Διεθνή

Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών: «Έχεις επιλογή, υπάρχει τρόπος»

Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών: «Έχεις επιλογή, υπάρχει τρόπος»
Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών: Φέτος η ημέρα αυτή έχει ακόμα μεγαλύτερη σημασία, καθώς το αποτύπωμα της πανδημίας του COVID-19, ενέτεινε τα καθημερινά προβλήματα του ευάλωτου πληθυσμού.

Η 26η Ιουνίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών και της Παράνομης Διακίνησής τους, στις 7 Δεκεμβρίου 1987 από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, προκειμένου να ευαισθητοποιήσει την παγκόσμια κοινή γνώμη για τις επιπτώσεις από τη χρήση ναρκωτικών και της παράνομης διακίνησής τους.

Κεντρικό μήνυμα του ΟΚΑΝΑ είναι το εξής: «Έχεις επιλογή, υπάρχει τρόπος», τονίζοντας την ύπαρξη θεραπευτικής επιλογής και δυνατότητας αντιμετώπισης των εξαρτήσεων. Μάλιστα, διοργανώνει δράσεις και παρεμβάσεις σε όλη την επικράτεια, αναδεικνύοντας τις υπηρεσίες και τη δυνατότητα που παρέχεται στους ανθρώπους που κάνουν χρήση ουσιών για την υιοθέτηση ενός λειτουργικού τρόπου ζωής, με απώτερο σκοπό έναν κόσμο χωρίς εξαρτήσεις και εξαρτητικές συμπεριφορές.

«Το 2021 η Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών έχει ακόμα μεγαλύτερη σημασία, καθώς το αποτύπωμα της πανδημίας του COVID-19, ενέτεινε τα καθημερινά προβλήματα του ευάλωτου πληθυσμού των εξαρτημένων ατόμων», αναφέρει ο ΟΚΑΝΑ.

Ωστόσο, υπογραμμίζει ότι υπάρχει επιλογή και υπάρχει ο τρόπος για την αντιμετώπιση των εξαρτητικών συμπεριφορών.

«Ο ΟΚΑΝΑ είναι δίπλα σε όλους αυτούς τους ανθρώπους που θέλουν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της εξάρτησης, αλλά και δίπλα στην οικογένεια, στους σημαντικούς άλλους και στην κοινωνία. Ως Οργανισμός, προσπαθούμε κάθε μέρα να διασφαλίσουμε το δικαίωμα κάθε εξαρτημένου ατόμου στην αναζήτηση ευκαιριών αντιμετώπισης του εθισμού και του δικαιώματος στη ζωή».

Ο Οργανισμός κατά τη διάρκεια της πανδημίας, εντατικοποίησε τις δράσεις του προστατεύοντας τους ωφελούμενους και προασπίζοντας τη Δημόσια Υγεία. Τα ενθαρρυντικά στοιχεία των πρώτων πέντε μηνών του 2021, με τη διανομή 122.947 συριγγών, 11.355 προφυλακτικών και την πραγματοποίηση 16.355 επαφών, αποτελεί μία πολλά υποσχόμενη προσπάθεια με σκοπό τη μείωση της βλάβης, τον περιορισμό των μεταδοτικών ασθενειών HIV/HCV, αλλά και την προάσπιση της υγείας τους από άλλες μεταδοτικές ασθένειες, όπως ο covid-19.

«Σήκω, Πάλεψε, Προχώρα»

Πέρυσι, ο Οργανισμός κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) είχε κεντρικό μήνυμα «Σήκω, Πάλεψε, Προχώρα» αναδεικνύοντας τη δυνατότητα και τις ευκαιρίες που παρέχονται στους εξαρτημένους για απεξάρτηση, καθώς και την υιοθέτηση ενός πιο λειτουργικού τρόπου ζωής.

Ο ΟΚΑΝΑ υποστηρίζει ενεργά την επιλογή και την προσπάθεια του εξαρτημένου να απαλλαγεί από τον εθισμό του και συνδράμει με τις υπηρεσίες του στην απόφασή του για μετάβαση από το αδιέξοδο των ναρκωτικών, στη διεκδίκηση της ζωής.

«Η χρήση ναρκωτικών και η παράνομη διακίνηση τους, συνεχίζουν να επηρεάζουν πολύ αρνητικά την ανάπτυξη και τη σταθερότητα σε όλο τον κόσμο. Τα δισεκατομμύρια δολάρια που προέρχονται από τα ναρκωτικά, τροφοδοτούν τρομοκρατικές δραστηριότητες και υποκινούν άλλα εγκλήματα όπως η εμπορία ανθρώπων και το λαθρεμπόριο όπλων», είχε αναφέρει στο παρελθόν σε δηλώσεις του ο πρώην Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι-Μουν.

Και είχε προσθέσει το εξής: «Τα ναρκωτικά και τα σχετικά εγκληματικά δίκτυα υπονομεύουν το κράτος δικαίου. Επιπλέον, οι χώρες διακίνησης δεν είναι πλέον απλώς κρίκοι στην αλυσίδα της προσφοράς. Έχουν γίνει και σημεία άφιξης. Περίπου η μισή από την κοκαΐνη που διακινείται μέσω της Δυτικής και Κεντρικής Αφρικής παραμένει στην περιοχή. Αυτές οι αλλαγές εκθέτουν σε κίνδυνο την πρόοδο που με δυσκολία επετεύχθη στους τομείς της αειφόρου ανάπτυξης και της χρηστής διακυβέρνησης».

«Οι προσπάθειες μας να προωθήσουμε την ανάπτυξη και να καταπολεμήσουμε τα ναρκωτικά και το έγκλημα θα γίνουν πιο αποτελεσματικές, αν στηριχθούν σε συνεργασίες με τους νέους, την κοινωνία των πολιτών, τις κυβερνήσεις και τη διεθνή κοινότητα. Με τη συνεργασία όλων, μπορούμε να ανακουφίσουμε τα βάσανα εκατομμυρίων ανθρώπων και να σπάσουμε την επιρροή των ναρκωτικών και του εγκλήματος σε χώρες, κοινότητες και οικογένειες», είχε καταλήξει.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments