ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ
Γιώργος Κατρούγκαλος
Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ

Γιώργος Κατρούγκαλος στο pagenews.gr: Να εκμεταλλευτούμε αυτή την περίοδο που η Τουρκία πιέζεται

Γιώργος Κατρούγκαλος στο pagenews.gr: Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε την επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Ελλάδα.

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος μίλησε στο pagenews.gr και στην εκπομπή Opinion Leader με τον Δημήτρη Τάκη, ερωτηθείς για την επίσκεψη του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Ελλάδα, φανερώνοντας τα δικά του συμπεράσματα για το εν λόγω γεγονός ενώ αναφέρθηκε και στην πολυαναμενόμενη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Για το πώς αξιολογεί την επίσκεψη του Τούρκου ΥΠΕΞ στην Ελλάδα:

Δεν περίμενα να είναι διαφορετική η στάση της Τουρκίας, αν και είχαν γραφτεί πολλά, ότι δηλαδή ο κ. Τσαβούσογλου θα επεδίωκε να πάρει τη ρεβάνς. Και ο λόγος αυτού είναι πως η Τουρκία αυτή την περίοδο, είναι στο «μικροσκόπιο» τόσο των ΗΠΑ όσο και της Ευρώπης. Αισθάνεται λοιπόν, την ανάγκη να εμφανιστεί ως το «καλό παιδί» που σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και επιδιώκει τον διάλογο. Εμείς από τη μεριά μας, αξιολογούμε θετικά πως έχουμε αποκλιμάκωση αλλά ταυτόχρονα θεωρούμε ότι ακριβώς εξαιτίας αυτής της συγκυρίας η κυβέρνηση έθεσε τον πήχη πολύ χαμηλά.

Για το τι θα έπρεπε να έχει κάνει η κυβέρνηση:

Θεωρούμε πως η επιλογή της κυβέρνησης να έχει ως μόνο στόχο αυτό το ήσυχο καλοκαίρι και να στρέψει τη συζήτηση σε θέματα χαμηλής πολιτικής, οικονομία και κορωνοϊό δηλαδή, δεν ήταν αυτό που έπρεπε να γίνει. Γιατί τώρα υπήρχε ένα «παράθυρο» να προωθήσουμε τις θέσεις μας στο κεντρικό ζήτημα που μας απασχολεί με την Τουρκία, τη διαφορά μας για τις θαλάσσιες οικονομικές ζώνες.

Για τη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν:

Φοβάμαι ότι είναι μειωμένης φιλοδοξίας η εξωτερική πολιτική του κ. Μητσοτάκη σε αυτό το επίπεδο. Η δική μου υπόθεση είναι ότι θα δούμε μια επανάληψη της ίδιας ατζέντας που είχε ο κ. Δένδιας με τον κ. Τσαβούσογλου. Και το θεωρούμε αυτό χαμένη ευκαιρία. Τι είπε όμως, πρόσφατα ο Αλέξης Τσίπρας; Να εκμεταλλευτούμε αυτή την περίοδο που η Τουρκία πιέζεται, δεν θέλει να συγκρουστεί ούτε με τις ΗΠΑ ούτε με την Ευρώπη.

Για τη στάση άλλων κρατών έναντι της Τουρκίας:

Οι βασικές αντιρρήσεις στις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία αφορούν την προοπτική μελλοντικής ένταξης. Σε αυτό το επίπεδο είχαμε την πρόσφατη απόφαση από το Ευρωκοινοβούλιο και τις αντιρρήσεις άλλων κρατών. Είναι αλήθεια ότι υπάρχει ένα κομμάτι της ευρωπαϊκής δεξιάς, εκφράζεται κυρίως από τον Καγκελάριο της Αυστρίας που θέλει να εμφανίσει τη διαφορά της Ευρώπης με την Τουρκία ως μια σύγκρουση πολιτισμών: Οι αξίες της Δύσης με τις αξίες του Ισλάμ.