Τεχνολογία

Neuralink: Εμφύτευμα κάνει πίθηκο να μπορεί να παίζει VideoGames με το μυαλό του

Neuralink: Εμφύτευμα κάνει πίθηκο να μπορεί να παίζει VideoGames με το μυαλό του
Neuralink: Εμφύτευμα κάνει πίθηκο να μπορεί να παίζει VideoGames με το μυαλό του. Σύμφωνα με τον ιδρυτή της εταιρίας, Ίλον Μασκ, το εμφύτευμα λειτουργεί και ο πίθηκος είναι σε άριστη κατάσταση.

Ο Ίλον Μασκ ισχυρίζεται πως η Neuralink, εταιρία νευροπροσθετικών εμφυτευμάτων, την οποία ίδρυσε προ τετραετίας, κατόρθωσε να συνδέσει εμφύτευμα στον εγκέφαλο ενός πιθήκου, μέσω του οποίου το πρωτεύον θηλαστικό είναι πλέον σε θέση να παίζει βιντεοπαιχνίδια με το μυαλό του.

Ο Μασκ ανέφερε πως η Neuralink ασχολείται το διάστημα αυτό με την ανάπτυξη εγκεφαλικών εμφυτευμάτων προκειμένου να βοηθήσει άτομα που πάσχουν από παράλυση να ελέγχουν συσκευές με τη σκέψη τους.

Προσέθεσε ότι η τεχνολογία αυτή θα μπορούσε εκτός των άλλων να επιτρέψει στους ανθρώπους να επικοινωνούν με τη σκέψη τους ή να αποθηκεύσουν το περιεχόμενο του εγκεφάλου τους ώστε, όταν πεθάνουν, αυτό να μεταφορτωθεί σε νέο σώμα.

Ο μεγιστάνας ιδιοκτήτης της Tesla προχώρησε σε αυτή τη σπάνια ενημέρωση σχετικά με τις εξελίξεις στη Neuralink την Κυριακή, τελευταία ημέρα του Ιανουαρίου, συμμετέχοντας σε εκδήλωση μέσω της εφαρμογής Clubhouse, μεταφέρει το techwar.gr. Περιέγραψε τη συσκευή σαν «ένα Fitbit μέσα στο κρανίο σας, με μικροσκοπικά καλώδια που καταλήγουν στον εγκέφαλό σας».

Έχουμε ήδη έναν πίθηκο με ασύρματο εμφύτευμα στο κρανίο του, που μπορεί να παίζει βιντεοπαιχνίδια χρησιμοποιώντας το μυαλό του.

Κι αν ανησυχείτε για το δύσμοιρο ζώο που έχει καλώδια μπηγμένα στον εγκέφαλό του, ο Μασκ διαβεβαιώνει πως «είναι ένας ευτυχισμένος πίθηκος». Ανέφερε, μάλιστα, ότι επιθεωρήτρια του αμερικανικού Υπουργείου Γεωργίας χαρακτήρισε το εργαστήριο ως «τις ωραιότερες εγκαταστάσεις για πιθήκους που είχε δει στην επαγγελματική της διαδρομή».

Ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο πλέον επιδιώκει τα πιθηκοειδή να «παίζουν Pong μεταξύ τους, με τη σκέψη». Παράλληλα, απηύθυνε πρόσκληση σε όσους έχουν εργαστεί πάνω σε προηγμένες φορητές συσκευές, κινητά τηλέφωνα ή ρομπότ, να στείλουν το βιογραφικό τους στη Neuralink.

Oι δοκιμές της Neuralink μέχρι στιγμής έχουν περιοριστεί σε χοίρους και πιθηκοειδή, όμως αυτό δεν εμπόδισε το Μασκ να εικάσει το πώς θα μπορούσε να αξιοποιηθεί η τεχνολογία αυτή από τους ανθρώπους:

Αν δύο άνθρωποι είχαν μια νευρωνική σύνδεση μεταξύ τους, θα μπορούσαν να προχωρήσουν σε μια εννοιακή τηλεπάθεια, στο πλαίσιο της οποίας μια σύνθετη σειρά εννοιών θα μπορούσαν να μεταφερθούν απευθείας, ασυμπίεστες, στο άλλο άτομο. Κάτι τέτοιο θα συνιστούσε τεράστια βελτίωση στην ποιότητα και την ταχύτητα της επικοινωνίας. Υπάρχουν και άλλα, φοβερά προχωρημένα πράγματα, που θα μπορούσαν να γίνουν. Πιθανότατα θα μπορούσε κάποιος ετοιμοθάνατος να αποθηκεύσει το περιεχόμενο του εγκεφάλου του, προκειμένου αυτό να επιστραφεί σε ένα άλλο, ανθρώπινο ή ρομποτικό, σώμα.

Ο Μασκ προσέθεσε πως η Neuralink έχει προχωρήσει ήδη σε επιτυχείς δοκιμές εμφύτευσης, αφαίρεσης και επανεμφύτευσης. Ανέφερε πως η εταιρία «πιθανόν» σύντομα να δώσει στη δημοσιότητα νέα βίντεο όπου θα αποτυπώνεται η πρόοδός της.

Πάντως, καλό θα ήταν να αντιμετωπίσει κανείς τους ισχυρισμούς του Μασκ με μια γενναία δόση επιφυλακτικότητας, επί του παρόντος.

Ο ιδρυτής της SpaceX είχε υποσχεθεί κατά το παρελθόν να βγάλει στους δρόμους ένα εκατομμύριο ρομποτικά ταξί μέσα στο 2020. Επίσης, η πρόσφατη παρουσίαση του έργου της Neuralink δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί.

Η Neuralink ήταν ένα από τα πολλά θέματα που κάλυψε ο Μασκ στη διάρκεια των ενενήντα λεπτών που διήρκεσε η εκδήλωση μέσω της εφαρμογής Clubhouse, δεχόμενος και απαντώντας σε ερωτήσεις. Εκτός από τους πιθήκους, ανέπτυξε διάφορες σκέψεις του σχετικά με τον Άρη, τα memes και τις συσκέψεις.

Είχε επίσης μια σύντομη συζήτηση με το διευθύνοντα σύμβουλο της Robinhood, σχετικά με την αμφιλεγόμενη απόφαση της εφαρμογής να απενεργοποιήσει τη δυνατότητα χρηματιστηριακών συναλλαγών για τις μετοχές της GameStop.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments