ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ
Παύλος Χρηστίδης
Εκπρόσωπος Τύπου ΚΙΝΑΛ

Παύλος Χρηστίδης στο pagenews.gr: Να καταλήξουμε σε μια ατζέντα που οδηγεί σε λύσεις με την Τουρκία

Παύλος Χρηστίδης στο pagenews.gr: Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής τόνισε πως το κρίσιμο είναι να καταλήξουμε σε μια ατζέντα η οποία μας οδηγεί και σε λύσεις γύρω από την προκλητικότητα και την επιθετικότητα της Τουρκίας.

Ο Παύλος Χρηστίδης μίλησε στο pagenews.gr και στην εκπομπή Opinion Leader με τον Δημήτρη Τάκη, ερωτηθείς για την πολυαναμενόμενη επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Ελλάδα σε λίγες ημέρες, σχολιάζοντας πως είναι γνωστές οι πάγιες εθνικές θέσεις, προτρέποντας να διατηρήσουμε ψυχραιμία αλλά και σοβαρότητα.

Για την επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών στην Ελλάδα:

Είναι δύσκολη η σχέση που έχουμε με την Τουρκία όλους αυτούς τους τελευταίους μήνες. Και σίγουρα δεν της άρεσε ο τρόπος με τον οποίο ο κ. Δένδιας επανέλαβε τις πάγιες θέσεις της πατρίδας μας μέσα στην Τουρκία. Το θέμα είναι πώς προχωρά η συζήτηση μεταξύ των υπουργών και πού θέλουμε να καταλήξει. Η επίσκεψη στη Θράκη είναι κάτι που μπορεί να δημιουργήσει σημαντικά ζητήματα και προφανώς πρέπει να έχουμε τον νου μας γύρω από αυτό. Είναι γνωστές οι πάγιες εθνικές θέσεις.

Έχουμε υπερασπιστεί και ως κυβέρνηση και ως αντιπολίτευση τα προηγούμενα χρόνια. Πιστεύω πως στην ίδια ακριβώς γραμμή θα κινηθεί και η ελληνική κυβέρνηση. Το κρίσιμο, επαναλαμβάνω, είναι να καταλήξουμε σε μια ατζέντα η οποία μας οδηγεί και σε λύσεις γύρω από την προκλητικότητα και την επιθετικότητα έχει επιδείξει τους τελευταίους μήνες, για να μην πω τα τελευταία χρόνια, η Τουρκία. Δεν είμαι πολύ αισιόδοξος αλλά είναι καλύτερο να συζητάμε από το να μην υπάρχει κανένας δίαυλος επικοι0νωνίας.

Για τη στάση που πρέπει να τηρήσει η ελληνική κυβέρνηση:

Όλα όσα θα γίνουν στη Θράκη πρέπει να ληφθούν υπόψιν γιατί η Τουρκία θα επαναλάβει τις θέσεις της οι οποίες όμως, είναι αντίθετες στο Διεθνές Δίκαιο. Είναι ξεκάθαρο ότι ό,τι είπε ο κ. Δένδιας στην επίσκεψή του στη γειτονική χώρα είναι οι εθνικές θέσεις, αυτές θα επαναληφθούν σε κάθε περίπτωση. Να διατηρήσουμε λοιπόν, την ψυχραιμία μας αλλά και τη σοβαρότητα που έχουμε επιδείξει διαρκώς προς την εν λόγω χώρα ώστε να εγγυόμαστε τα εθνικά μας συμφέροντα. Σε αυτά δεν χωρούν μικροπολιτικά και μικροκομματικά παιχνίδια.

Εμείς έχουμε διατυπώσει κατά το παρελθόν την κριτική μας όσο αφορά στην ενημέρωση που δεν είχαμε σε κρίσιμα σημεία. Από εκεί και πέρα, τώρα εδώ μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις η εθνική γραμμή είναι μια γραμμή η οποία μας καλύπτει και το μόνο ερώτημα που έχουμε θέσει και θέτουμε και σήμερα είναι το πού θέλει η κυβέρνηση να οδηγήσει τη συζήτηση με την Τουρκία και τον κ. Ερντογάν. Οι πάγιες ελληνικές θέσεις πρέπει να επαναλαμβάνονται διαρκώς και είναι πλήρως κατοχυρωμένες στο Διεθνές Δίκαιο. Και δεν υπάρχει κανένας νοήμων άνθρωπος που να θεωρεί ότι με τον γείτονά σου δεν πρέπει να συζητάς.