Διεθνή

Τουρκικά ΜΜΕ: Επιτυχημένη η επίσκεψη Τσαβούσογλου

Τουρκικά ΜΜΕ: Επιτυχημένη η επίσκεψη Τσαβούσογλου
Τουρκικά ΜΜΕ: Οι τουρκικές εφημερίδες αποτυπώνουν την ικανοποίηση της τουρκικής διπλωματίας για την επίσκεψη Τσαβούσογλου.

Την Δευτέρα πραγματοποιήθηκε η συνέντευξη Τύπου Δένδια – Τσαβούσογλου και τα Τουρκικά ΜΜΕ εστιάζουν στο αποτέλεσμα της επίσκεψης του Υπουργού Εξωτερικών στην Αθήνα. Να θυμίσουμε πως το επόμενο διάστημα αναμένεται η συνάντηση Μητσοτάκη-  Ερντογάν στις Βρυξέλλες στα πλαίσια της συνόδου του ΝΑΤΟ.

Ο Τουρκικός τύπος εστιάζει στον εναγκαλισμό Τσαβούσογλου-Δένδια στο εστιατόριο Διόνυσος, το άνοιγμα των συνόρων για τους τούρκους πολίτες και φυσικά την επικείμενη συνάντηση Ερντογάν – Μητσοτάκη. Γενικά η τουρκική διπλωματία δηλώνει άκρως ικανοποιημένη για την φιλοξενία και την αντιμετώπιση καθ’ όλη την επίσκεψη.

Ελλάδα-Τουρκία ξεκινούν από εκεί που σταμάτησαν πριν 6 χρόνια

Αν κανείς αναλογιστεί ότι επί της ουσίας οι δυο πλευρές στις συνομιλίες διαπίστωσαν για μια ακόμη φορά ότι διαφωνούν σε όλα τα σημαντικά ζητήματα, η μεγάλη αυτή στροφή μαρτυράει δύο πραγματικότητες.

Πρώτον επιβεβαιώνει την πρόθεση της Άγκυρας να τηρηθούν ήπιοι τόνοι για να επιτευχθεί αυτή η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν τον Ιούνιο στην διάσκεψη του ΝΑΤΟ. Έτσι δύναται να διασφαλιστεί μια πρώτη επιτυχημένη δια ζώσης επαφή Ερντογάν – Μπάιντεν. Ο αμερικανός πρόεδρος διεμήνυσε στον τούρκο ομόλογό του, μέσω της υφυπουργού Εξωτερικών Γιουέντι Σέρμαν την περασμένη εβδομάδα στην Άγκυρα, ότι επιθυμεί την εδώ και τώρα την απομάκρυνση των ρωσικών S-400 από το τουρκικό έδαφος.

“Δυσάρεστη η κατάσταση σε όλες τις επαφές του τελευταίου διαστήματος”

Και δεύτερον διατρανώνει πόσο δυσάρεστη ήταν η κατάσταση σε όλες τις επαφές του τελευταίου διαστήματος μετά την πολιτική χαρακωμάτων, με τους στόλους των δυο χωρών να είναι σε πλήρη ανάπτυξη το 2020 σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο. Τώρα οι σχέσεις φαίνεται να ξεκινούν και πάλι από εκεί που είχαν μείνει πριν διακοπούν οι διερευνητικές 6 χρόνια πίσω.

Ακόμη, υπάρχει αισιοδοξία σε ότι αφορά το άνοιγμα μίας συζήτησης που σε βάθος χρόνου να οδηγήσει σε σύγκλιση γύρω από ένα πλαίσιο για τα μεγάλα ζητήματα στα ελληνοτουρκικά και ιδιαίτερα στο Αιγαίο.

Δένδιας: «Συμφωνήσαμε σε περιορισμένο κατάλογο προγραμμάτων οικονομικής συνεργασίας»

«Σκοπός της σημερινής μας συνάντησης ήταν να επιχειρήσουμε μια διαδικασία πρώτης συνεννόησης και σταδιακής ομαλοποίησης της κατάστασης σε βάθος χρόνου. Συμφωνήσαμε έναν περιορισμένο κατάλογο προγραμμάτων οικονομικής συνεργασίας. Συμφωνήσαμε στην αμοιβαία αναγνώριση των πιστοποιητικών covid19 έτσι ώστε οι πολίυες να μπορούν να επισκεφθούν τις χώρες μας. Και αυτό θα βοηθήσει τις τουριστικές μας βιομηχανίες», είπε ο Νίκος Δένδιας.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών συνεχάρη την Τουρκία για την κατάκτηση του Eurobasket από την Αναντολού Εφες και μάλιστα ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου τον ευχαρίστησε που έδειξε κατανόηση το προηγούμενο βράδυ για να παρακολουθήσει τον αγώνα. Καταλήγοντας είπε ακόμα ότι συζήτησε με τον Τούρκο ομόλογό του για την επικείμενη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στις 14 Ιουνίου στην Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments