ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ
Γιάννης Πλακιωτάκης
Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

Γιάννης Πλακιωτάκης στο pagenews.gr: Ελπίζουμε ότι θα αυξηθεί σημαντικά η κίνηση από αρχές Ιουλίου

Γιάννης Πλακιωτάκης στο pagenews.gr: O υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής αναφέρθηκε στο πώς εξελίσσεται η τουριστική κίνηση, τονίζοντας πως αναμένεται σημαντική αύξηση στις αρχές Ιουλίου.

Ο Γιάννης Πλακιωτάκης μίλησε στο pagenews.gr και στην εκπομπή Opinion Leader με τον Δημήτρη Τάκη, ερωτηθείς για το ψηφιακό πιστοποιητικό την ώρα που η «μάχη» κατά του κορωνοϊού συνεχίζεται με τον τουρισμό να έχει ήδη ανοίξει. 

Για το πώς μπορεί κανείς να ταξιδέψει με πλοίο:

Ως υπουργείο συνεργαστήκαμε στενά με τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας, τον ΕΟΔΥ, την Πολιτική Προστασία και εγκαίρως, εδώ και εβδομάδες, εφαρμόζουμε τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Χαρακτηριστικά για να επιβιβαστεί στα πλοία πρέπει να έχει συμπληρώσει τη δήλωση υγείας η οποία αναμένεται εντός της εβδομάδας. Θα βοηθήσει πάρα πολύ. Και έχουμε πει πως για να επιβιβαστεί κανείς, εκτός από τη δήλωση υγείας, πρέπει να έχει εμβολιαστεί, να έχει PCR test, rapid test ή self test και τηρούνται όλοι κανόνες που ίσχυαν και πριν.

Για το ότι υπάρχει μείωση 50% στην κίνηση σε σχέση με δύο χρόνια πριν:

Τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος και μέσα στα πλοία και εκτός αυτών, επιτηρούν την εφαρμογή των συγκεκριμένων περιοριστικών μέτρων. Μέχρι στιγμής η διαδικασία εξελίσσεται ομαλά. Οι επιβάτες, τα μέλη των πληρωμάτων τηρούν τα περιοριστικά μέτρα. Η κίνηση είναι περίπου στο 50% μειωμένη σε σχέση με το 2019. Διότι πέρυσι η κίνηση ξεκίνησε τον Ιούλιο. Τα υγειονομικά πρωτόκολλα είναι στο 85% εφόσον το πλοίο έχει καμπίνες και στο 80% εφόσον δεν έχει καμπίνες.

Για το πότε θα υπάρξει μια σχετική ομαλοποίηση:

Έχει να κάνει περισσότερο με την αύξηση της κίνησης από το εξωτερικό, να άρουν κάποιες χώρες τους περιορισμούς προς τη χώρα μας. Ελπίζουμε ότι θα αυξηθεί σημαντικά η κίνηση από αρχές Ιουλίου και μετά. Και με δεδομένο ότι φέτος ευελπιστούμε να έχουμε επέκταση στην τουριστική περίοδο, η κατάσταση, τουλάχιστον στον χώρο της ακτοπλοΐας- σε σχέση πάντα με την περυσινή περίοδο- θα έχουμε μια σημαντική αύξηση.

Για τα δρομολόγια:

Συνεχώς αυξάνονται τα δρομολόγια, συνεχώς μπαίνουν καινούρια πλοία. Θα σας θυμίσω πως τους προηγούμενους 15 μήνες στηρίξαμε τον χώρο της ακτοπλοΐας, τον χώρο των επιχειρήσεων, τους ναυτικούς μας και καταφέραμε σε πολύ σημαντικό βαθμό να κρατήσουμε ζωντανή τη συγκεκριμένη δραστηριότητα. Και θέλω να τονίσω ότι η ακτοπλοΐα δεν είναι μια οποιαδήποτε οικονομική δραστηριότητα καθώς διασφαλίζει τη συνέχεια της ηπειρωτικής και της νησιωτικής χώρας. Οπότε κρίθηκε απαραίτητο να στηρίξουμε τον εν λόγω κλάδο.