Nέα της αγοράς

Τα κορίτσια αθλούνται λιγότερο απο τα αγόρια. Τι μπορούμε να κάνουμε γι’ αυτό;

Τα κορίτσια αθλούνται λιγότερο απο τα αγόρια. Τι μπορούμε να κάνουμε γι’ αυτό;
Τα κορίτσια πρέπει να γνωρίζουν ότι ο αθλητισμός είναι για όλους και ότι η συμμετοχή τους έχει σημασία.

Τα αγόρια περνάνε πολύ περισσότερο χρόνο από ό, τι τα κορίτσια αθλούμενοι κάθε μέρα, σύμφωνα με νέες έρευνες. Ωστόσο, παρόλα αυτά, τα αγόρια και τα κορίτσια που συμμετέχουν σε αθλητικές δραστηρίοτητες το απολαμβάνουν εξίσου, σύμφωνα με την ανάλυση της «Συμμετοχής παιδιών σε αθλητικές δραστηριότητες» από το Γραφείο Εθνικών Στατιστικών του Ηνωμένου Βασιλείου. Συμπεραίναν ότι παιδιά ηλικίας 8 έως 15 ετών στο Ηνωμένο Βασίλειο περνούν περισσότερο από μία ώρα (68 λεπτά) από τον ελεύθερο χρόνο τους, συμμετέχοντας σε δραστηριότητες σε εξωτερικούς χώρους.

«Είναι η πρώτη φορά που ερευνήθηκε ο τρόπος με τον οποίο τα παιδιά περνούν τον ελεύθερο χρόνο τους σε αθλητικές δραστηριότητες», δήλωσε ο ανώτερος στατιστικός της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, Dawn Snape. «Τα αγόρια επενδύουν πολύ περισσότερο χρόνο από τα κορίτσια στον αθλητισμό, αλλά τα αγόρια και τα κορίτσια που συμμετέχουν στον αθλητισμό, το απολαμβάνουν εξίσου.» Πέρα από τη σωματική άσκηση που μας βοηθάει να είμαστε υγιείς και χαρούμενοι, πρέπει να βρίσκουμε χρόνο για οτιδήποτε μας προσφέρει χαρά σε οποιαδήποτε ηλικία και να βρισκόμαστε. Για τους γονείς και ενήλικες, μπορείτε να ρίξετε μια ματιά στο Στοίχημα Live και να παίξετε στοιχήματα ή οποιοδήποτε παιχνίδι σας αρέσει.

Ένας παράγοντας που μπορεί να ενθαρρύνει τα αγόρια να επενδύσουν περισσότερο χρόνο στον αθλητισμό από ό, τι τα κορίτσια, είναι ότι τα παιδιά είναι πιο πιθανό να δουν άνδρες με αθλητική καριέρα, καθώς οι γυναικείες εκδηλώσεις αποτελούν μόνο το 7% της συνολικής αθλητικής κάλυψης στο Ηνωμένο Βασίλειο. «Τα κορίτσια πρέπει να γνωρίζουν ότι ο αθλητισμός είναι για όλους και ότι η συμμετοχή τους έχει σημασία», λέει ο Siobhan Freegard, εκδότης του γονικού ιστότοπου ChannelMum.com. «Η αύξηση του αριθμού των κοριτσιών που συμμετέχουν στον αθλητισμό και η διάρκεια του παιχνιδιού τους θα έχει άμεσα και μακροπρόθεσμα οφέλη στη σωματική και ψυχική τους υγεία».

Η Kate Dale, στρατηγική μάνατζερ στο This Girl Can, λέει στο HuffPost UK ότι ο φόβος οτι θα κριθούν απομακρύνει τα κορίτσια απο αθλήματα. "Αυτή η φοβία της κρίσης είναι ένα τεράστιο εμπόδιο για τις γυναίκες – και τα κορίτσια – όταν πρόκειται για την άσκηση σωματικής δραστηριότητας, η οποία ισχύει ανεξάρτητα από την ηλικία, το μέγεθος, το σώμα ή τις περιστάσεις", λέει. «Μπορεί να έχει να κάνει με την ικανότητα και την επίδοση, να είναι νευρικές ότι άλλοι θα τους κρίνουν επειδή δεν είναι πολύ καλές στο εκάστοτε άθλημα. Μπορεί να έχει να κάνει με την εμφάνιση, όπου οι γυναίκες και τα κορίτσια δεν θέλουν να φαίνονται ιδρωμένες ή οτι παραμελούν την εμφάνισή τους, ενώ ασκούνται επειδή δεν είναι μια εικόνα που βλέπουμε αρκετά στα μέσα ενημέρωσης. ή μπορεί να υπάρχει φόβος να κριθούν για τις προτεραιότητές τους, γιατί να είναι αθλητικές αντί να κάνουν πχ τα μαθήματά τους.  Πώς μπορούν λοιπόν οι γονείς να αλλάξουν το παιχνίδι και να κάνουν τα κορίτσια να συμμετέχουν περισσότερο στον αθλητισμό;

1. Δώστε οι ίδιοι το σωστό παράδειγμα.

«Δείξτε στην κόρη σας ότι ασκείστε και ενθαρρύνετε την να συμμετάσχει μαζί σας», λέει ο Freegard. «Ακόμα και ένα σύντομο τρέξιμο γύρω από ένα τοπικό πάρκο είναι μια υπέροχη αρχή.

Ένας άλλος τρόπος για να γίνει αυτό είναι η ανταλλαγή καθιστικών οικογενειακών δραστηριοτήτων για πιο ενεργές. Αντί να πηγαίνετε στον κινηματογράφο, πηγαίνετε για πατινάζ στον πάγο, βρείτε μια μεγαλύτερη, καλύτερη πισίνα με φουσκωτά ή βρείτε τον τοπικό τοίχο αναρρίχησης ή οποιαδήποτε δραστηριότητα υπάρχει διαθέσιμη κοντά στην περιοχή σας. Αυτό είναι σημαντικό, επειδή η έρευνα δείχνει ότι οι ίδιοι οι γονείς, ιδίως οι μητέρες, επηρεάζουν τα επίπεδα δραστηριότητας των παιδιών τους.

«Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να είστε φέτες και υπερδραστήριοι ο ίδιοι και να δείξετε στα παιδιά σας ότι είστε οι καλύτεροι στη Zumba και το Pilates, κάνοντας όσο το δυνατόν περισσότερη άσκηση», προσθέτει ο Dale.

«Είναι εξίσου υπέροχο αν μπορείτε να δείξετε στα παιδιά σας ότι είναι εντάξει να μην είστε ο καλύτερος σε όλα. Ότι όλοι ιδρώνουν και κοκκινίζουν και δεν είναι το τέλος του κόσμου να αφιερώσουν χρόνο από τη σχολική εργασία ή την κοινωνική τους ζωή για λίγο «προσωπικό χρόνο». Το κύριο πράγμα είναι να προσπαθούν και να διασκεδάζουν. "

2. Κάντε την άθληση μια κοινωνική δραστηριότητα.

Αναζητήστε αθλητικούς συλλόγους, μαθήματα ή δραστηριότητες που μπορεί να έχουν κορίτσια παρόμοιου επιπέδου και ηλικίας με την κόρη σας. Ή ενθαρρύνετε την κόρη σας να κάνει νέα μαθήματα με φίλους που έχει ήδη, για να κάνει την εμπειρία πιο κοινωνική. «Η έρευνά μας δείχνει ότι τα κορίτσια ενδιαφέρονται περισσότερο να κάνουν φίλους και να διασκεδάζουν όταν παίζουν σπορ», σύμφωνα με μια εκπρόσωπο της Women In Sport. Μια μελέτη στην Oxford Academic διαπίστωσε ότι ο ρόλος των φίλων – είτε συμμετέχουν στον αθλητισμό είτε όχι – ήταν ένας ζωτικός δείκτης για το κατά πόσον μια έφηβη θα συμμετείχε η ίδια στον αθλητισμό. «Φαίνεται ότι η επιρροή της ομάδας φίλων είναι μια σημαντική επιρροή στα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας για αυτήν την ηλικιακή ομάδα», κατέληξαν οι συγγραφείς.

3. Προσεγγίστε το σχολείο τους με ιδέες.

Ο Wendy MacLennan, ο οποίος διευθύνει το Train Body Brain, διδάσκει σε έφηβες μια σύντηξη γυμναστικής και διαλογισμού, πιστεύει ότι τα σχολεία πρέπει να σταματήσουν να δίνουν έμφαση μόνο στα παραδοσιακά αθλήματα. Υποστηρίζει ότι τα παιδιά που μπορεί να μην ενδιαφέρονται για τις κλασικά αθλήματα όπως το ποδόσφαιρο ή το μπάσκετ μπορεί να απομακρυνθούν εντελώς από τον αθλητισμό. Ο MacLennan προτείνει στους γονείς να προσεγγίσουν τα σχολεία των παιδιών τους σχετικά με το ζήτημα για να δουν αν υπάρχουν άλλες αθλητικές δραστηριότητες που θα μπορούσαν να συμπεριλάβουν στα μαθήματα.

Τον Νοέμβριο του 2017, η έρευνα των Youth Sport Trust και Women in Sport διαπίστωσε ότι η έλλειψη εμπιστοσύνης εμπόδισε τα κορίτσια να παίζουν αθλήματα. Το ένα τέταρτο των κοριτσιών είπε ότι ένιωθαν ανασφαλείς, δεν αισθάνονταν άνετα με άλλους ανθρώπους που τους παρακολουθούσαν και δεν αισθανόταν σίγουροι με τον τρόπο που φαινόταν το σώμα τους. Ο MacLennan είπε ότι οι γονείς πρέπει να υπενθυμίσουν στις κόρες τους ότι η άθληση δεν είναι για να νιώθεις άσχημα για τον εαυτό σου, θα πρέπει να είναι κάτι το ενθαρρυντικό.

«Ρωτήστε τους τι χρειάζονται ή θέλουν από μια τάξη και σε ποιο επίπεδο θέλουν να εργαστούν», λέει. «Εισαγάγετε την ιδέα ότι οποιαδήποτε φυσική δραστηριότητα είναι καλή και ωφέλιμη, ακόμα κι αν είναι μια γρήγορη βόλτα γύρω από το οικοδομικό τετράγωνο».

5. Ποικιλλία δραστηριοτήτων

«Ρωτήστε τα κορίτσια με ποιο άθλημα και σωματική δραστηριότητα θέλουν να ασχοληθούν και δώστε τους επιλογές», συμβουλεύει ο εκπρόσωπος του Women In Sport. Υπάρχουν εκατοντάδες αθλήματα για να διαλέξετε, οπότε αν η κόρη σας δεν ενδιαφέρεται για τα παραδοσιακά αθλήματα, δείξτε της ότι υπάρχουν άλλες επιλογές. «Η κόρη σου μπορεί να μην θέλει να παίξει ένα ομαδικό παιχνίδι, αλλά μπορεί να ευδοκιμήσει σε ατομικά αθλήματα όπως γκολφ ή πολεμικές τέχνες», λέει ο Freegard. "Δοκιμάστε πολλά μέχρι να βρείτε αυτό που της αρέσει και της ταιριάζει." Ο MacLennan είπε ότι το High Intensity Interval Training (HIIT) θα μπορούσε να είναι μια εξαιρετική επιλογή για τα εφηβικά κορίτσια επειδή δεν απαιτεί ευελιξία, καμία επιλογή ομάδων, κανένα συγκεκριμένο συντονισμό και «είναι διασκεδαστικό». Ο Dale προτείνει να δει τι συμβαίνει στην περιοχή σας: «Ενθαρρύνετε τα κορίτσια σας να δοκιμάσουν μια σειρά επιλογών για να δουν τι τους ταιριάζει, γιατί είμαστε όλοι διαφορετικοί».

6. Δείξτε τις κόρες σας γυναικεία πρότυπα.

«Πολλές γυναικείες αθλητικές ομάδες έχουν καλύτερη απόδοση από την αντίστοιχη των ανδρών», λέει ο Freegard. «Αναζητήστε ισχυρά γυναικεία αθλητικά πρότυπα που μπορούν να εμπνεύσουν τις κόρες σας». Το Ίδρυμα Αθλητισμού Γυναικών υποστήριξε ότι οι γυναίκες αθλήτριες «είναι καλά πρότυπα για τα έφηβα κορίτσια προωθώντας τη σωματική δραστηριότητα και τη συμμετοχή στον αθλητισμό, την εμπιστοσύνη, εργασιακή ηθική και τονίζοντας τη σημασία της εκπαίδευσης». «Αυτά τα πρότυπα δείχνουν με την εξάσκηση και τον χρόνο που αφιερώνουν στην τέχνη τους οτι μπορούν πραγματικά να είναι ό, τι ονειρεύονται ανεξάρτητα από το φύλο, τη φυλή ή το υπόβαθρο τους».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments