Ελλάδα

Κρούσματα σήμερα 02/06: Χτίζεται το τείχος ανοσίας

Κρούσματα σήμερα 02/06: Χτίζεται το τείχος ανοσίας
Κρούσματα σήμερα 02/06: Την ίδια ώρα που κρούσματα και διασωληνωμένοι σημειώνονται πτώση, οι ειδικοί συνιστούν προσοχή και τήρηση των μέτρων.

Τα κρούσματα για σήμερα 02/06 αναμένεται να εκδώσει ο ΕΟΔΥ. Να θυμίσουμε ότι την Τρίτη καταγράφηκαν  1886 νέα κρούσματα εκ των οποίων τα 959 εντοπίζονται στην Αττική, ενώ η Θεσσαλονίκη κατέγραψε 169 νέες λοιμώξεις. Υπενθυμίζουμε ότι την Δευτέρα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1007 νέα κρούσματα.

Οι εμβολιασμοί σε όλες τις ηλικίες προχωρούν με γοργούς ρυθμούς, όμως υπάρχει ένα κενό στις ηλικίες από 65 και πάνω. Ακόμη, μετά την ανακοίνωση του ΕΜΑ έχει αρχίσει να συζητείται ο εμβολιασμός των εφήβων. Κρούσματα σήμερα 02/06

Υπάρχει ένα πισωγύρισμα στα εμβόλια

Όπως είπε ο Νίκος Τζανάκης στο MEGA το πρωί της Τετάρτης, αναφερόμενος σε πρόσφατη έρευνα της εταιρείας «διαΝΕΟσις», διαπιστώνεται ότι οι Έλληνες πολίτες εμπιστεύονται σε μεγάλο βαθμό τα εμβόλια, χωρίς να φαίνεται ότι υπάρχει υπολογίσιμη μερίδα αρνητών.

Οι προβληματισμοί που εκφράζουν έχουν να κάνουν με το εμβόλιο της AstraZeneca, και τις παρενέργειες που μπορεί να προκληθούν. Υπάρχει βέβαια μερίδα ανθρώπων που συνεχίζουν να υφαίνουν θεωρίες συνωμοσίας συνδέοντας το εμβόλιο με κάθε λογής παρενέργειες.

Αναφορικά στην πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος στην Ελλάδα, ανέφερε ότι έχοντας φτάσει κοντά στο 50% του πληθυσμού αρχίζει να υπάρχει μεγαλύτερος προβληματισμός.

Συγκεκριμένα τόνισε ότι: «Υπάρχει ένα πισωγύρισμα σε όλα τα εμβόλια. Μετά το 50% θέλω να δω την προθυμία να εμβολιαστούμε και άρχισε να πέφτει το ποσοστό. Έχουν εμβολιαστεί οι πρόθυμοι, κι έρχεται η σειρά αυτών που το σκέφτονται. Σε λίγο θα πιάσουμε αυτούς που δεν θέλουν. Η εικόνα που παρατηρούμε είναι ότι στο AstraZeneca έχουμε καθυστερήσεις. Όσοι έχουν κάνει την πρώτη δόση και δεν είχαν παρενέργειες δεν θα έχουν κανένα πρόβλημα με τη δεύτερη».

Νομοτελειακό ένα τέταρτο κύμα πανδημίας

Ενάντια σε οποιαδήποτε συζήτηση για άρση του μέτρου της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας, τάχθηκε ο ιατρός ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης χαρακτηρίζοντας μάλιστα την όποια συζήτηση επ’ αυτού ως «ψευδοπρόβλημα». Μιλώντας το πρωί της Τετάρτης στον ΣΚΑΪ ο κ. Παυλάκης είπε χαρακτηριστικά πως ούτε τις μάσκες θα πετάξουμε, ούτε και ανοσία της αγέλης θα έχει αποκτήσει η κοινότητα μέσα στο καλοκαίρι.

Όπως είπε δε, όλοι οι εσωτερικοί χώροι είναι επικίνδυνοι, ιδίως τα εστιατόρια όπου θα πρέπει να βελτιωθεί φοβερά ο εξαερισμός και η μάσκες είναι αναγκαίο εργαλείο. Για την ανοσία της αγέλης, εκτίμησε ότι για να επιτευχθεί θα πρέπει οι εμβολιασμοί να ξεπεράσουν το 80% στο γενικό πληθυσμό. Πρόσθεσε ότι ακόμη και αν γίνονται 3 εκατ. εμβολιασμοί το μήνα παρά την επιβράδυνση που παρατηρείται το καλοκαίρι, φτάνουμε στο Σεπτέμβριο.

Ο κ. Παυλάκης για τον εμβολιασμό παιδιών, είπε ότι δεν είναι της ώρας αυτή η συζήτηση, θα πρέπει να υπάρξει αυτή η λογική αλλά μετά το καλοκαίρι. «Η κουβέντα στην Ελλάδα επικεντρώνεται ολοένα και περισσότερο σε τρομοκρατία κατά των εμβολίων. Πάρα πολύ κουβέντα γίνεται για τις λίγες παρενέργειες», επεσήμανε ο γιατρός – ερευνητής και χαρακτήρισε την άγνοια κακό σύμβουλο γιατί προκαλεί διάχυτο φόβο.

Χαρακτήρισε νομοτελειακό ένα τέταρτο κύμα της πανδημίας το φθινόπωρο ή το χειμώνα, επισημαίνοντας ότι «μπορεί να το γλιτώσουμε ως ένα βαθμό με φοβερή ένταση των εμβολιασμών και οργάνωση και μέσα στο καλοκαίρι με τεστ, ιχνηλάτηση και καραντίνα».

Ανοίγουν τα εμβόλια Pfizer και Moderna για τους 18-29

Την διάθεση και των άλλων δύο εμβολίων, εκτός της Johnson & Johnson για τους 18-29, δηλαδή των Pfizer και Moderna προανήγγειλε για τις επόμενες ημέρες ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς.

Όπως είπε στον ΑΝΤ1 το πρωί της Τετάρτης, οι νέοι ηλικίας από 18 έως 29 ετών θα μπορούν να εμβολιάζονται από τις επόμενες ημέρες και με τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna, εκτός από το μονοδοσικό της Johnson&Johnson. Τα δε ραντεβού τους θα κλείνονται από τις 7 Ιουνίου και μετά. Μέχρι στιγμής και λόγω της έλλειψης του μονοδοσικού με το οποίο ξεκίνησε ο εμβολιασμός τους, έχουν εμβολιαστεί περίπου 65.000 αν και έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον πολλοί περισσότεροι.

Ο κ. Γεωργαντάς αναφερόμενος στο Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό covid, το οποίο ξεκίνησε να εκδίδεται από χθες, είπε ότι ήδη το έχουν εκδώσει περισσότεροι από 81.000 πολίτες μέχρι χθες το βράδυ, ενώ για κάποια λάθη που υπήρξαν ως προς τον τύπο του εμβολίου έχουν ήδη διορθωθεί και όσοι τα εντόπισαν μπορούν να τυπώσουν το νέο διορθωμένο πιστοποιητικό.

Σε ό,τι αφορά τον εμβολιασμό όσων ήδη έχουν νοσήσει, ο κ. Γεωργαντάς είπε ότι σε όσους έχουν ήδη κάνει την πρώτη δόση, θα έρθει SMS με το οποίο θα ακυρώνεται το ραντεβού για την δεύτερη, ενώ σε όσους δεν έχουν κάνει ακόμα κανένα εμβόλιο, αλλά έχουν κλείσει ραντεβού, θα έρθει επίσης μήνυμα ακύρωσης και θα εμβολιαστούν αφού περάσουν 6 μήνες από τότε που νόσησαν.

«Κάποιοι πολίτες έχουν αλλάξει ταχυδρομικό κώδικα για να εμβολιαστούν στα νησιά»

Όπως σημείωσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ o κ. Γεωργαντάς, μέχρι στιγμής 127. 000 άτομα ηλικίας 35-39 έχουν κλείσει ραντεβού για εμβολιασμό με όλα τα εμβόλια.

Αναφερόμενος στο γεγονός ότι κάποιοι πολίτες, κυρίως νεαρά άτομα έχουν αλλάξει ταχυδρομικό Κώδικα για να μεταβούν να εμβολιαστούν στα νησιά νωρίτερα από την σειρά τους, ο κ. Γεωργαντάς τόνισε ότι αυτό δεν έχει παρατηρηθεί σε μεγάλη έκταση και δεν έχει νόημα πια από την στιγμή που σε λίγες μέρες θα μπορούν να εμβολιαστούν όλοι οι Έλληνες με όλα τα εμβόλια.

Υπενθυμίζεται ότι από τo Σάββατο οι πολίτες που ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 30-34 μπορούν να κλείνουν ραντεβού για να εμβολιαστούν με όλα τα εμβόλια (Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Johnson & Johnson).

Πως θα εκδώσετε την δήλωση υγείας

Στην ιστοσελίδα του υπουργείου Ναυτιλίας θα μπορούν όλοι οι επιβάτες που το επιθυμούν και πρόκειται να ταξιδέψουν με πλοίο να συμπληρώνουν τη Δήλωση Υγείας, η οποία είναι απαραίτητη για την επιβίβασή τους, ανεξάρτητα εάν κάποιος διαθέτει πιστοποιητικό εμβολιασμού, rapid ή μοριακό test.

Τη δήλωση θα μπορεί κάποιος να τη συμπληρώσει ηλεκτρονικά, και να την εκτυπώσει προκειμένου να την έχει μαζί του πριν την επιβίβαση, στη διεύθυνση (https://www.ynanp.gr/el/gr-epikoinwnias-enhmerwshs/dhlwsh-ygeias-prin-thn-epibibash/).

Όπως ανέφερε το πρωί της Τετάρτης μιλώντας στην ΕΡΤ ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης, όποιος επιβάτης το επιθυμεί θα μπορεί πλέον με ψηφιακό τρόπο να συμπληρώνει τη σχετική Δήλωση Υγείας πέραν της έγγραφης μορφής. Κάτι τέτοιο θα βοηθήσει σε πολύ σημαντικό βαθμό την ομαλή και ταχύτερη επιβίβαση στα πλοία, πρόσθεσε σημειώνοντας πως όλοι επιβάτες, πριν την επιβίβαση, πέραν της σχετικής Δήλωσης Υγείας, θα πρέπει να διαθέτουν είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού είτε rapid ή μοριακό test.

Τείχος ανοσίας στην Ελλάδα περί τα μέσα του καλοκαιριού

Αισιόδοξος για την πορεία του εμβολιασμού και κατ’ επέκταση για την αντιμετώπιση της πανδημίας εμφανίστηκε ο καθηγητής μικροβιολογίας και μέλος της επιτροπής των Ειδικών, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, λέγοντας πως δεν αποκλείεται περί τα μέσα του καλοκαιριού να έχει χτιστεί στη χώρα μας ένα τείχος ανοσίας έναντι του κορωνοϊού.

Όπως είπε στον ΣΚΑΪ το πρωί της Τρίτης, οι εμβολιασμοί μπορεί να αυξηθούν αλλά πρόκειται για θέμα τεχνικό που σχετίζεται από τις διαθέσιμες δόσεις αλλά και τον αριθμό των εμβολιασμών. Τόνισε ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει βιασύνη στην απαλλαγή της μάσκας καθώς είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο αυτοπροστασίας που δεν περιορίζει σημαντικά.

«Σιγά – σιγά θα γίνει και αυτό», πρόσθεσε ο κ. Βατόπουλος σημειώνοντας ότι θα εκδοθούν οδηγίες όταν έρθει η ώρα για τη μη χρήση μάσκας μεταξύ των εμβολιασμένων και στους εξωτερικούς χώρους.

Για τις παρενέργειες από εμβολιασμούς σχολίασε ότι έτσι κι αλλιώς υπάρχει θνησιμότητα και νοσηρότητα και δεν βοηθάει να συνδέονται αυτομάτως θάνατοι με τους εμβολιασμούς. Εξήγησε ότι στη χώρα μας γίνονται καθημερινά 100.000 εμβολιασμοί και πεθαίνουν από διάφορες αιτίες 300 άνθρωποι. «Κάποιος θα πάθε έμφραγμα έτσι κι αλλιώς», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments