Διεθνή

Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών: Όταν η Γη ήταν κάποτε ένας υδάτινος κόσμος

Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών: Όταν η Γη ήταν κάποτε ένας υδάτινος κόσμος
Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών: Μελέτη θεωρεί πιθανή την ύπαρξη μιας Γης που ήταν ένας υδάτινος κόσμος κάποτε.

Ως «Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών» έχει καθιερωθεί η 8η Ιουνίου, με την πρόταση να έχει θεσμοθετηθεί κατά τη διάρκεια της Συνόδου για τη Γη στο Ρίο ντε Τζανέιρο το 1992, όπου 150 ηγέτες από όλο τον κόσμο υπέγραψαν τη Συνθήκη για τη Βιοποικιλότητα, σε μια προσπάθεια να εμποδίσουν την εξαφάνιση σπανίων ειδών από το ζωικό και φυτικό βασίλειο. Από το 2009 μάλιστα, η Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών τελεί υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Σκοπός αυτής της απόφασης η ευαισθητοποίηση:

  • του κρίσιμου ρόλου που διαδραματίζουν οι ωκεανοί στη ζωή όλων,
  • των επιπτώσεων που έχει η ανθρώπινη δραστηριότητα σε αυτούς,
  • των τρόπων με τους οποίους μπορούν οι άνθρωποι να τους προστατεύσουν.

Οι ωκεανοί, το κλίμα και ο καιρός ήταν, άλλωστε, το κεντρικό θέμα του φετινού εορτασμού της παγκόσμιας ημέρας Μετεωρολογίας και στο πλαίσιο αυτό, το εργαστήριο Φυσικής Ατμόσφαιρας του Πανεπιστημίου Πατρών συνδιοργάνωσε διαδικτυακή εκδήλωση, με το εργαστήριο Θαλάσσιας Γεωλογίας και Φυσικής Ωκεανογραφίας του τμήματος Γεωλογίας.

Στην ιστοσελίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών σχετικά με τη Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών αναφέρονται τα παρακάτω:

  • Οι ωκεανοί περιέχουν σχεδόν 200.000 αναγνωρισμένα είδη, αλλά οι πραγματικοί αριθμοί μπορεί να είναι εκατομμύρια είδη.
  • Οι ωκεανοί απορροφούν το 30% του διοξειδίου του άνθρακα που εκπέμπεται από τις ανθρώπινες δραστηριότητες, περιορίζοντας έτσι τις επιπτώσεις του φαινομένου του θερμοκηπίου.
  • Από τους ωκεανούς προέρχεται περισσότερο από το μισό του οξυγόνου που αναπνέουμε.
  • H αλιεία άμεσα ή έμμεσα απασχολεί 200 εκατομμύρια ανθρώπους.
  • Περίπου 40% των ωκεανών επηρεάζονται σημαντικά από τις ανθρώπινες δραστηριότητες (θαλάσσια ρύπανση, εξάντληση αλιευτικών πόρων, εξαφάνιση παράκτιων οικοσυστημάτων, αύξηση οξύτητας ωκεανών).
  • Το κλίμα, πολλή από την τροφή μας ακόμα και το οξυγόνο που αναπνέουμε παρέχεται ή ρυθμίζεται από τη θάλασσα.
  • Στην ιστορία του ανθρώπου η θάλασσα έπαιξε και παίζει σημαντικό ρόλο στο εμπόριο και τις μεταφορές.

Επίσης, σύμφωνα με την εκτίμηση μιας πρόσφατης αμερικανικής επιστημονικής μελέτης, η ξηρά ήταν μάλλον σπάνιο πράγμα πριν τρία έως τέσσερα δισεκατομμύρια χρόνια στη Γη και οι ωκεανοί του πλανήτη μας είχαν σχεδόν διπλάσιο νερό σε σχέση με σήμερα, αρκετό για να είναι βυθισμένες όλες οι σημερινές ήπειροι σε ύψος μεγαλύτερο και από την κορυφή του Έβερεστ.

Η Γη ήταν ένας υδάτινος κόσμος κάποτε

Οι επιστήμονες γνωρίζουν εδώ και καιρό ότι στην πορεία του χρόνου τα επίπεδα των θαλασσών και ωκεανών έχουν ανεβοκατέβει ανάλογα με τις επικρατούσες στον πλανήτη θερμοκρασίες, όμως θεωρούσαν ότι η συνολική επιφάνεια των υδάτων είχε λίγο – πολύ παραμείνει σταθερή. Η νέα μελέτη αμφισβητεί αυτή την εκτίμηση, καθώς θεωρεί πιθανή την ύπαρξη μιας Γης που ήταν ένας υδάτινος κόσμος κάποτε.

Το νέο μοντέλο των ερευνητών, που βασίστηκε και σε εργαστηριακά πειράματα, με επικεφαλής τον Τζούντζιε Ντονγκ του Τμήματος Γεωεπιστημών και Πλανητικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «AGU Advances»της Αμερικανικής Γεωφυσικής Ένωσης, σύμφωνα με το «Science». Και άλλες επιστημονικές ομάδες σταδιακά εμφανίζουν νέα στοιχεία που συνηγορούν υπέρ μιας Γης που κάποτε είχε πολύ περισσότερο νερό σε έκταση και όγκο. Η ύπαρξη μεγαλύτερων ωκεανών μάλλον περιπλέκει τα σενάρια για το πώς ξεκίνησε και εξελίχθηκε η ζωή στον πλανήτη μας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments