Πολιτική

Τσίπρας: H Κυβέρνηση υποβαθμίζει την επιθεώρηση εργασίας

Τσίπρας: H Κυβέρνηση υποβαθμίζει την επιθεώρηση εργασίας
Τσίπρας: Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για το εργασιακό νομοσχέδιο και για την υποβάθμιση της επιθεώρησης της εργασίας.
Τσίπρας: Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για το εργασιακό νομοσχέδιο και για την υποβάθμιση της επιθεώρησης της εργασίας.

Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε σχετικά με την κατάργηση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας. Να θυμίσουμε ότι σχετικά με αυτό είχε αναφέρει ότι η Κυβέρνηση κακοποιεί την δημοκρατία. Ακόμη, ο ίδιος έχει ασκήσει σφοδρή κριτική για το νομοσχέδιο της συνεπιμέλειας που έχει κατατεθεί στην Βουλή.

Πιο συγκεκριμένα, την έντονη ανησυχία του για τις προθέσεις της κυβέρνησης για το νέο εργασιακό νομοσχέδιο και την υποβάθμιση του έργου του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας επί διακυβέρνησης Μητσοτάκη εξέφρασε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συνάντηση που είχε με την Ομοσπονδία Εργαζομένων του Υπουργείου Εργασίας και του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας.

«Το νομοσχέδιο του κ. Χατζηδάκη θεσμοθετεί δεκάωρη εργασία»

Με αφορμή το νομοσχέδιο του κ. Χατζηδάκη, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως «δεν είναι μόνο ότι καταργεί το 8ωρο, θεσμοθετεί δεκάωρη εργασία, απελευθερώνει τις υπερωρίες και θεσμοθετεί μάλιστα να είναι απλήρωτες», αλλά ότι «επιχειρεί να παγιώσει μία αντίληψη στην αγορά εργασίας σε σχέση με τα δικαιώματα των εργαζομένων και τον έλεγχο των θεσμοθετημένων δικαιωμάτων».

Απευθυνόμενος στους εργαζόμενους του Υπουργείου Εργασίας, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως «η δουλειά που είχε γίνει στο ΣΕΠΕ τα χρόνια που ήμασταν στην κυβέρνηση» απέδειξε ότι η άσκηση ελέγχου για την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων «δεν είναι ζήτημα ανεπάρκειας των κρατικών λειτουργών αλλά πολιτικής βούλησης». «Δόθηκε έτσι η δυνατότητα οι εργαζόμενοι να κερδίσουν από τον έλεγχο, από την εφαρμογή δηλαδή των δικαιωμάτων τους» πρόσθεσε.

«Το ΣΕΠΕ τα τελευταία δύο χρόνια δεν βρίσκεται δίπλα στους εργαζόμενους «

Υπογραμμίζοντας πως κρίνει εκ του αποτελέσματος, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως «το ΣΕΠΕ τα τελευταία δύο χρόνια δεν βρίσκεται δίπλα στους εργαζόμενους στο βαθμό που βρισκόταν τα προηγούμενα χρόνια», εκτιμώντας πως πρόκειται για «συνειδητή επιλογή» της κυβέρνησης.

Παράλληλα, επικαλούμενος τα αποτελέσματα της πολιτικής που ακολούθησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στα εργασιακά, επεσήμανε πως οδήγησε στη μείωση της ανεργίας κατά 10%, στην αύξηση του κατώτατου μισθού, την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων. Επιπλέον τόνισε πως «μειώσαμε την αδήλωτη εργασία στο 8,9%, που αποτελεί ένα σημαντικό επίτευγμα», υπογραμμίζοντας ότι «αυτό το καταφέραμε χάρη σε εσάς, χάρη στο ΣΕΠΕ».

Επιπλέον δεδουλευμένα 51 εκατ. ευρώ από ελέγχους του ΣΕΠΕ

«Για πρώτη φορά δηλώθηκαν 6 εκατ. αδήλωτες ώρες υπερεργασίας μέσα από την ηλεκτρονική προαναγγελία της υπερεργασίας και της υπερωρίας» πρόσθεσε, ενώ υπογράμμισε πως μέσω των εργατικών διαφορών του ΣΕΠΕ καταβλήθηκαν επιπλέον δεδουλευμένα ύψους 51 εκατ. ευρώ στους εργαζόμενους.

Στον αντίποδα, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αντιπαρέβαλε την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, που «από την πρώτη μέρα έδειξε τις προθέσεις της με τις νομοθετικές της παρεμβάσεις για την κατάργηση του βάσιμου λόγου απόλυσης». Πρόσθεσε πως «κυρίως έδειξε τις προθέσεις της και απέναντι στο ΣΕΠΕ μέσα από την κατάργηση της Ειδικής Γραμματείας και την υποβάθμισή του σε Γενική Διεύθυνση».

«Το ΣΕΠΕ δεν είναι εισπρακτικός μηχανισμός όπως η ΑΑΔΕ»

Με αφορμή την μετατροπή του ΣΕΠΕ σε Ανεξάρτητη Αρχή, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε πως έχει «πολλά ερωτηματικά ως προς το στόχο αυτής της παρέμβασης», καθώς όπως είπε «το ΣΕΠΕ δεν είναι εισπρακτικός μηχανισμός όπως η ΑΑΔΕ, με την οποία συγκρίνεται. Το κρίσιμο είναι να αποφασίσουμε ποια είναι η πολιτική μας βούληση και ποιος ο στόχος του ΣΕΠΕ». Πρόσθεσε πως διατηρεί επιφυλάξεις για τη μετατροπή της σε Ανεξάρτητη Αρχή, καθώς «η χώρα έχει υπερπληθώρα που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στο σκοπό για τον οποίον δημιουργήθηκαν».

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε πως πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είναι «η μετατροπή του ΣΕΠΕ σε Γενική Γραμματεία με οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια που θα εποπτεύεται από δημόσιο φορέα και θα εκπονεί το υπηρεσιακό του έργο».

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments