σταματήσουν οι εμβολιασμοί με AstraZeneca.

«Δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά, δεν έχει μελετηθεί σε τέτοιο βαθμό η κάλυψη της ανοσίας με αλλαγή του εμβολίου» ξεκαθάρισε και υπογράμμισε πως η σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών είναι να συνεχίζεται ο εμβολιασμός με το ίδιο εμβόλιο, «εκτός των περιπτώσεων που εμφανίστηκαν συγκεκριμένα προβλήματα, οι οποίες έχουν εκτιμηθεί από τους επιστήμονες».

Όσον αφορά στα όσα ακούγονται για παρενέργειες από τον εμβολιασμό των πολιτών, ο Μάριος Θεμιστοκλέους είπε ότι «τα σοβαρά περιστατικά που έχουν αναφερθεί στην Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης του ΕΟΦ είναι τα τέσσερα, τα οποία γνωρίζουμε και έχει αξιολογήσει η Επιτροπή του ΕΟΦ και αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις τις επόμενες ημέρες ή ακόμα και αύριο (σ.σ. σήμερα)» σημείωσε.

Στις 20 Σεπτεμβρίου θα πετάξουμε τις μάσκες

Tα κρούσματα θα συνεχίσουν να είναι υψηλά μέχρι το τέλος Ιουνίου και τότε θα φτάσουν γύρω στα 1000, ενώ οι ασθενείς στις ΜΕΘ θα μειωθούν σιγά σιγά ανέφερε μεταξύ άλλων στον ΣΚΑΪ η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθηνάς – Πειραιά, Ματίνα Παγώνη, η οποία, βέβαια, είχε κρούση τον κώδωνα του κινδύνου με τη χαλάρωση των μέτρων, λέγοντας πως αν δεν προσέξουμε θα έχουμε πισωγύρισμα.

Η ίδια τόνισε πως τα νοσοκομεία επιστρέφουν σιγά σιγά στην κανονικότητα. «Οι κλινικές αλλάζουν γίνονται από covid no covid». Επεσήμανε πως αν τέλος Αυγούστου οι εμβολιασμένοι φτάσουν το 80% θα σημαίνει ότι θα υπάρχει ασφάλεια και γύρω στις 20 Σεπτεμβρίου θα μπορούμε να βγάλουμε και τις μάσκες.

Η δήλωση της Ματίνας Παγώνη για τις θρομβώσεις

Σχετικά με τον 17χρονο που νοσηλεύεται διασωληνωμένος είπε πως δεν είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα και πως δεν είναι το πρώτο περιστατικό. «Είχαμε και άλλα δύο 18 και 25 ετών που είχαν διασωληνωθεί και το μήνυμα είναι πως η νόσος δεν έχει ηλικίες ή ανθρώπους που έχουν υποκείμενα ή δεν έχουν γι αυτό χρειάζεται προσοχή και στους νέους και στις μεγάλες ηλικίες». Επίσης, υπογράμμισε πως όσο προχωρήσουν οι εμβολιασμοί ακόμη και αυτό το μικρό ποσοστό που μπορεί να νοσήσει θα είναι με απλά συμπτώματα και δεν θα φτάνει σε ΜΕΘ.

Για το θέμα των θρομβώσεων και τα εμβόλια ανέφερε πως καθημερινά είναι πολλά τα τηλεφωνά που δέχονται για αυτό το θέμα. «Συζητάμε με τον ασθενή το ιστορικό του και βεβαίως μπορεί να κάνει το εμβόλιο Astrazeneca. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Έχουν καταλάβει όλοι ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή και έστω το ποσοστό των επιπλοκών του 0.002% συγκριτικά με την νόσο COVID19 δεν συγκρίνονται. Γι’ αυτό πρέπει να πειστούν όλοι να εμβολιαστούν» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, σημείωσε πως τα επιστημονικά δεδομένα μέχρι τώρα δεν έχουν δείξει ρίσκο για γυναίκες κάτω των 50 ετών, ενώ η ίδια εκτιμά πως η επιτροπή από εδώ και πέρα θα δει το θέμα και θα κάνει ηλικιακές ομάδες σχετικά με τους εμβολιασμούς και πως θα αποφασίσει και θα δώσει νεότερες οδηγίες.

Διαθέσιμα όλα τα εμβόλια για τους 35-39

Άνοιξε σήμερα το πρωί η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό των πολιτών ηλικίας 35 έως 39 ετών, όπως είχε προαναγγείλει ο Μάριος Θεμιστοκλέους κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης της Δευτέρας. Η συγκεκριμένη ηλικιακή κατηγορία είναι στην ευχάριστη θέση να έχει στη διάθεσή της και τα τέσσερα εμβόλια που καλύπτουν μέχρι στιγμής το εμβολιαστικό πρόγραμμα της χώρας.

Επιπλέον, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου είχε ανακοινώσει την τροποποίηση του εμβολιαστικού σχήματος, σύμφωνα με το οποίο όσοι έχουν νοσήσει πλέον θα λαμβάνουν μία μόνο δόση του εμβολίου. Η τροποποίηση αυτή βασίζεται σε μελέτες τόσο του εξωτερικού όσο και του εσωτερικού.

«Η μία δόση εμβολίου παγιώνεται ως ικανή για προστασία, δεδομένου ότι η αντισωματική απάντηση που δίνεται με αυτή τη μία δόση εμβολίου, έχει το χαρακτήρα, όπως λέμε, της επαναληπτικής δόσης που βλέπουμε σε όλους τους εμβολιασμούς, με μία κατακόρυφη αύξηση του επιπέδου των εξουδετερωτικών αντισωμάτων», ανέφερε η κ. Θεοδωρίδου και υπογράμμισε πώς η μονή δόση του εμβολίου θα δοθεί μέσα σε 6 έως 12 μήνες μετά τη νόσηση.

Αν ο πολίτης νοσήσει μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου ραντεβού, θα ακυρωθεί αυτόματα το επαναληπτικό ραντεβού και θα μπορέσει να προγραμματίσει την δεύτερη του δόση, στο διάστημα έξι με δώδεκα μηνών από την ημερομηνία της διάγνωσης.

Σχετικά με τον εμβολιασμό των ανηλίκων

Η κα Παγώνη μίλησε και για τους εμβολιασμούς ανηλίκων δηλώνοντας πως οι πρώτοι που θα αρχίσουν λογικά να εμβολιάζονται είναι οι μαθητές λυκείου και μετά οι μικρότερες ηλικίες.

Υπογράμμισε πως ήδη μελετάται ο εμβολιασμός από 12 ετών και πάνω και πως αναμένονται τα δεδομένα της τρίτης φάσης. «Νομίζω από το φθινόπωρο θα έχουμε αποτελέσματα και θα προχωρήσουμε. Με την έναρξη της νέας χρονιάς». Παράλληλα, η ίδια τόνισε πως οι γιατροί οφείλουν και είναι απαραίτητο μέχρι τον Σεπτέμβριο να έχουν τελειώσει όλοι με τους εμβολιασμούς.

Σε επιφυλακή για τις θρομβώσεις

Σε αυξημένη επιφυλακή έχουν τεθεί οι υγειονομικές Αρχές της χώρας, ερευνώντας προσεκτικά, ένα προς ένα, τα περιστατικά θρομβώσεων που καταγράφηκαν μετά από τη χορήγηση εμβολίου κατά του κορωνοϊού.

Το τελευταίο περιστατικό αφορά σε μια 36χρονη γυναίκα από τη Λέσβο, η οποία υπέστη θρόμβωση μετά τον εμβολιασμό της με το εμβόλιο της AstraZeneca και εισήχθη στο νοσοκομείο στις 22 Μαΐου. Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το OPEN, το εμβόλιο είχε χορηγηθεί στην 36χρονη δέκα ημέρες προτού μπει στο νοσοκομείο, δηλαδή κατά τις 12 Μαΐου. Πλέον, η γυναίκα μεταφέρθηκε στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο και παρακολουθείται από το ιατρικό προσωπικό.

Λίγες ώρες νωρίτερα, είχε αποκαλυφθεί ένα ακόμη περιστατικό θρόμβωσης στη Λέσβο, σε μια 63χρονη, η οποία τελικά δεν τα κατάφερε. Η άτυχη γυναίκα είχε εισαχθεί στη ΜΕΘ του νοσοκομείου Μυτιλήνης την 1η Απριλίου, με θρομβοεμβολικό επεισόδιο, λίγες ημέρες μετά τον εμβολιασμό της με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments