ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ
Αθηνά Λινού
Καθηγήτρια Ιατρικής ΕΚΠΑ

Αθηνά Λινού στο pagenews.gr: Η πλειονότητα των παρενεργειών εμφανίζεται στην πρώτη δόση του εμβολίου

Αθηνά Λινού στο pagenews.gr: Η Καθηγήτρια Ιατρικής ΕΚΠΑ απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με το εμβόλιο της AstraZeneca ενώ αναφέρθηκε και στα περιστατικό των θρομβώσεων που έχουν καταγραφεί στη χώρα μας.

Η Αθηνά Λινού μίλησε στο pagenews.gr και στην εκπομπή Opinion Leader με τον Δημήτρη Τάκη, σχετικά με την εμβολιαστική διαδικασία στη χώρα μας σχολιάζοντας ειδικότερα το εμβόλιο της AstraZeneca, τονίζοντας τα «χαρακτηριστικά των θρομβώσεων» που έχουν παρατηρηθεί, όπως ότι αφορά κυρίως γυναίκες και κάτω των 5ο ετών.

Για την απόφαση της Επιτροπής να μην αλλάξουν τα ηλικιακά όρια για το εμβόλιο της AstraZeneca:

Για να ξέρει κανείς αν είναι σωστή η επιλογή ή όχι, πρέπει να έχει όλα τα δεδομένα σχετικά με τη διασπορά της νόσου στη χώρα και επίσης, τη δυνατότητα της χώρας να αντικαταστήσει τα εμβόλια της AstraZeneca με άλλα εμβόλια. Οι περισσότερες χώρες του δυτικού κόσμου, οι ευκατάστατες χώρες, επιμένουν στο να συμβουλεύουν ή και να απαγορεύουν τη χρήση του AstraZeneca, ιδιαίτερα σε νεότερες γυναίκες κάτω των 50. Και της Johnson & Johnson το εμβόλιο.

Για την αιτία που προκαλούνται οι θρομβώσεις:

Δεν υπάρχει ερμηνεία δυστυχώς, αλλά κάποτε θα το κατανοήσουμε. Εμφανίζεται σε γυναίκες, είναι ειδικό σύνδρομο και φαίνεται ότι παράγεται κάποια ουσία που οδηγεί στην απενεργοποίηση άλλων ουσιών που μας προφυλάσσουν από τις θρομβώσεις οι οποίες είναι πολύ συχνά θανατηφόρες. Είναι πάνω από 30% με 35% η θνητότητα στα άτομα που έπαθαν τη θρόμβωση, σύμφωνα με τα δεδομένα από τη Βρετανία. Τώρα η συχνότητα παραμένει χαμηλή.

Για το πόσο ανησυχητικά, σε σχέση με το σύνολο, είναι τα περιστατικά θρομβώσεων στη χώρα μας:

Εξαρτάται αν το δει κανείς γενικά ή ανάλογα με τις ηλικίες. Τα 5 περιστατικά στο ένα εκατομμύριο περίπου των δόσεων δεν είναι πολλά αλλά πρέπει να εξετάσει κανείς τι σημαίνει ότι τα 4 είναι σε γυναίκες μεταξύ 30 και 50 ετών, αν και δεν μας έχουν δοθεί τα δεδομένα για το πόσες είναι οι γυναίκες που εμβολιάστηκαν με το συγκεκριμένο εμβόλιο.

Για τη δεύτερη δόση και το αν θα πρέπει να την κάνει κανείς:

Η πλειονότητα των παρενεργειών εμφανίζεται στην πρώτη δόση, είναι πολύ λίγα τα κρούσματα που έχουν εμφανιστεί μετά τη δεύτερη δόση χωρίς να έχουν δώσει καμία ένδειξη πριν, ως ελάχιστα. Στη χώρα μας βέβαια, είναι ελάχιστοι αυτοί που έχουν κάνει και τη δεύτερη δόση και επομένως πρέπει να περιμένουμε για να δούμε.

Για την έρευνα αναφορικά με την αιτία θρομβώσεων από συγκεκριμένα εμβόλια:

Κάθε σοβαρή έρευνα την παίρνουμε στα σοβαρά και αναμένουμε. Η ειδικότητά μου δεν είναι η Βιολογία αλλά περιμένουμε να δημοσιευτεί η έρευνα του Γερμανού επιστήμονα σε έγκριτο περιοδικό κοινής αποδοχής. Και αν επαληθευτεί σε άλλο δείγμα, θα είναι ένας αγώνας δρόμου να διορθωθεί και θα είναι πραγματικά μια μεγάλη βοήθεια σε παγκόσμιο επίπεδο.