Ελλάδα

Φωτιά στην Πάρο: Πολλές διάσπαρτες εστίες – απειλούνται κατοικίες

Φωτιά στην Πάρο: Πολλές διάσπαρτες εστίες – απειλούνται κατοικίες
Φωτιά στην Πάρο: Σκληρή μάχη με τις φλόγες δίνουν οι δυνάμεις της πυροσβεστικής - Πολλαπλές διάσπαρτες εστίες - Η πυρκαγιά πλησίασε κοντά και σε κατοικίες.

Συνεχίζει να μαίνεται η φωτιά που κατακαίει την Πάρο εδώ και ώρες. Η φωτιά στην Πάρο έχει ακόμη αρκετές διάσπαρτες εστίες, πλησίασε κοντά σε οικίες, αλλά δεν έχουν αναφερθεί ζημιές, έως τώρα τουλάχιστον, σύμφωνα με την ενημέρωση της Πυροσβεστικής. Υπενθυμίζουμε πως η πυρκαγιά εκδηλώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής.

Φωτιά στην Πάρο: Τα νέα δεδομένα στο μέτωπο

Όσον αφορά τους ανέμους, είναι μέτριας έντασης.

Στην επιχείρηση κατάσβεσης δεν συνδράμουν πλέον τα εναέρια μέσα, τα οποία αναμένεται να απογειωθούν ξανά τις πρώτες πρωινές ώρες εφόσον κριθεί αναγκαίο. Οι τελευταίες επίγειες δυνάμεις από τον Πειραιά (18 πυροσβέστες με 9 οχήματα) αναμένεται να φτάσουν στο νησί λίγο μετά τις 23:00, ενώ στην περιοχή βρίσκονται ήδη δυνάμεις από τη Νάξο και τη Σάμο.

Στην περιοχή της φωτιάς στην Πάρο επιχειρούν αυτή την ώρα 37 πυροσβέστες με 13 οχήματα, 4 ομάδες πεζοπόρων, εθελοντές και υδροφόρες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ από αέρος συνέδραμαν νωρίτερα 3 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο.

Ειδικό κλιμάκιο στο νησί

Παράλληλα, με εντολή του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγου Στέφανου Κουλουκούρη, κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού μεταβαίνει στο νησί για τη διερεύνηση των αιτιών της πυρκαγιάς.

Φωτιά στην Πάρο: Σε απόσταση 200 μέτρων από κάποια σπίτια

«Το θέμα είναι ότι πρέπει να σβήσει πριν νυχτώσει, γιατί είναι σε σημείο που δεν μπορούν να πάνε εύκολα πεζοπόρα τμήματα. Αυτή τη στιγμή είναι σε απόσταση 200 μέτρων από κάποια σπίτια» δήλωσε νωρίτερα στον ΑΝΤ1 ο δήμαρχος του νησιού, Μάρκος Κωβαίος. Φωτιά στην Πάρο

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι καιρικές συνθήκες δεν ευνοούν την εξάπλωση της φωτιάς.

«Ευελπιστούμε ότι θα τη σβήσουμε» κατέληξε.

Φωτιά στην Πάρο: Τι κάνουμε σε περίπτωση πυρκαγιάς

Το πρώτο πράγμα που κάνει κανείς σε περίπτωση πυρκαγιάς είναι:

  • Καλεί την πυροσβεστική στον αριθμό τηλεφώνου 199 που είναι για όλη την Ελλάδα και δίνει όλες τις πληροφορίες που γνωρίζει.
  • Αν είναι δυνατόν, προσπαθούμε να σβήσουμε ή να περιορίσουμε την έκταση της πυρκαγιάς, πάντα όμως με ασφάλεια.
  • Αν υπάρχει κάποιος που χρειάζεται βοήθεια, τον βοηθάμε μέχρι να έρθει η Πυροσβεστική.

Η επέμβαση των Πυροσβεστών στις πυρκαγιές:

  • Σε κάθε πυρκαγιά φτάνοντας τα πυροσβεστικά οχήματα λειτουργούν σαν ομάδα, πάντα όμως την επιχείρηση την συντονίζει κάποιος ανώτερος.
  • Οι πυροσβέστες στις αστικές πυρκαγιές φορώντας τις κατάλληλες στολές (μάσκες οξυγόνου, κράνος, τσεκούρι, σχοινί, φακός και ασύρματος), προσπαθούν να απεγκλωβίσουν τους ανθρώπους που κινδυνεύουν και μετά σβήνουν τη φωτιά.
  • Στις δασικές πυρκαγιές, οι πυροσβέστες συνεργάζονται πολύ με τα πυροσβεστικά αεροπλάνα και ελικόπτερα, πάντα όμως με ασφάλεια για τη ζωή τους.

Για να δημιουργηθεί μια πυρκαγιά, πρέπει να συνυπάρχουν τρεις παράγοντες:

  • Φωτιά – Σπινθήρας
  • Καύσιμη ύλη
  • Οξυγόνο

Υπάρχουν πυρκαγιές από πρόθεση, από αμέλεια ή από φυσικά καιρικά φαινόμενα (κεραυνός). Ανάλογα με την καύσιμη ύλη, οι πυρκαγιές χωρίζονται σε αστικές και δασικές:

  • Στις αστικές πυρκαγιές, ανάλογα με το τι καίγεται, χρησιμοποιείται και το κατάλληλο μέσο κατάσβεσης.
  • Αν η πυρκαγιά είναι από υγρά καύσιμα, χρησιμοποιείται ειδικός πυροσβεστικός αφρός μαζί με νερό.
  • Για μικρής έκτασης πυρκαγιές, χρησιμοποιείται αφρός ξηράς κόνεως για την γρήγορη κατάσβεση, ενώ για πυρκαγιά σε ηλεκτρικές συσκευές μπορεί να χρησιμοποιηθεί πυροσβεστήρας διοξειδίου του άνθρακα.
  • Γενικά το βασικό μέσο κατάσβεσης είναι το νερό.
  • Στις δασικές πυρκαγιές, το βασικό μέσο κατάσβεσης είναι το νερό.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments