ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ
Παναγιώτης Ιωακειμίδης
Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών

Παναγιώτης Ιωακειμίδης στο pagenews.gr: Ουσιαστική πρόοδος στη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν

Παναγιώτης Ιωακειμίδης στο pagenews.gr: Ο Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών σχολίασε τις δύο κρίσιμες συναντήσεις που έγιναν με τον Τούρκο πρόεδρο και θεωρείται ότι, μάλλον, πήγαν καλά για τη χώρα μας.

Ο Παναγιώτης Ιωακειμίδης μίλησε στο pagenews.gr και στην εκπομπή Opinion Leader με τον Δημήτρη Τάκη, την επομένη του πολυαναμενόμενου ραντεβού του Τζο Μπάιντεν με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καθώς και λίγες ώρες μετά τη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο, στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ. 

Για το πώς αξιολογείται η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ερντογάν:

Το ταραγμένο 2020 το έχουμε αφήσει, και χρονολογικά και ουσιαστικά. Η χθεσινή συνάντηση πήγε καλά και πέτυχε τρία συγκεκριμένα πράγματα. Πρώτον, αποκαταστάθηκε μια κάποια σχέση και μια κάποια εμπιστοσύνη των δύο ηγετών. Διότι ο κ. Ερντογάν δεν ήθελε να δει τον κ. Μητσοτάκη ούτε γραπτό, όπως έλεγε πριν από μερικούς μήνες. Και το ότι βρέθηκαν οι δύο δημιουργώντας μια σχέση, είναι πάρα πολύ σημαντικό.

Δεύτερον, δημιουργείται ένας δίαυλος επικοινωνίας στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο γιατί έχουμε επικοινωνία σε χαμηλότερα επίπεδα. Σημαντικά μεν, αλλά εν πάση περιπτώσει όχι στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο. Και πρόκειται να δημιουργηθεί ένα σύστημα, μια γραμμή που θα μπορούν οι δύο ηγέτες να επικοινωνούν σε περίπτωση που ανακύψει μια κρίση ή ένα έκτακτο γεγονός.

Το τρίτο έχει να κάνει με το ότι φαίνεται να συμφώνησαν, πολιτικά, όχι νομικά, πως παρά την ύπαρξη διαφωνιών μεταξύ των δύο πλευρών, θα πρέπει να εργαστούν προκειμένου να προωθήσουν και να κανονικοποιήσουν τη σχέση Ελλάδας – Τουρκίας με μια σειρά από μέτρα. Πρώτα από όλα, την ελληνοτουρκική θετική ατζέντα, διότι υπάρχει και η ευρωτουρκική.

Για το ότι υπήρξε πρόοδος στη συνάντηση παρότι δεν λύθηκαν προβλήματα:

Με τα 25 συγκεκριμένα μέτρα που συζητούν. Δεύτερον, με τους διαλόγους. Οπότε, έγινε μια ουσιαστική πρόοδος, δεν επιλύσαμε τα προβλήματα αλλά και οι δύο αναγνώρισαν ότι είμαστε «καταδικασμένοι» να συνομιλούμε, να συνεργαζόμαστε διότι είμαστε «αιχμάλωτοι» της γεωγραφίας. Και καλώς ή κακώς, αυτός είναι δίπλα μας και με αυτόν θα πρέπει να συμβιώσουμε και να συνυπάρξουμε. Η χθεσινή συνάντηση λοιπόν, άνοιξε, αν όχι ένα νέο κεφάλαιο, σίγουρα μια νέα σελίδα στην όλη διαδικασία.

Για τη διαλλακτική στάση που επέδειξε ο Τούρκος πρόεδρος:

Υπάρχει αυτό το σενάριο, ότι δεν έχει αλλάξει κάτι από την πλευρά της Τουρκίας και του Ερντογάν και ότι μετά από λίγο θα επιστρέψει στη γνωστή επιθετικότητα. Νομίζω ότι είναι επικίνδυνη αυτή η θέση και δεν εξυπηρετεί σε τίποτα. Προφανώς η Τουρκία δεν εγκατέλειψε τις θέσεις της αλλά θεωρώ πως και ο Ερντογάν αναγνωρίζει ότι η πολιτική της «υπερεπέκτασης» που είχε επιχειρήσει, δεν απέδωσε τα αναμενόμενα. Αντιθέτως, του προκάλεσαν πολλά προβλήματα.