Οικονομία

Αποζημίωση ειδικού σκοπού: Παράταση στις αιτήσεις – Ποιοι μπορούν να πάρουν έως 4.000 ευρώ

Αποζημίωση ειδικού σκοπού: Παράταση στις αιτήσεις – Ποιοι μπορούν να πάρουν έως 4.000 ευρώ
Αποζημίωση ειδικού σκοπού: Παράταση έδωσε το υπουργείο Οικονομικών στην αυξημένη αποζημίωση ειδικού σκοπού στο πρόγραμμα που επιδοτεί τις επιχειρήσεις που επλήγησαν λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού τον περασμένο Απρίλιο.

Παράταση έδωσε το υπουργείο Οικονομικών στην αυξημένη αποζημίωση ειδικού σκοπού στο πρόγραμμα που επιδοτεί τις επιχειρήσεις που επλήγησαν λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού τον περασμένο Απρίλιο.

Μέχρι και την περασμένη Παρασκευή 72.675 δικαιούχοι της Αυξημένης Αποζημίωσης Ειδικού Σκοπού είχαν εισπράξει 78 εκατ. ευρώ. Δόθηκε παράταση για την υποβολή αιτήσεων μέχρι 4 Ιουνίου.

Ποια τα ποσά της αυξημένης αποζημίωσης

Η αποζημίωση διαμορφώνεται ως εξής:

  • 1.000 ευρώ για επιχειρήσεις που απασχολούν 0 έως 5 εργαζόμενους.
  • 2.000 ευρώ για επιχειρήσεις που απασχολούν 6 έως 20 εργαζόμενους.
  • 4.000 ευρώ για επιχειρήσεις που απασχολούν 21 έως 49 εργαζόμενους.

Για τις επιχειρήσεις στις οποίες εφαρμόστηκαν περιοριστικά μέτρα για λιγότερες από 15 ημέρες, η αποζημίωση αναλογεί στο ήμισυ των προαναφερόμενων ποσών.

Σημειώνεται ότι η αποζημίωση είναι μη επιστρεπτέα, αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη, ενώ ισχύει η υποχρέωση των δικαιούχων για διατήρηση των θέσεων απασχόλησης.

Ποιες οι προϋποθέσεις ένταξης

  • να είναι μικρές ή πολύ μικρές επιχειρήσεις,
  • να έχουν την έδρα τους ή μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα και λειτουργούν νομίμως,
  • να έχουν ενεργό κύριο ΚΑΔ, στη 1.4.2021, έναν από τους περιγραφόμενους στο Παράρτημα ΙΑ, ή τα ακαθάριστα έσοδά τους ενεργού κατά την 1η.4.2021 ΚΑΔ δευτερεύουσας δραστηριότητας από τους περιγραφόμενους στο Παράρτημα ΙΑ, όπως αυτά προκύπτουν από την αρχική δήλωση φόρου εισοδήματος φορολογικού έτους 2019, είναι μεγαλύτερα από τα ακαθάριστα έσοδα που αντιστοιχούν στον κύριο ΚΑΔ στη 1.4.2021, Ή
  • να έχουν ενεργό κύριο ΚΑΔ, την 1.4.2021, έναν από τους περιγραφόμενους στο Παράρτημα ΙΒ ή τα ακαθάριστα έσοδά τους ενεργού κατά την 1η.4.2021 ΚΑΔ δευτερεύουσας δραστηριότητας από τους περιγραφόμενους στο Παράρτημα ΙΒ, όπως αυτά προκύπτουν από την αρχική δήλωση φόρου εισοδήματος φορολογικού έτους 2019, είναι μεγαλύτερα από τα ακαθάριστα έσοδα που αντιστοιχούν στον κύριο ΚΑΔ στη 1.4.2021 και έχουν έδρα ή υποκατάστημα στις Περιφερειακές Ενότητες Κοζάνης, Θεσσαλονίκης και Αχαΐας, να μην έχουν τεθεί σε αδράνεια από την 1η Ιανουαρίου 2019 και μέχρι και την ημερομηνία ελέγχου πληρωμής, όπως αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που τηρούνται στο φορολογικό μητρώο της ΑΑΔΕ ή από την υποβολή μηδενικών δηλώσεων ΦΠΑ καθ’ όλη την περίοδο αυτή,
  • να μην έχει ανασταλεί, μέχρι και την ημερομηνία ελέγχου πληρωμής ισχύος της παρούσας, η χρήση του ΑΦΜ τους για τη διενέργεια ενδοκοινοτικών συναλλαγών σύμφωνα με την απόφαση ΓΓΔΕ ΠΟΛ.1200/2015, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει (εξαφανισμένος έμπορος), όπως αυτό προκύπτει από το φορολογικό μητρώο της ΑΑΔΕ,
  • να μην συντρέχουν λόγοι αποκλεισμού της παρ. 1 του άρθρου 40 του ν. 4488/2017 (Α’ 137),
  • να έχουν κάνει έναρξη εργασιών πριν την 1η Φεβρουαρίου 2020,
  • να μην υπάγονται σε συλλογική πτωχευτική διαδικασία ή άλλη διαδικασία αφερεγγυότητας και
  • να μην έχουν λάβει ενίσχυση διάσωσης και δεν έχουν ακόμη αποπληρώσει το δάνειο ή λύσει τη σύμβαση εγγύησης και δεν έχουν λάβει ενίσχυση αναδιάρθρωσης και υπόκεινται ακόμη σε σχέδιο αναδιάρθρωσης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments