Οικονομία

ΑΕΠ: Άνοδος κατά 4,2% προβλέπει η Τράπεζα της Ελλάδος για το 2021

ΑΕΠ: Άνοδος κατά 4,2% προβλέπει η Τράπεζα της Ελλάδος για το 2021
ΑΕΠ: Η Τράπεζα της Ελλάδος προβλέπει 4,2% , δηλαδή αμετάβλητη κατάσταση σε σχέση με το ΑΕΠ για το 2021. Στην έκθεση Νομισματικής Πολιτικής η Τράπεζα της Ελλάδος εκτιμά ότι η ανάκαμψη θα είναι μεγάλη ειδικά στο δεύτερο εξάμηνο του 2021.

Η Τράπεζα της Ελλάδος προβλέπει 4,2% , δηλαδή αμετάβλητη κατάσταση σε σχέση με το ΑΕΠ για το 2021. Στην έκθεση Νομισματικής Πολιτικής η Τράπεζα της Ελλάδος εκτιμά ότι η ανάκαμψη θα είναι μεγάλη ειδικά στο δεύτερο εξάμηνο του 2021.

Το 2022 και 2023 η οικονομική δραστηριότητα προβλέπεται ότι θα διαμορφωθεί σε 5,3%.

Η Τράπεζα της Ελλάδος διαπιστώνει ότι τα επεκτατικά δημοσιονομικά μέτρα της περιόδου 2020-2021 έχουν επιβαρύνει το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ και τις ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες του Δημοσίου. Ωστόσο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος, η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους παραμένει διασφαλισμένη. Ενώ συνεχίζεται η πτωτική πορεία του δημόσιου χρέους, οι χρηματοδοτικές ανάγκες για την επόμενη δεκαετία διατηρούνται πλέον οριακά στο επίπεδο αναφοράς 15% του ΑΕΠ, με την προϋπόθεση όμως ότι διατηρούνται τα ταμειακά διαθέσιμα σε υψηλό επίπεδο. Ως εκ τούτου, εξαλείφεται οποιοδήποτε περιθώριο χαλάρωσης των μακροπρόθεσμων στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα, ενώ αυξάνονται οι κίνδυνοι σε περίπτωση αρνητικών διαταραχών.

Τι είχε προβλέψει τον Απρίλιο

Αύξηση του ΑΕΠ για το 2021 κατά 4,2 % προβλέπει η Τράπεζα της Ελλάδος. Σύμφωνα με δηλώσεις του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννη Στουρνάρα στη φετινή πρόβλεψη υπάρχουν αβεβαιότητες οι οποίες συνδέονται με το «μέτωπο» της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ο προϋπολογισμός αναμένεται να εμφανίσει και φέτος πρωτογενές έλλειμμα 5,3% ΑΕΠ (από 7% πέρυσι, ενώ το χρέος το 2020 διαμορφώθηκε στο 205% του ΑΕΠ).

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments