Ελλάδα

Κρούσματα σήμερα 31/5: Χτίζεται το τείχος ανοσίας

Κρούσματα σήμερα 31/5: Χτίζεται το τείχος ανοσίας
Κρούσματα σήμερα 31/5: Με τους εμβολιασμούς να προχωρούν, ήδη τα κρούσματα και ο αριθμός των διασωληνωμένων έχουν αρχίσει να μειώνονται.

Τα κρούσματα για σήμερα 31/5 αναμένεται να εκδώσει ο ΕΟΔΥ. Υπενθυμίζεται ότι την Κυριακή καταγράφηκαν 907 νέα κρούσματα, εκ των οποίων τα 445 εντοπίζονται στην Αττική, ενώ η Θεσσαλονίκη κατέγραψε 92 νέες λοιμώξεις. Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο καταγράφηκαν 1905 κρούσματα.

Αν και το πρόγραμμα εμβολιασμών έχει επιταχυνθεί, το τείχος ανοσίας χρειάζεται χρόνο για να μπορέσει να χτιστεί. Μάλιστα, οι λοιμωξιολόγοι προβλέπουν το διάστημα που χρειάζεται μέχρι να ο δείκτης της ανοσίας να φτάσει στο 80%. Κρούσματα σήμερα 31/5

Σε ισχύ το ψηφιακό πιστοποιητικό κορωνοϊού

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου η οποία ρυθμίζει τα ζητήματα του ψηφιακού πιστοποιητικού COVID ώστε στις 31 Μαΐου να ενταχθούμε στο πρώτο κύμα ευρωπαϊκών χωρών που θα το χρησιμοποιήσει.

Το ψηφιακό πιστοποιητικό Covid-19 θα περιέχει πληροφορίες για την κατάσταση του φυσικού προσώπου – κατόχου του όσον αφορά στον εμβολιασμό, το αποτέλεσμα των τελευταίων ταχέων μοριακών ελέγχων (rapid – test) ή μοριακής μεθόδου ανάλυσης (PCR test) ή τη νόσηση από τον κορωνοϊό κατά περίπτωση. Το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID αποτελεί την ψηφιακή απόδειξη ότι ένα πρόσωπο έχει εμβολιαστεί κατά της COVID-19 με οποιοδήποτε εμβόλιο από εκείνα που έχουν λάβει άδεια κυκλοφορίας από την ΕΕ ή έχει υποβληθεί σε εξέταση με αρνητικό αποτέλεσμα ή έχει αναρρώσει από τη νόσο COVID-19. Πιστοποιητικό εμβολιασμού

Όσον αφορά την προστασία των προσωπικών δεδομένων, το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID θα περιέχει μόνο τις απαραίτητες βασικές πληροφορίες, όπως ονοματεπώνυμο, ημερομηνία γέννησης, ημερομηνία έκδοσης, πληροφορίες σχετικά με το εμβόλιο/την εξέταση/την ανάρρωση και έναν μοναδικό αναγνωριστικό κωδικό. Το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID εκδίδεται δωρεάν σε ψηφιακή μορφή και μπορεί να εκτυπωθεί. Επίσης, έχει κωδικό QR με ψηφιακή υπογραφή και το περιεχόμενό του θα αναγράφεται τόσο στην εθνική γλώσσα, όσο και στα αγγλικά.

Αρμόδιες για την έκδοση του πιστοποιητικού είναι οι εθνικές αρχές κάθε χώρας. Στην Ελλάδα, το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID θα εκδίδεται μέσω του gov.gr και σε λίγες ημέρες θα είναι δυνατή η έκδοσή του μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών. Το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID θα τεθεί σε εφαρμογή σε ενωσιακό επίπεδο την 1η Ιουλίου 2021.

Τέλος καλοκαιριού οι αποφάσεις για εμβολιασμό παιδιών

Στο τέλος του καλοκαιριού θα ληφθούν οι αποφάσεις για τον εμβολιασμών των παιδιών ηλικίας 12-15 ετών, όπως δήλωσε ο καθηγητής Φαρμακολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, Ευάγγελος Μανωλόπουλος.

«Είναι ακόμα νωρίς να πάρουμε αποφάσεις για τον εμβολιασμό των εφήβων. Η κοινωνία έχει φοβηθεί με αυτό το ενδεχόμενο λόγω των συζητήσεων που έχουν γίνει για τα εμβόλια, όμως πρέπει να δούμε και τα θετικά. Αν τελικά προχωρήσουμε στους εμβολιασμούς, θα βοηθήσει στο άνοιγμα της εκπαίδευσης από τον Σεπτέμβριο. Στις ΗΠΑ έχουν ξεκινήσει να εμβολιάζονται τα παιδιά ηλικίας 12-16 ετών. Προς το τέλος Ιουλίου θα έχουμε πολύ περισσότερα στοιχεία για να μπορέσουμε να προτείνουμε τον εμβολιασμό τους», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, τόνισε στον Σκάι, ότι η συζήτηση δε θα φτάσει στην υποχρεωτικότητα. Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι η μεγαλύτερη ανησυχία είναι να εμβολιαστούν οι άνθρωποι ηλικίας άνω των 60 ετών. Ερωτηθείς για τους λόγους που οι νέοι κάτω των 30 ετών εμβολιάζονται με Johnson&Johnson δεδομένου ότι και με αυτό έχουν καταγραφεί περιστατικά θρομβώσεων, ο κ. Μανωλόπουλος επισήμανε ότι ναι μεν είναι παρόμοιας τεχνολογίας εμβόλιο με αυτό της Astra Zeneca κι έχουν αναφερθεί περιπτώσεις θρομβώσεων με θρομβοπενία, αλλά έχει μια σημαντική διαφορά.

«Τα περιστατικά με το Johnson & Johnson είναι δέκα φορές πιο σπάνια. Αν με το AstraZeneca τα περιστατικά είναι 1 στα 100.000, με το Johnson& Johnson είναι 1 στο 1.000.000», υπογράμμισε.

Οι προβλέψεις για το τείχος ανοσίας

«Εάν δεν προσέξουμε θα έχουμε και τέταρτο κύμα κορωνοϊού», είπε η Πρόεδρος ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη. Η γιατρός μιλώντας στον ΣΚΑΪ εξήγησε ότι το πρόβλημα είναι κάποιες ηλικιακές ομάδες που έχουν χαμηλά ποσοστά σε εμβολιασμούς. «Αν συνεχίσουμε να είμαστε με χαμηλά ποσοστά συγκεκριμένες ομάδες τα πράγματα δεν θα πάνε καλά. Οι 60 ετών και άνω πρέπει να εμβολιαστούν.», τόνισε.

Σχετικά με το τείχος ανοσίας, είπε πως τέλος Ιουνίου θα έχουμε μια σχετική ανοσία και τέλος Αυγούστου θα έχουμε 75-80% ανοσία εάν έχουμε όλες τις ποσότητες εμβολίων. Προσέθεσε, επίσης, ότι αν φτάσουμε σε αυτό το ποσοστό ανοσίας θα μπορούμε από 20 Σεπτέμβρη και μετά να βγάλουμε η μάσκα.

Για τον εμβολιασμό των παιδιών, η κυρία Παγώνη είπε ότι «οι παιδίατροι λένε πως πρέπει τα παιδιά να εμβολιαστούν από τον Σεπτέμβρη». Παράλληλα, για την τρίτη δόση εμβολίου ανέφερε ότι θα γίνεται περίπου 9-12 μήνες μετά τον πρώτο εμβολιασμό, δηλαδή όσοι εμβολιάστηκαν τον Ιανουάριο, θα κάνουν πρώτοι την τρίτη δόση. Επίσης, επεσήμανε ότι «οι μεταλλάξεις μέχρι αυτή τη στιγμή είναι αντιμετωπίσιμες».

Όσον αφορά τα μέτρα στα γυμναστήρια και τη χρήση διπλής μάσκας, η Ματίνα Παγώνη σχολίασε ότι οι περισσότερες ασκήσεις δε μπορούν να γίνουν με μάσκες. «Εάν οι αποστάσεις ήταν μεγαλύτερες δεν θα χρειαζόταν η μάσκα».

Αυλαία για τα γυμναστήρια – Τα μέτρα προστασίας

Μετά από πολλούς μήνες ανοίγουν τα γυμναστήρια την Δευτέρα 31 Μαΐου, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε στην πρόσφατη ενημέρωση ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Αναλυτικότερα, το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων ανακοίνωσε τα εξής ως προς το άνοιγμα των γυμναστηρίων:

  • Όσοι ασκούμενοι κάνουν αερόβια άσκηση μπορούν να μη φορούν μάσκα μόνο εφόσον υπάρχει τουλάχιστον απόσταση τριών μέτρων από άλλους ασκούμενους
  • Ασκούμενοι που αντιμετωπίζουν έντονα αναπνευστικά προβλήματα καλό είναι να αποφεύγουν την έντονη αερόβια άσκηση με μάσκα
  • Οι ασκούμενοι μπορούν να φορούν είτε διπλή απλή μάσκα είτε μονή μάσκα ΚΝ95 ή FFP2

Χαρδαλιάς για μουσική στην εστίαση: «Ο καθένας θα αναλάβει και την ευθύνη αυτού»

Εμβρόντητος έμεινε ο Νίκος Χαρδαλιάς όταν κλήθηκε να απαντήσει σε ερώτηση σχετικά με την απαγόρευση της μουσικής στα καταστήματα εστίασης.

«Η μουσική δεν κολλάει, προφανώς δεν κολλάει. Η μουσική αυξάνει το ρίσκο της μετάδοσης του ιού. Και αυτό έχει αποδειχθεί παγκοσμίως, από μεγάλα ερευνητικά και πανεπιστημιακά ιδρύματα και από όλους τους λοιμωξιολόγους».

«Δεν είναι συμπτωματικό ότι ομόφωνα η Επιτροπή των Επιδημιολόγων εκφράζει τους ενδοιασμούς της σε σχέση με τη χρήση της μουσικής. Μουσική σημαίνει ότι όταν υπάρχει, πρώτον, είμαι αναγκασμένος αν τραγουδήσω, εύλογα, να έχω μεγαλύτερα σταγονίδια και να επηρεάσω τους διπλανούς μου. Εάν δεν ακούω καλά, να φωνάζω δυνατότερα, άρα να εκφέρω περισσότερα σταγονίδια», εξήγησε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.

«Η μουσική είναι συνδυασμένη, εν τω μεταξύ, το ξέρουμε όλοι, με το χορό. Χορός σημαίνει μη τήρηση μέτρων αποστάσεων. Επίσης, η μουσική εκ των πραγμάτων είναι συνδυασμένη με το αλκοόλ. Το αλκοόλ δημιουργεί κάποιες καταστάσεις, οι οποίες είναι πολύ χαλαρές σε σχέση με την τήρηση των μέτρων».

Τι αλλάζει από σήμερα Δευτέρα 31/5

Κατά την τακτική ενημέρωση για την πανδημία και τα μέτρα που ισχύουν για τον κορωνοϊό, ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε επίσης ότι αποφασίστηκε η χρήση των γηπέδων 5Χ5 και γηπέδων μπάσκετ σε υπαίθρους χώρους από τη Δευτέρα 31 Μαΐου, από ερασιτέχνες αθλούμενους και μόνο και προϋποθέσεις που ισχύουν για τους επαγγελματίες αθλητές.

Ερωτηθείς σχετικά, ανέφερε ότι η τηλεργασία μειώνεται στο 25% από το 50%, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα. Σημειώνεται παράλληλα ότι το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων δίνει διευκρινίσεις σε ό,τι αφορά τη διενέργεια self test για τους εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments