Διεθνή

Βρετανίδα Πρέσβης: Σύντομα η Ελλάδα στην πράσινη λίστα

Βρετανίδα Πρέσβης: Σύντομα η Ελλάδα στην πράσινη λίστα
Βρετανίδα Πρέσβης: Την εκτίμηση ότι πολύ σύντομα η Ελλάδα θα μπει μέσα στην πράσινη ταξιδιωτική λίστα της Βρετανίας έκανε η Κέιτ Σμιθ.

Αν και ο Independent είχε αναφέρει πως η Κυβέρνηση του Τζόνσον αναμένεται να συμπεριλάβει 5 ελληνικά νησιά στην ταξιδιωτική λίστα στην Βρετανία, τελικώς παραμένουν εκτός. Να θυμίσουμε ότι μέχρι τις 21 Ιουνίου, σύμφωνα με προαναγγελία του Βρετανού πρωθυπουργού αναμένεται να έχει αρθεί πλήρως το lockdown στην χώρα.

Παρόλα αυτά η Βρετανίδα Πρέσβης εκτίμησε πως πολύ σύντομα η Ελλάδα θα είναι στην πράσινη λίστα. Η Κέιτ Σμιθ υπενθύμισε πως τα στοιχεία της πανδημίας αναθεωρούνται κάθε τρεις εβδομάδες και επομένως η Ελλάδα είναι πολύ πιθανό να θεωρηθεί ασφαλής τουριστικός προορισμός.

Σύντομα στην πράσινη λίστα

Η μετάβαση από την «πορτοκαλί» στην «πράσινη» λίστα θα διευκολύνει τη ροή των Βρετανών τουριστών προς την Ελλάδα, καθώς δεν θα υπάρχει η υποχρέωση της καραντίνας μετά την επιστροφή τους στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Υπενθυμίζεται πως την περασμένη εβδομάδα η βρετανική κυβέρνηση διατήρησε τη χώρα μας στην «πορτοκαλί» λίστα παρά τα δημοσιεύματα του βρετανικού Τύπου πως θα δινόταν το «πράσινο φως» για τουλάχιστον πέντε νησιά που αποτελούν δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς για τους Βρετανούς τουρίστες.

Καμία χώρα δεν προστέθηκε στην λίστα

Mάλιστα, καμία νέα χώρα δεν προστέθηκε στην «πράσινη λίστα» της Βρετανία, ενώ η Πορτογαλία υπέστη και αυτή ισχυρό πλήγμα αφού έπεσε από την «πράσινη» στην κίτρινη λίστα. Ως αιτίες παρουσιάστηκαν η αύξηση των μολύνσεων στην Πορτογαλία, ο κίνδυνος των μεταλλάξεων και τα κρούσματα ανάμεσα σε ποδοσφαιρόφιλους που είχαν ταξιδέψει στο Πόρτο για τον τελικό του Champions League μεταξύ Τσέλσι και Μάντσεστερ Σίτι.

Ο Υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σαπς που έκανε τις ανακοινώσεις είπε ότι προτεραιότητα είναι η εγχώρια πλήρης άρση των περιορισμών κατά της πανδημίας στις 21 Ιουνίου και ότι η κυβέρνηση «απλά δε θέλει να πάρει το ρίσκο».

«Καταλαβαίνω ότι είμαστε όλοι απεγνωσμένοι να επιστρέψει ο κόσμος στο κανονικό. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσα από το εγχώριο ξεκλείδωμα», συμπλήρωσε ο κ. Σαπς.

Η επόμενη αξιολόγηση των λιστών του Ηνωμένου Βασιλείου θα γίνει στις 28 Ιουνίου. Oι αλλαγές στις βρετανικές λίστες θα τεθούν σε ισχύ στις 8 Ιουνίου.

Τι ισχύει για τις χώρες της κίτρινης λίστας

Έτσι, η Ελλάδα, η Μάλτα, η Ιταλία, η Γαλλία και άλλοι δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί παραμένουν «κίτρινες» χώρες για τους Βρετανούς. Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι παράνομα τα ταξίδια στις χώρες αυτές, αλλά υπάρχει «ισχυρή σύσταση» να αποφεύγονται.

Όταν επιστρέφουν από τις διακοπές τους από χώρες της κίτρινης λίστας, οι Βρετανοί τουρίστες πρέπει να μένουν καραντίνα στο σπίτι τους για 10 μέρες. Επίσης, πρέπει να κάνουν τρία μοριακά τεστ, ένα πριν φύγουν και δύο αφού επιστρέψουν από το ταξίδι τους. Σε περίπτωση που δεν κάνουν τα προαναφερθέντα, αντιμετωπίζουν πρόστιμα 1.750 λιρών (περίπου 2.000 ευρώ).

Αρκετοί είναι αυτοί που ερμηνεύουν αυτήν την κίνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ως «εκδικητική» για το Brexit και ότι δεν έγινε απλά στο πλαίσιο της διαφύλαξης της χώρας από τον κοροναϊό και τις μεταλλάξεις του. Και η Ευρωπαϊκή Ένωση, όμως, έχει καθυστερήσει να αποφασίσει αν θα βάλει τη Βρετανία στη «λευκή λίστα» της για ταξίδια.

Ο Μπόρις Τζόνσον είναι αποφασισμένος η χώρα να απαλλαγεί από όλους τους περιορισμούς στις 21 Ιουνίου και είχε προειδοποιήσει ότι αν χρειαστεί, θα προχωρήσει σε σκληρά μέτρα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments