Ελλάδα

Κρούσματα σήμερα 10/06: Χτίζεται το τείχος ανοσίας

Κρούσματα σήμερα 10/06: Χτίζεται το τείχος ανοσίας
Κρούσματα σήμερα 10/06: Προχωρούν οι εμβολιασμοί και ήδη οι ειδικοί κάθε βδομάδα προχωρούν σε νέα χαλάρωση των μέτρων που έχουν τεθεί.

Τα κρούσματα για σήμερα 10/06 πρόκειται να εκδώσει σε λίγες ώρες ο ΕΟΔΥ. Να θυμίσουμε ότι την Τετάρτη καταγράφηκαν 890 κρούσματα  εκ των οποίων τα  448 εντοπίζονται στην Αττική, ενώ η Θεσσαλονίκη κατέγραψε 84 νέες λοιμώξεις.

Μετά την βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας, οι ειδικοί αποφάσισαν την χαλάρωση των μέτρων που έχουν επιβληθεί. Ήδη, σύμφωνα με τους λοιμωξιολόγους, η πανδημία βρίσκεται σε ύφεση. Παρόλα αυτά πολλοί μιλούν για ενδεχόμενο τέταρτου κύματος. Κρούσματα σήμερα 10/06

Ξεκίνησαν οι συζητήσεις για τα προνόμια σε εμβολιασμένους

Το θέμα έθεσε ξεκάθαρα ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντηση που είχε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στην ομιλία του στη Βουλή, αλλά και στο ψηφιακό συνέδριο για την «Ασφάλεια της υγείας μετά την πανδημία», στο οποίο μετείχε και ο πρόεδρος της Moderna.

Ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα θεσπιστούν «διευκολύνσεις» -ο ίδιος είπε ότι προτιμά αυτόν τον όρο- για όσους ολοκληρώσουν τον εμβολιασμό και το πλάνο φαίνεται πως θα στηριχθεί στο πλαίσιο ελεύθερη πρόσβαση σε κλειστούς χώρους και χωρίς μάσκα για τους εμβολιασμένους.

Μάλιστα, το επιβεβαίωσε σήμερα το πρωί σε τηλεοπτική του εμφάνιση στην ΕΡΤ ο υπουργός Ανάπτυξης, Αδωνις Γεωργιάδης, καθώς υποστήριξε, μεταξύ άλλων, πως «τον χειμώνα οι εμβολιασμένοι θα μπορούν να μπαίνουν σε κλειστούς χώρους, οι ανεμβολίαστοι όχι».

Οι διευκολύνσεις που εξετάζει η κυβέρνηση για τους εμβολιασμένους

Πέρα από την πρόσβαση στους εσωτερικούς χώρους εστιατορίων, καφέ και μπαρ, οι εμβολιασμένοι θα μπορούν να έχουν ελεύθερη πρόσβαση σε πολιτιστικά γεγονότα, όπως συναυλίες, θέατρα και σινεμά, καθώς και στα γήπεδα από τη νέα αγωνιστική περίοδο.

Το στίγμα των διευκολύνσεων έδωσε ο πρωθυπουργός σε παρέμβασή του στις εργασίες του ψηφιακού συνεδρίου «Βeyond the Pandemic: A Radical New Approach to Health Security» και αναφέρθηκε σε ένα πολύ συγκεκριμένο παράδειγμα, δίνοντας τον τόνο για τις δραστηριότητες στις οποίες οι εμβολιασμένοι θα αποκτήσουν ελεύθερη πρόσβαση: «Είμαι σίγουρος ότι θα υπάρξουν πολλά εστιατόρια που θα μας πουν -και θα τους δώσουμε το δικαίωμα να το κάνουν- ότι δέχονται μόνο εμβολιασμένους πελάτες. Οι πολίτες πρέπει να καταλάβουν ότι αν δεν είναι εμβολιασμένοι, ειδικά οι νέοι, δεν έχουν τα ίδια επίπεδα ελευθερίας όπως άλλοι εμβολιασμένοι πολίτες της ίδιας ηλικίας».

Οι διευκολύνσεις λοιπόν που βρίσκονται στη λίστα της κυβέρνησης είναι:

  • Από τα τέλη Ιουνίου, όσοι έχουν εμβολιαστεί δεν θα έχουν την υποχρέωση να κάνουν self test, όπου απαιτείται για την είσοδό τους (εργασία, εκπαίδευση, πλοία κ.α.).
  • Δεν θα απαιτείται ούτε το μοριακό τεστ (PCR) εφόσον έρθουν σε επαφή με θετικό κρούσμα και δεν θα έχουν την υποχρέωση καραντίνας εφόσον δεν έχουν συμπτώματα.
  • Τέλος και η μάσκα για τους πλήρως εμβολιασμένους.
  • Από το φθινόπωρο ο εμβολιασμός θα είναι το «διαβατήριο» για ελεύθερη είσοδο σε κλειστούς χώρους, όπως για παράδειγμα σε εστιατόρια, μπαρ, μουσεία, θέατρα, σινεμά κ.λπ.

Όσο προχωρούν οι εμβολιασμοί θα ανοίγουν σιγά, σιγά κι άλλες δραστηριότητες

Όπως ανέφερε ο Καθηγητής Μικροβιολογίας και Μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, μιλώντας στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1, γενικώς η τάση είναι ότι από τη στιγμή που προχωρούν οι εμβολιασμοί και τηρούνται τα μέτρα, να ανοίγουν σιγά, σιγά κι άλλες δραστηριότητες.

«Αυτό που συζητείται κάθε φορά είναι να ανοίξουν οι δραστηριότητες, είναι ένα στοίχημα που ελπίζω να το κερδίσουμε», είπε και αναφέρθηκε στις βιβλιοθήκες, οι οποίες παραμένουν κλειστές εδώ και καιρό. Σε ερώτηση για τα προνόμια για τους πλήρως εμβολιασμένους απάντησε ότι ο όρος «προνόμιο» είναι λάθος, αλλά εξετάζεται ως μέτρο.

Τέλος, για τον εμβολιασμό των παιδιών από 12 έως 15 ετών τόνισε ότι ακόμα το συζητά η επιτροπή, αλλά προτεραιότητα έχουν οι μεγάλες ηλικίες. «Σταδιακά θα γίνει και για τους νέους» είπε και απάντησε σε ερώτηση για το εάν είναι υπέρ: «Δεν έχω άποψη εγώ ακόμα για αυτό το θέμα».

Οι δηλώσεις Χαρδαλιά σχετικά με τα προνόμια των εμβολιασμένων

Ερωτηθείς κατά την ενημέρωση από το υπουγείο Υγείας αναφορικά με το κατά πόσο θα δοθούν προνόμια σε όσους εμβολιάζονται, που μπορεί να επισπεύσουν το τείχος ανοσίας, ο κ. Χαρδαλιάς είπε: «Για μένα δεν υπάρχουν προνόμια, δεν υπάρχουν κίνητρα, δεν υπάρχουν δικαιώματα, υπάρχει σταδιακή άρση περιορισμών γι’ αυτούς που δεν κινδυνεύουν. Αυτή είναι η πραγματική ουσία της συζήτησης που πρέπει να γίνει».

Ο υφυπουργός βέβαια τόνισε πως «προφανώς η συζήτηση αυτή είναι σε εξέλιξη, υπάρχει μια γενικότερη διαβούλευση και με την επιστημονική κοινότητα αλλά και μεταξύ μας, και θα είμαστε έτοιμοι όταν το εμβόλιο θα είναι διαθέσιμο σε όλες τις ηλικιακές ομάδες να πούμε λίγο πιο συγκεκριμένα πράγματα».

Αλλαγές στην διανομή των self test από 19 Ιουνίου

Εν αναμονή των ανακοινώσεων για διανομή των self tests ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας χθες στην ΕΡΤ δήλωσε ότι θα διανέμονται και από άλλα κανάλια πέραν των φαρμακείων. Πρόσθεσε μάλιστα ότι «πιστεύω ότι η διανομή μπορεί να γίνεται και από τα σούπερ μάρκετ». Ο υπουργός σημείωσε ότι οι λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν τις επόμενες ώρες ή ενδεχομένως αύριο.

Αναφερόμενος στο ζήτημα των προσωπικών δεδομένων, προκειμένου οι πολίτες να προμηθευτούν τα self test, ο υπουργός υποστήριξε ότι δεν τίθεται θέμα, αφού ο ίδιος ο πολίτης θα επιλέγει εάν θέλει να δώσει τον ΑΜΚΑ του ή όχι. Πρόσθεσε πάντως ότι το μείζον ζήτημα είναι να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες, σημειώνοντας ότι δεν καταλαβαίνει την παράνοια να μη θέλουν κάποιοι να εμβολιαστούν.

Μειώνονται οι δικαιούχοι self test το επόμενο διάστημα

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι και το Σάββατο 12/6/2021 θα διατεθούν τρία self tests για τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, που θα αφορούν στο διάστημα 7/6 μέχρι 30/6. Επίσης από την Δευτέρα 14/6/2021 έως και το Σάββατο 19/6/2021 θα διατεθούν τρία self tests για την εκπαιδευτική κοινότητα (μαθητές, εκπαιδευτικοί, διοικητικό προσωπικό).

Ωστόσο, ο αριθμός των δικαιούχων self tests αναμένεται να μειωθεί το επόμενο διάστημα καθώς με το κλείσιμο των σχολείων βγαίνουν από τη διαδικασία μαθητές και εκπαιδευτικοί. Παράλληλα, με τη συζήτηση για τα προνόμια των εμβολιασμένων να έχει ξεκινήσει στη λίστα της κυβέρνησης βρίσκονται ορισμένες διευκολύνσεις για όσους έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους. Μία από αυτές, σύμφωνα με πληροφορίες είναι από τα τέλη Ιουνίου, όσοι έχουν εμβολιαστεί να μην έχουν την υποχρέωση να κάνουν self test, όπου απαιτείται για την είσοδό τους (εργασία, εκπαίδευση, πλοία κ.α.).

Η ανακοίνωση του Φαρμακευτικού Συλλόγου

Από την πλευρά του ωστόσο ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικό Σύλλογος κάλεσε τα μέλη του να τηρήσουν την απόφαση για διανομή self test από τα φαρμακεία έως τις 19 Ιουνίου. «Η συμφωνία που υπογράψαμε με τους αρμόδιους υπουργούς της Κυβέρνησης προέβλεπε την υλοποίηση του έργου αυτού μέχρι τις αρχές Ιουνίου. Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΠΦΣ με αίσθημα ευθύνης και κοινωνικής ευαισθησίας και βάζοντας σε πρώτη προτεραιότητα την προστασία των πολιτών και ιδιαίτερα των μαθητών, με ισχυρή πλειοψηφία αποφάσισε την ολιγοήμερη συνέχιση της διάθεση των δωρεάν Self test μέχρι τις 19 Ιουνίου 2021.

Την απόφαση αυτή του ΔΣ του ΠΦΣ οφείλουμε όλοι να την τηρήσουμε. Με τον τρόπο αυτό καλύπτουμε τις ανάγκες για την διάθεση των δωρεάν self tests μέχρι τις 30 Ιουνίου 2021, ημερομηνία που είχε ορίσει νομοθετικά η Κυβέρνηση για την διάθεση τους», αναφέρει σε ανακοίνωσή με την οποία στέλνοντας μήνυμα στην κυβέρνηση σημειώνει ότι οι φαρμακοποιοί «από την πλευρά μας τηρήσαμε στο ακέραιο την μεταξύ μας συμφωνία. Έτσι και η Κυβέρνηση έχει την υποχρέωση από την πλευρά της να τηρήσει τις δεσμεύσεις της επίσης στο ακέραιο».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments