ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ
Τένια Μακρή
Ψυχολόγος

Τένια Μακρή στο pagenews.gr: Άνθρωποι όπως ο πιλότος θεωρούν πως έχουν κάνει το τέλειο έγκλημα

Τένια Μακρή στο pagenews.gr: Η ψυχολόγος σχολίασε πως είναι σοκαριστική η στάση που κράτησε, αυτές τις 37 ημέρες μέχρι να ομολογήσει, ο 32χρονος πιλότος το έγκλημα στα Γλυκά Νερά.

Η Τένια Μακρή μίλησε στο pagenews.gr και στην εκπομπή Opinion Leader με τον Δημήτρη Τάκη, με αφορμή το φρικτό έγκλημα στα Γλυκά Νερά και την κυνική ομολογία του 32χρονου πιλότου, με το θέμα της ενδοοικογενειακής βίας να έρχεται, για μια ακόμα φορά, στην επιφάνεια.

Για κακοποιητικές συμπεριφορές των ανδρών εις βάρος των γυναικών:

Η δολοφονία της γυναίκας σε ένα ζευγάρι που υπάρχει η ενδοοικογενειακή βία είναι ένα φαινόμενο που το βλέπουμε σπάνια αλλά συμβαίνει, δηλαδή στη βιβλιογραφία έχουμε τέτοιες εξελίξεις σε ένα ζευγάρι που έχει πολύ δύσκολες σχέσεις μεταξύ τους. Εκείνο όμως, που πρέπει να πούμε είναι πως όταν υπάρχει αυτή η συμπεριφορά, ο θάνατος είναι καθημερινός και αργός. Μπορεί να μην φτάνει στο σημείο ο άνθρωπος αυτός, η γυναίκα κυρίως, να δολοφονείται γιατί εκείνη είναι που δέχεται μεγαλύτερη πίεση στα θέματα της ενδοοικογενειακής βίας αλλά αργοπεθαίνει η ψυχή.

Γιατί οι κακοποιητικές προσωπικότητες, των ανδρών, πηγαίνουν στην ψυχή της γυναίκας, πηγαίνουν στο «εγώ» της, πηγαίνουν στην καρδιά της, στην ταυτότητά της. Η γυναίκα που ζει σε μια τέτοια σχέση, γίνεται ένα «μηδέν» καθημερινά, ζει κάτω από τον τρόμο, ζει κάτω από την απειλή και είναι μια ζωή που χαρακτηρίζεται από «γκρίζα σύννεφα», έναν συνεχή φόβο, έλλειψη σεβασμού, έλλειψη αγάπης, έλλειψη εκτίμησης και ο άνδρας σε αυτές τις περιπτώσεις, νιώθοντας κυρίαρχος, πιστεύει ότι η γυναίκα είναι κτήμα του και μπορεί να την κάνει ό,τι θέλει.

Για τη στάση που κράτησε αυτές τις 37 ημέρες:

Αυτό που με σόκαρε περισσότερο, είναι όταν ο άνθρωπος αυτός βγήκε και έδωσε την πρώτη του συνέντευξη στα μέσα έξω από το σπίτι, εκείνο το βλέμμα που είδα και τη μάσκα σκληρότητας και τη μη σύσπαση του προσώπου του, μου δημιούργησε πάρα πολλά ερωτηματικά για τον άνθρωπο αυτό. Άρα, είναι σοκαριστική η στάση που κράτησε, σε αυτές τις 37 ημέρες μέχρι να ομολογήσει, ο άνθρωπος αυτός, που το βλέπουμε σε αυτές τις προσωπικότητες που νομίζουν ότι τα κατέχουν όλα γιατί είναι εγκεφαλικοί άνθρωποι, είναι έξυπνοι που πιστεύουν ότι έχουν πάρει όλες τις παραμέτρους έχοντας φτιάξει την τέλεια συνθήκη, το τέλειο έγκλημα.

Και δεν έχω δει ποτέ, σε τέτοιες περιπτώσεις, ένας άνδρας να είναι συναισθηματικός προς τη γυναίκα του, παρά μόνο όταν θέλει να γίνει το δικό του. Δηλαδή έχουμε δύο όψεις σε αυτούς ανθρώπους: Όταν θέλουν να πάνε το θύμα τους εκεί που θέλουν εκείνοι, γίνονται πολύ ερωτικοί, γλυκείς και αν η γυναίκα αρνηθεί σηκώνοντας ανάστημα, τότε γίνονται σκληροί γιατί το συναίσθημά τους δεν είναι πηγαίο, είναι μια «παγίδα» για να πέσει η γυναίκα και να κάνει ό,τι θέλει εκείνος.

Για τον λόγο που σκότωσε το ζώο και χρησιμοποίησε το παιδί του:

Όταν το συναίσθημα είναι παγωμένο, το να φτάνουν στο σημείο να σκοτώσουν το ζώο και να χρησιμοποιήσουν το μωρό τους, είναι μια συμπεριφορά ρουτίνα τους διότι πρέπει να καλύψουν τον εαυτό τους και να κάνουν το τέλειο έγκλημα. Διότι πρέπει να διεγείρουν τη συμπάθεια του κόσμου, της οικογένειας και τους οικογενειακούς φίλους. Και χρησιμοποιούν όλους τους τρόπους για να το καταφέρουν. Για να ερευνήσεις την ψυχική υγεία κάποιου, είναι μια μακρά διαδικασία.