ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ
Γιώργος Γεωργαντάς
Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Γιώργος Γεωργαντάς στο pagenews.gr: Σε πλήρη λειτουργία το e-διαζύγιο μέχρι τα μέσα Ιουλίου

Γιώργος Γεωργαντάς στο pagenews.gr: Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης εξήγησε αναλυτικά πώς θα λειτουργεί το e-διαζύγιο, μια διαδικασία που στοχεύει στο να αποφεύγεται το χάσιμο χρόνου και η ταλαιπωρία.

Ο Γιώργος Γεωργαντάς μίλησε στο pagenews.gr και στην εκπομπή Opinion Leader με τον Δημήτρη Τάκη, ερωτηθείς για τα βήματα ψηφιοποίησης που σημειώνονται στη χώρα το τελευταίο διάστημα. Ανάμεσα σε αυτά τα βήματα είναι το e-διαζύγιο και το πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Για το τι είναι το e-διαζύγιο:

Θα τεθεί σε λειτουργία τις επόμενες εβδομάδες, υπολογίζουμε μέσα στον Ιούλιο θα τεθεί σε παραγωγική διαδικασία. Ουσιαστικά τι κάνουμε; Σε ένα ζευγάρι που αποφάσισε να χωρίσει, που συναινετικά συμβαίνει αυτό, και μέχρι τώρα ήταν αναγκαίες κάποιες συναινετικές διεργασίες οι οποίες απαιτούσαν και τη φυσική παρουσία των δύο πρώην συζύγων, πλέον απλοποιούμε τη διαδικασία γιατί μπορεί κάποιος να λείπει στο εξωτερικό ή να είναι μακριά μέσα στη χώρα. Οπότε αυτή η διαδικασία πλέον διεκπεραιώνεται χωρίς να χρειάζεται να μετακινηθεί ουσιαστικά κανένας από τους δύο εμπλεκόμενους από το σπίτι του.

Μέσα από έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή, μέσα από μια συγκεκριμένη εφαρμογή που δημιουργήσαμε και από τα emails τα οποία ανταλλάσσονται ανάμεσα στους ίδιους και τους δικηγόρους τους και στη συνέχεια ανάμεσα στους δύο δικηγόρους, καταλήγουμε σε ένα κείμενο αποδεκτό από όλους το οποίο φτάνει στον συμβολαιογράφο που γίνεται και η τελική πράξη. Με αυτόν τον τρόπο αποφεύγεται πραγματικά το χάσιμο χρόνου κάποιων, η ταλαιπωρία αλλά συγχρόνως με το πού ολοκληρώνεται η διαδικασία στον συμβολαιογράφο, έχουμε και μια άλλη διασύνδεση που έχουμε δημιουργήσει όπου το αποτέλεσμα αυτής της πράξης ενημερώνει τα μητρώα έτσι ώστε να φαίνεται η λύση του διαζυγίου.

Για όσους έχουν θρησκευτικό γάμο:

Είναι πιλοτικά, θα είναι έτοιμη σε δύο τρεις εβδομάδες αλλά σε πλήρη λειτουργία μέχρι τα μέσα Ιουλίου. Το μόνο που υπάρχει έξτρα και προσπαθούμε να βρούμε μια λύση και για αυτό, είναι για όποιους έχουν θρησκευτικό γάμο γιατί για την πνευματική λύση του γάμου απαιτείται και μία ενέργεια στην αντίστοιχη Μητρόπολη. Έχουμε έρθει σε επικοινωνία και προσπαθούμε να καταλήξουμε σε μια πλήρη ψηφιοποιημένη διαδικασία.

Για το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού:

Έχουν εκδοθεί περίπου 150.000. Το μεγαλύτερο ποσοστό από αυτά έχει εκδοθεί από το gov.gr και κάποια λίγα από τα ΚΕΠ. Το εκδίδει αυτός που ενδιαφέρεται να ταξιδέψει. Ο Ιούνιος είναι ένας μεταβατικός μήνας και κάνουμε παρεμβάσεις. Και το να στέλνουμε το πιστοποιητικό με SMS είναι κάτι που θα λάβουμε υπόψιν μας.