Οικονομία

G7: Ιστορική συμφωνία για παγκόσμιο εταιρικό φόρο

G7: Ιστορική συμφωνία για παγκόσμιο εταιρικό φόρο
G7: Σε ιστορική συμφωνία προχώρησαν οι μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη προκειμένου να μπορέσουν να βάλουν ένα τέλος στην φοροδιαφυγή. Πιο συγκεκριμένα, σε μια ιστορική συμφωνία για τη φορολόγηση πολυεθνικών εταιρειών μεταξύ των οποίων και οι τεχνολογικοί κολοσσοί κατέληξαν οι μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη.

Σε ιστορική συμφωνία προχώρησαν οι μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη προκειμένου να μπορέσουν να βάλουν ένα τέλος στην φοροδιαφυγή. Πιο συγκεκριμένα, σε μια ιστορική συμφωνία για τη φορολόγηση πολυεθνικών εταιρειών μεταξύ των οποίων και οι τεχνολογικοί κολοσσοί κατέληξαν οι μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη.

Σύμφωνα με το BBC οι υπουργοί Οικονομικών της G7 συναντήθηκαν στο Λονδίνο και κατέληξαν σε συμφωνία για μίνιμουμ επιχειρηματικό φόρο 15%.

Η παραπάνω απόφαση θα δώσει μεγάλη «ανάσα» σε κυβερνήσεις ανά τον κόσμο, που θα δουν νέα έσοδα στα ταμεία τους σε μια περίοδο που ο κορωνοϊός έχει προκαλέσει τεράστια προβλήματα.

Ποιες εταιρίες θα επηρεαστούν

Το BBC αναφέρει πως ανάμεσα στις εταιρείες που θα επηρεαστούν θα είναι η Amazon και η Google, τεράστιοι κολοσσοί δηλαδή του διαδικτύου.

Τι αναφέρει η ανακοίνωση

«Δεσμευόμαστε να φτάσουμε σε μια ισότιμη λύση ως προς την κατανομή των δικαιωμάτων φορολόγησης με τις χώρες να αποκτούν δικαιώματα φορολόγησης τουλάχιστον 20% επί του κέρδους που θα ξεπερνάει ένα περιθώριο 10% για τις μεγαλύτερες και πιο κερδοφόρες πολυεθνικές εταιρείες», αναφέρει μια ανακοίνωση των υπουργών που είδε το Reuters. «Θα φροντίσουμε για τον απαραίτητο συντονισμό μεταξύ της εφαρμογής των νέων διεθνών φορολογικών κανονισμών και της κατάργησης όλων των φόρων ψηφιακών υπηρεσιών», τονίζεται.

Ποιοι οι στόχοι της απόφασης

Πρώτον να τερματιστεί ο «πόλεμος» της χαμηλότερης φορολόγησης και να σταματήσουν οι χώρες να μειώνουν τους φορολογικούς συντελεστές τους για να προσελκύσουν τις μεγάλες επιχειρήσεις.

Και δεύτερον, οι επιχειρήσεις να πληρώνουν φόρους εκεί που πουλάνε τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους –ανεξάρτητα από του πού θα δηλώνουν στη συνέχεια τα κέρδη τους.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments