Πολιτική

Πικάσο – Εθνική Πινακοθήκη: Χρυσοχοΐδης και Μενδώνη εξηγούν πως εξιχνιάστηκε η ληστεία

Πικάσο – Εθνική Πινακοθήκη: Χρυσοχοΐδης και Μενδώνη εξηγούν πως εξιχνιάστηκε η ληστεία
Πικάσο - Εθνική Πινακοθήκη: Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και η Λίνα Μενδώνη μίλησαν για το πως εξιχνιάστηκε η κλοπή του πίνακα του Πικάσο.

Με τους δυο πίνακες να φιγουράρουν δίπλα τους οι δυο υπουργοί έδωσαν λεπτομέρειες για την εξιχνίαση της πολύκροτης υπόθεσης, ληστείας πίνακα του Πικάσο από την Εθνική Πινακοθήκη.

Πικάσο – Εθνική Πινακοθήκη: Τι είπαν Χρυσοχοΐδης και Μενδώνη

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είπε «ότι ένας Έλληνας στέρησε τον πίνακα αλλά Έλληνες τον έφεραν πίσω. Εύχομαι όλα τα έργα τέχνης της πατρίδας μας να βρουν την φυσική τους θέση και να επιστρέψουν εκεί που  ανήκουν.» Πικάσο - Εθνική Πινακοθήκη

Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, με τη σειρά της μίλησε για μια ξεχωριστή μέρα και τόνισε ότι η ανάκτηση του πίνακα του Πικάσο έρχεται σε μια πραγματικά ξεχωριστή στιγμή για την χώρα μας αφού γιορτάζουμε τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821. Ο πίνακας όπως είπε είναι δώρο του ζωγράφου στον Ελληνικό λαό για την αντίστασή του στις ναζιστικές θηριωδίες και φέρει την ιδιόχειρη αφιέρωσή του. Ο πίνακας ήταν αδύνατον να πωληθεί αλλά και να εκτεθεί κάπου. Η Πινακοθήκη έκλεισε λίγες ημέρες μετά την κλοπή, συνέχισε η κα Μενδώνη και θύμισε ότι άνοιξε στις 25 Μαρτίου φέτος για να τιμήσει τους αγώνες του έθνους.

«Στις 14 Μαΐου του 1821 η ανακαινισμένη Πινακοθήκη υποδέχθηκε το κοινό της και δυόμισι μήνες μετά επουλώθηκε το τραύμα της μετά την απώλεια ενός έργου ενός σπουδαίου ζωγράφου. Το 2021 είναι η χρονιά της Εθνικής Πινακοθήκης γιατί χάρις σε εσάς η έρευνα δεν σταμάτησε ποτέ».

Πικάσο - Εθνική Πινακοθήκη

Όπως έγινε γνωστό το βράδυ της Δευτέρας (28/06/2021) και σύμφωνα με πληροφορίες , οι δύο πίνακες που είχαν κλαπεί από την Εθνική Πινακοθήκη το 2012, ένας του Πικάσο κι ένας του Μοντριάν, είναι πλέον στα χέρια της Ελληνικής Αστυνομίας.

Εντοπίστηκαν από το 2ο τμήμα του ΥΔΕΖΙ και κάπως έτσι ολοκληρώνεται με τον καλύτερο τρόπο το θρίλερ της «ληστείας του αιώνα» όπως είχε χαρακτηριστεί η υπόθεση με τον Πικάσο… που έκανε φτερά. Έχει γίνει ήδη μια σύλληψη. Πρόκειται για Έλληνα που έχει γεννηθεί το 1972. Ο συλληφθείς συνελήφθη από το Τμήμα Διαρρηκτών και υπέδειξε στους αστυνομικούς το σημείο όπου ήταν κρυμμένοι οι πίνακες, στην Κερατέα.

Πιο αναλυτικά, ο άνδρας φέρεται να είπε στους αστυνομικούς πως έκλεψε τα έργα τέχνης μόνος του και πως τόσα χρόνια τα έκρυβε σε ένα συγκεκριμένο σημείο στην Κερατέα. Υποστήριξε επίσης πως πριν λίγο καιρό τα πήρε από την συγκεκριμένη κρυψώνα και τα έκρυψε εκ νέου, αυτή τη φορά σε μια ρεματιά (!) ξανά στην Κερατέα.

Πικάσο – Εθνική Πινακοθήκη: Ποιοι είναι οι πίνακες

Τον πίνακα «Γυναικείο Κεφάλι» δημιούργησε το 1939 ο Πάμπλο Πικάσο και τον χάρισε στην Ελλάδα. Ο πίνακας ζωγραφικής, λάδι σε μουσαμά, διαστάσεων 56 επί 40, του Πικάσο, έγινε δωρεά το 1949 από τον ίδιο τον καλλιτέχνη στον ελληνικό λαό, ως τιμητική προσφορά για την γενναία αντίστασή του κατά την διάρκεια της ναζιστικής κατοχής, στο πλαίσιο της δωρεάς έργων Γάλλων καλλιτεχνών.

Το δεύτερο έργο τέχνης, ένας πίνακας ζωγραφικής, λάδι σε μουσαμά, διαστάσεων 35 επί 44 είναι του Ολλανδού ζωγράφου Piet Mondrian, ο οποίος και φιλοτεχνήθηκε το 1905 και απεικονίζει έναν ανεμόμυλο κατά μήκος ενός ποταμού. Το συγκεκριμένο έργο αγοράστηκε το 1963 από τον Αλέξανδρο Παππά και αποτέλεσε δωρεά προς την Εθνική Πινακοθήκη. Τέλος, ένα έργο σε χαρτί, πέννα με αραιωμένη σέπια, διαστάσεων 27 επί 16,8 του Ιταλού Guglielmo Caccia (Moncalvo) και απεικονίζει τον Άγιο Diego de Alcala σε έκσταση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments