Ελλάδα

Κρούσματα σήμερα 28/06: Σε ύφεση η πανδημική καμπύλη

Κρούσματα σήμερα 28/06: Σε ύφεση η πανδημική καμπύλη
Κρούσματα σήμερα 28/06: Ανακοινώθηκαν τα πρώτα προνόμια στους νέους που κάνουν την πρώτη δόση λόγω της ύφεσης της πανδημίας.

Τα κρούσματα για σήμερα 28/06 αναμένεται να εκδώσει σε λίγες ώρες ο ΕΟΔΥ. Να θυμίσουμε ότι ο πρωθυπουργός και το κυβερνητικό επιτελείο ανακοίνωσαν τα πρώτα προνόμια στους νέους που έχουν πάρει την πρώτη δόση του εμβολίου. Υπενθυμίζουμε πως χθες Κυριακή 27/6 τα κρούσματα ανήλθαν σε 236. Εδώ και αρκετό καιρό γίνεται κουβέντα σχετικά με την αναγνώριση προνομίων σε όσους έχουν εμβολιαστεί πλήρως. 

Ως προς τα προνόμια στους εμβολιασμένους, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε μία προπληρωμένη κάρτα 150 ευρώ σε όλους τους νέους που θα εμβολιάζονται, στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής ενθάρρυνσης των εμβολιασμένων. Κρούσματα σήμερα 28/06

Freedom pass για τους νέους

Ο πρωθυπουργός ανέφερε πως το voucher θα είναι ύψους 150 ευρώ και θα καλύπτει εισιτήρια για τα ταξίδια, μουσεία, θέατρα.

Θα αφορά τους γεννηθέντες από το 1996 έως το 2003 που έχουν κάνει το εμβόλιο εντός του 2021 αλλά και όσους θα το κάνουν από εδώ και στο εξής. Αυτή θα χρησιμοποιείται για την είσοδο σε κινηματογράφους, συναυλίες, θέατρα, αρχαιολογικούς χώρους αλλά και να πληρώσουν ταξίδια (αεροπορικά, ακτοπλοϊκά, σιδηροδρομικά) και έξοδα ξενοδοχείων, τουριστικών πακέτων, κάμπινγκ.

Η διαδικασία θα είναι εξαιρετικά απλή και θα υλοποιείται με το ΑΜΚΑ του κάθε νέου. Όπως ανέφερε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής θα πρόκειται για μία χρεωστική ψηφιακή κάρτα, η οποία θα αποθηκεύεται στο ψηφιακό πορτοφόλι του κινητού. Θα είναι διαθέσιμη μπριν το τρίτο δεκαήμερο του Ιουλίου.

Θα αφορά:

  • Ακτοπλοϊκές, αεροπορικές μετακινήσεις
  • Καταλυματα, κάμπινγκ
  • Μουσεία, συναυλίες, κινηματογράφους, θέατρα, αρχαιολογικούς χώρους
  • Διαμονή σε τουριστικά καταλύματα

Πώς θα εκδίδεται

Η διαδικασία θα είναι απλή, διαμήνυσε ο πρωθυπουργός και ενημέρωσε πως θα βγαίνει αυτόματα με το ΑΜΚΑ των νέων αφού κάνουν τη πρώτη τους δόση.

Όπως εξήγησε στη συνέχεια ο κ. Πιερρακάκης, οι αιτήσεις για τη λήψη της κάρτας θα γίνονται μέσω του gov.gr και η διαδικασία θα κρατάει μία ημέρα, ενώ στη συνέχεια ο χρήστης θα λαμβάνει σχετικό μήνυμα. Η κάρτα, τελικώς, θα αποθηκεύεται στο ψηφιακό πορτοφόλι του τηλεφώνου, ενώ θα μπορεί να βγει και εντύπως.

Η μετάλλαξη Δέλτα μοιάζει με νέα πανδημία

μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1, «Καλημέρα Ελλάδα», ανέφερε ότι αυτή τη φορά έχουμε ένα μεγάλο πλεονέκτημα που είναι το εμβόλιο. Η κυρία Λινού, τόνισε ότι θα πρέπει να συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα υγιεινής με συνέπεια και πάνω από όλα να εμβολιαστούμε.

Σε ότι αφορά την κάλυψη που παρέχουν τα εμβόλια από τη μετάλλαξη Δέλτα, η κυρία Λινού είπε ότι το AstraZeneca προσφέρει σε όσους έχουν κάνει και τις 2 δόσεις κάλυψη άνω του 65%, ενώ πάνω από 80% είναι η κάλυψη για όσους έχουν κάνει και τις 2 δόσεις των εμβολίων, Pfizer και Moderna. Επίσης μεγάλη κάλυψη προσφέρει και το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson&Johnson. Από αυτούς που έχουν εμβολιαστεί πλήρως, ένα 15% θα νοσήσει με ελαφρά συμπτώματα, από τη μετάλλαξη Δέλτα, η οποία όμως φαίνεται να στέλνει με μεγαλύτερη συχνότητα τους ανεμβολίαστους σε νοσοκομεία.

Η κυρία Λινού, χτύπησε «καμπανάκι» για τον προσεχή Σεπτέμβριο, λέγοντας ότι η Κυβέρνηση θα πρέπει να ετοιμάζετε για μεγάλο πρόβλημα και θα πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε κάποια μέτρα για τα σχολεία και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Τέλος ερωτηθείς σχετικά και μεταξύ άλλων, η κυρία Λινού είπε ότι η απόφαση για να βγάλουμε τις μάσκες είναι σωστή, αλλά είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί να την ξαναδούμε στο άμεσο μέλλον.

Πως θα εξειδικευθούν τα προνόμια των εμβολιασμένων

Η κεντρική ιδέα του μοντέλου που είναι στο τραπέζι της κυβέρνησης είναι να λειτουργούν οι χώροι υψηλής πυκνότητας – κυρίως οι ανοιχτοί – σε δύο ταχύτητες και να είναι στην ευχέρεια των ιδιοκτητών το πώς θα ενεργούν. Κρούσματα σήμερα 27/6

Πιο συγκεκριμένα, κατά τις υπάρχουσες πληροφορίες, υπεύθυνοι κινηματογράφων, θεάτρων, συναυλιών, φεστιβάλ, αθλητικών εκδηλώσεων θα μπορούν να επιλέγουν αν θα παρέχουν τις υπηρεσίες που προσφέρουν αποκλειστικά σε εμβολιασμένους οπότε και θα μπορούν να λειτουργούν χωρίς υγειονομικά πρωτόκολλα. Ωστόσο εάν ο κάθε υπεύθυνος επιλέξει να απευθυνθεί σε όλο το φάσμα των πολιτών – εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους – τότε θα ισχύουν τα πρωτόκολλα που υπάρχουν αυτή την στιγμή.

Εξαίρεση σε αυτό το μοντέλο θα έχουν οι χώροι που είναι απαραίτητο να πάει ένας πολίτης όπως δημόσιες υπηρεσίες, νοσοκομεία, σουπερμάρκετ, καταστήματα, τράπεζες, ΜΜΜ, κλπ. Σε αυτά δεν υπάρχει διάκριση ανάμεσα σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους.

Έχουμε ξεπεράσει τα όρια της ανησυχίας για τη μετάλλαξη Δέλτα

«Έχουμε ξεπεράσει τα όρια της ανησυχίας για τη μετάλλαξη Δέλτα του κοροναϊού, γιατί αυτό συμβαίνει σε παγκόσμια κλίμακα, και υπάρχουν χαρακτηριστικά της μετάλλαξης αυτής που την καθιστούν ιδιαίτερα ανησυχητική, κυρίως για το θέμα της μετάδοσης και κατά δεύτερο λόγο για το θέμα που έχει να προσδένεται ευκολότερα στα κύτταρα και να κάνει ευκολότερα λοίμωξη» Αυτό τόνισε ο Χαράλαμπος Γώγος, καθηγητής Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της Επιτροπής Επιστημόνων του υπουργείου Υγείας, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα. Κρούσματα σήμερα 18/06

«Άρα είναι ποιο δύσκολο στέλεχος από τα προηγούμενα, η διασπορά του είναι παγκόσμια και ταχεία. Μέσα σε λίγο καιρό έχουν διπλασιαστεί σε πολλά κράτη, έχει επικρατήσει σε πολλές χώρες. Ανησυχούμε ότι θα γίνει το επικρατούν στέλεχος σε ΕΕ και Ελλάδα», σημείωσε.

Ζήτησε να είμαστε ιδιαιτέρως παρατηρητικοί σε εμφάνιση νόσου αυτή την περίοδο με τα συμπτώματα που παρουσιάζει το νέο στέλεχος – μεταξύ άλλων κεφαλαλγίες, βήχας και συνάχι- και όχι με τα χαρακτηριστικά του κορονοϊού. «Το ισχυρότερο όπλο που έχουμε για τον κορονοϊό και τις μεταλλάξεις είναι η ευρεία και ταχεία εμβολιαστική κάλυψη, σε γενικότερο επίπεδο, όχι μόνο στη χώρα μας, ώστε να ελαττώσουμε την πιθανότητα να πολλαπλασιαστεί ο ιός στην κοινότητα και να έχουμε το τείχος ανοσίας που χρειάζεται για αυτά τα δύσκολα στελέχη, που μπορεί να ξεπερνά το 70%», σημείωσε ο καθηγητής.

«Έχουμε μια παγκόσμια πανδημία άρα έχει πολύ μεγάλη σημασία η παγκόσμια κάλυψη σε εμβολιασμούς», υπογράμμισε. Όπως είπε ο κ. Γώγος, το νέο στέλεχος « δεν κάνει νόσο στους εμβολιασμένους, αλλά υπάρχει μια πιθανότητα μετάδοσης σε ένα αριθμό εμβολιασμένων».

Επικράτηση μετάλλαξης Δ μέχρι τέλη Αυγούστου

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την μετάλλαξη Δέλτα του Κορωνοιού αλλά και εκτιμήσεις για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα έδωσαν μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο Δημήτρης Σαρηγιάννης και ο Γιώργος Σουρβίνος. Σύμφωνα με τον καθηγητή Σαρηγιάννη τα επικαιροποιημένα μοντέλα για την πορεία της πανδημίας κορωνοιού δείχνουν πως η μετάλλαξη Δέλτα θα επικρατήσει λογικά μέχρι το τέλος Αυγούστου. Στο ίδιο μήκος κύματος ο Ηλίας Μόσιαλος δήλωσε βέβαιος βέβαιος για το γεγονός ότι η μετάλλαξη Δέλτα θα κυριαρχήσει με τέταρτο κύμα, παρά τον καθησυχασμό του Χαράλαμπου Γώγου που δήλωσε πως έχουμε ξεπεράσει τα όρια της ανησυχίας.

Παράλληλα, μέχρι το Σεπτέμβρη δεν θα ήταν απίθανο να βλέπουμε τα ημερήσια κρούσματα κορωνοιού να ξεπερνούν τα 1000, εκτίμησε ο καθηγητής, επισημαίνοντας πως ζήτημα εγείρεται όσον αφορά το κατά πόσο εάν φτάσουμε σε αυτό το σημείο θα έχουμε μια επιθετική έξαρση του ιού, ,δεδομένου ότι η δυναμική της εν λόγω μετάλλαξης είναι ορμητική, ή θα καταφέρουμε να την τιθασσεύσουμε νωρίτερα. «Το παιχνίδι θα παιχτεί στους 2 μήνες του καλοκαιριού» τόνισε ο κος Σαρηγιάννης επισημαίνοντας την σημασία του εμβολιασμού του πληθυσμού σε αυτή την φάση της μάχης μας με την πανδημία.

Ο καθηγητής υπογράμμισε την αναγκαιότητα εντατικοποίησης των εμβολιασμών δηλώνοντας επιπροσθέτως ότι υπολογίστηκε πως ο εμβολιασμός του 70% των ενηλίκων μέχρι τέλος Ιουλίου, εφόσον υπάρξει, θα αποτελέσει σημαντικό «όπλο στη φαρέτρα» εντούτοις δεν θα αρκέσει καθώς για να δούμε κάτι τέτοιο θα πρέπει να φτάσουμε σε επίπεδα 80-83% των εμβολιασμένων ενηλίκων μέχρι τέλος Αυγούστου.

Σε κάθε περίπτωση ο κος Σαρηγιάννης τόνισε πως θα δούμε ημερήσια κρούσματα να αγγίζουν τον αριθμο 1000 και πάλι εντούτοις το σημαντικό είναι να αποφύγουμε τα χειρότερα, πράγμα που δεν θα ήταν απίθανο να συμβεί εάν δεν κάναμε κάτι για αυτό.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments