Διεθνή

Μπάιντεν: Είμαστε σε αγώνα, όχι με την Κίνα, αλλά με αυταρχικούς ηγέτες

Μπάιντεν: Είμαστε σε αγώνα, όχι με την Κίνα, αλλά με αυταρχικούς ηγέτες
Μπάιντεν: Στο μέλλον των σχέσεων των ΗΠΑ με την Κίνα και την πάλη τους κατά των αυταρχικών ηγετών αναφέρθηκε σε δηλώσεις του ο Αμερικανός πρόεδρος.

Στο τέλος της συνόδου κορυφής της G7, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, δήλωσε πως «δεν επιζητεί τη σύγκρουση» με την Κίνα, καλώντας το Πεκίνο να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ακόμη, υιοθέτησε ένα σχέδιο υποδομών ανταγωνιστικό των κινεζικών πρωτοβουλιών. Υπενθυμίζουμε πως νωρίτερα σήμερα, δηλώσεις για τον Αμερικανό πρόεδρο έκανε και ο Τούρκος ομόλογός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Πιστεύουμε ότι υπάρχουν δικαιότεροι τρόποι να αντιμετωπίζονται οι ανάγκες των χωρών στον κόσμο», δήλωσε στους δημοσιογράφους στο Νιουκουέι (νοτιο-δυτική Αγγλία), σε σχέση με το σχέδιο του «Νέου Δρόμου του Μεταξιού» που υλοποιεί η Κίνα.

Μπάιντεν: «Είμαστε σε αγώνα, όχι με την Κίνα, αλλά με αυταρχικούς ηγέτες»

«Οι δυτικές δημοκρατίες βρίσκονται σε έναν αγώνα απέναντι στις αυταρχικές κυβερνήσεις», δήλωσε ο Μπάιντεν.

Μπάιντεν

Τζο Μπάιντεν

«Είμαστε σε έναν αγώνα, όχι με την Κίνα αυτή καθαυτή … αλλά με αυταρχικούς (ηγέτες), αυταρχικές κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο, για το κατά πόσο οι δημοκρατίες μπορούν να αντιπαλέψουν αυτούς σε έναν ταχέως μεταβαλλόμενο 21ο αιώνα», δήλωσε ο Μπάιντεν.

Για την Κίνα συγκεκριμένα, ο Μπάιντεν δήλωσε: «Νομίζω ότι θα δείτε απλές συναλλαγές με την Κίνα».

«Όπως είπα ο ίδιος στον Σι Τζίνπινγκ, δεν επιζητώ τη σύγκρουση. Εκεί που συνεργαζόμαστε, θα συνεργαστούμε, εκεί που διαφωνούμε θα το δηλώσω με ειλικρίνεια, και θα απαντήσουμε σε ενέργειες που είναι ασύμβατες», πρόσθεσε ο Τζο Μπάιντεν.

Συνάντηση Μπάιντεν με Ερντογάν

Νωρίτερα σήμερα, προτού αναχωρήσει για την αυριανή σύνοδο κορυφής της ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν προχώρησε σε δηλώσεις αναφορικά με την συνάντησή του με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν. Υπενθυμίζουμε πως ο Τούρκος πρόεδρος θα συναντηθεί στην επερχόμενη σύνοδο κορυφής με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ.

Ερντογάν σε Μπάιντεν: Να επωφεληθούμε της ευκαιρίας

Συγκεκριμένα, ο Τούρκος ηγέτης δήλωσε πως ο ίδιος και ο πρόεδρος των ΗΠΑ πρέπει να επωφεληθούν της συνάντησης που θα έχουν αύριο προκειμένου να αφήσουν πίσω προβλήματα του παρελθόντος, περιλαμβανομένης και μιας διαμάχης για την αγορά από την Άγκυρα ρωσικών πυραύλων S-400.

Ακόμη, ο κος Ερντογάν είπε πως περιμένει «μια άνευ όρων προσέγγιση» από την Ουάσιγκτον όταν καθίσει με τον Μπάιντεν για την πρώτη τους συνάντηση πρόσωπο με πρόσωπο μετά τις εκλογές του περασμένου έτους στις ΗΠΑ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments