Πολιτική

Αχτσιόγλου: Η κυβέρνηση έχει ξεπεράσει κάθε όριο

Αχτσιόγλου: Η κυβέρνηση έχει ξεπεράσει κάθε όριο
Αχτσιόγλου: Η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ άσκησε κριτική στην Κυβέρνηση σχετικά με το πρόγραμμα επιδότησης παγίων δαπανών.

Η Έφη Αχτσίογλου άσκησε κριτική στην Κυβέρνηση σχετικά με το έργο της. Η ίδια έχει αναφέρει στο παρελθόν ότι τα μέτρα ανακούφισης δεν αγγίζουν τα προβλήματα. Ακόμη, έχει πει πως είναι αλλοπρόσαλλες οι κινήσεις της κυβέρνησης.

Πιο συγκεκριμένα, η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, ασκεί κριτική λέγοντας ότι «Ο κυβερνητικός εμπαιγμός των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την κρίση, έχει ξεπεράσει κάθε όριο».

Αποκλείει το 95% των επιχειρήσεων

Όπως υποστηρίζει η κα Αχτσιόγλου «το περίφημο «πρόγραμμα επιδότησης παγίων δαπανών», όπως τελικά προκύπτει από τη σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση που εκδόθηκε, αποκλείει τη μεγάλη μερίδα πληττόμενων και υπερχρεωμένων επιχειρήσεων, ιδίως στους κλάδους του τουρισμού και της εστίασης, παρότι το ευρωπαϊκό πλαίσιο επιτρέπει την ενίσχυση τους, εφόσον πρόκειται για πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις, δηλαδή άνω του 95% των επιχειρήσεων στην Ελλάδα».

Επιπλέον, η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι «δεν παρέχει άμεση ρευστότητα στις επιχειρήσεις που θα επιλεγούν, καθώς η «ενίσχυση» θα είναι με τη μορφή «κουπονιών» και «πιστωτικών» συμψηφισμού με νέα φορολογικά ή ασφαλιστικά χρέη, χωρίς καν τη δυνατότητα διεκπεραίωσης οφειλών της περσινής χρονιάς», «καλεί τις επιχειρήσεις σε εκδήλωση ενδιαφέροντος σε ασφυκτικές προθεσμίες» και «έχει εξαιρετικά περιορισμένο προϋπολογισμό».

Διαστρεβλώνει την ουσία του προγράμματος

«Ο ΣΥΡΙΖΑ ήδη από τον Νοέμβριο του 2020 ζητά την εφαρμογή και στη χώρα μας του νέου ευρωπαϊκού εργαλείου για κρατική επιδότηση έως και 90% των παγίων εξόδων πληττόμενων επιχειρήσεων, εργαλείο που αξιοποιείται σε πολλές χώρες εδώ και μήνες. Η κυβέρνηση στην αρχή αγνόησε την πρότασή μας, στη συνέχεια επέλεξε τα «κουπόνια» και τώρα διαστρεβλώνει την ουσία του προγράμματος ενίσχυσης με «πιστωτικά» για νέους φόρους και εισφορές», προσθέτει η Έφη Αχτσιόγλου και καταλήγει:

«Είναι ξεκάθαρο ότι η ΝΔ έχει κάνει την επιλογή της, να οδηγήσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε εκκαθάριση, χωρίς ουσιαστικά μέτρα στήριξής τους».

Αχτσιόγλου: «Οι σημερινές δεσμεύσεις της κυβέρνησης επισείουν και ποινές για τη χώρα «

Και συνεχίζει λέγοντας ότι «Το χειρότερο είναι ότι οι σημερινές δεσμεύσεις της κυβέρνησης όχι απλώς δεσμεύουν και τις επόμενες κυβερνήσεις, αλλά επισείουν και ποινές για τη χώρα αν δεν τηρηθούν από τις επόμενες κυβερνήσεις. Διότι οι συμφωνημένες επονομαζόμενες «μεταρρυθμίσεις» θα πρέπει πρώτα να ψηφίζονται για να προχωρούν οι εκταμιεύσεις από το ταμείο ανάκαμψης. Και αν επόμενη κυβέρνηση επιθυμεί να καταργήσει κάποια απ’ αυτές, η χώρα θα υποχρεούται σε επιστροφή χρημάτων».

Ειδική αναφορά κάνει στο θέμα των εργασιακών σημειώνοντας ότι «η κυβέρνηση εντάσσει ως προαπαιτούμενα του ταμείου ανάκαμψης όλο το αντεργατικό πλαίσιο που υλοποιεί για τα ωράρια, τις απολύσεις, τις αποζημιώσεις, την ελαστικοποίηση». Προσθέτει ότι δεν είναι μόνο τα εργασιακά, αφού «η λίστα έργων της ΝΔ περιλαμβάνει γενναίες χρηματοδοτήσεις σε αμφιβόλου ποιότητας προγράμματα κατάρτισης από ιδιωτικά ΚΕΚ, αποκλεισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από τις χρηματοδοτήσεις και έργα ιδιωτικοποιήσεων στην υγεία».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments