Ελλάδα

Κρούσματα σήμερα 30/6: Σε ύφεση η πανδημία

Κρούσματα σήμερα 30/6: Σε ύφεση η πανδημία
Κρούσματα σήμερα 30/6: Από ότι όλα δείχνουν η πανδημία ομαλοποιείται και σταδιακά έχει σημειωθεί πτώση του αριθμού κρουσμάτων και θανάτων.

Τα κρούσματα για σήμερα Τετάρτη 30/6 αναμένεται να εκδώσει ο ΕΟΔΥ σε λίγες ώρες. Να θυμίσουμε ότι την Τρίτη  καταγράφηκαν 605 κρούσματα εκ των οποίων τα 325 εντοπίζονται στην Αττική, ενώ η Θεσσαλονίκη κατέγραψε 31 νέες λοιμώξεις. Υπενθυμίζουμε πως χθες Σάββατο 26/6 καταγράφηκαν συνολικά 375 νέα κρούσματα.

Από ότι όλα δείχνουν η επιδημιολογική καμπύλη έχει αρχίσει να γίνεται θετική. Με αποτέλεσμα οι ειδικοί να ανακοινώνουν όλο και συχνότερα νέα άρση των μέτρων. Μάλιστα, τόσο την Δευτέρα, όσο και την Τρίτη (29/6) ανακοινώθηκαν από το κράτος τα προνόμια που ισχύουν για τους εμβολιασμένους. Κρούσματα σήμερα 30/6

Εξαδάκτυλος: Ο ένας μολύνει εννιά και οι εννιά, 81

Ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος αναφέρθηκε στα θετικά των προνομίων για τους εμβολιασμένους, ενώ σήμανε συναγερμό για τη μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Δέλτα.

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου μιλώντας στο MEGA απάντησε σε ερώτηση για τις μεταλλάξεις που προβληματίζουν την Ευρώπη, αναφέρθηκε στη μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Δέλτα και έδωσε ένα σοκαριστικό παράδειγμα: «Στη γρίπη η μετάδοση είναι 1 προς 1,1 -δηλαδή δέκα μολύνουν άλλους 11. Στον ιό της πρώτης φάσης ήταν 1 προς 4, ο ένας μόλυνε τέσσερις, οι τέσσερις, δεκαέξι. Στη βρετανική μετάλλαξη είχαμε 50% παραπάνω, δηλαδή ο ένας μόλυνε έξι, οι έξι, 36. Στη μετάλλαξη Δέλτα έχουμε 50% πάνω από τη βρετανική μετάλλαξη. Ο ένας μολύνει εννιά και οι εννιά, 81».

Το μεσημέρι της Τρίτης η κυβέρνηση ανακοίνωσε τις αλλαγές που έρχονται στη ζωή μας από τις 15 Ιουλίου. Οι εμβολιασμένοι θα έχουν περισσότερες ελευθερίες ως «ανταμοιβή» για την υπεύθυνη στάση που έδειξαν.  Ο κ. Εξαδάκτυλος ανέφερε ότι δεν γνωρίζει αν θα λειτουργήσουν τα μέτρα, αλλά ξεκαθάρισε ότι όσοι έχουν εμβολιαστεί δεν θα έπρεπε να στερούνται κάποιες ελευθερίες.

«Αυτά έγιναν επειδή οι άνθρωποι που έχουν εμβολιαστεί έχουν δυνατότητες που τις στερούνταν. Έπρεπε να βρεθεί ένας τρόπος να μη στερούνται τις δυνατότητες που έχουν. Αλλιώς θα μπαίναμε σε έναν διαρκή περιορισμό που αφορά ανθρώπους που το χρειάζονται. Το πιο αποτελεσματικό είναι το γήπεδο. Όσοι θέλουν να αγοράσουν εισιτήριο διαρκείας μετά την ανακοίνωση του Ολυμπιακού θα εμβολιαστούν, αυτό σίγουρα θα αποτελεί κίνητρο. Για τα υπόλοιπα δεν ξέρω». Πάντως ξεκαθάρισε ότι η συνάθροιση εμβολιασμένων δεν δημιουργεί προβλήματα.

Τζανάκης: Κάτω των 30 όσοι νοσούν στην Κρήτη, ακόμα και 8χρονα

Θέμα υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και στον κλάδο των εκπαιδευτικών έθεσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο πανεπιστήμιο Κρήτης Νίκος Τζανάκης, ενώ παράλληλα εξέφρασε την ανησυχία του για τη μετάλλαξη Δέλτα, η οποία φαίνεται να προσβάλλει κυρίως τους νέους που δεν έχουν εμβολιαστεί.

«Το στέλεχος Δέλτα υπάρχει στην Κρήτη εδώ και τρεις εβδομάδες. Ξεκίνησε με τρία περιστατικά και τώρα έχουν αυξηθεί, σχεδόν διπλασιάζονται κάθε 10 μέρες. Όλοι είναι κάτω από 30 ετών, υπάρχουν αρκετά κρούσματα κάτω από 15 ετών, ακόμα και παιδιά 8 ετών, ενώ τα περισσότερα είναι ηλικίας 16-24 ετών. Ευτυχώς δε νοσηλεύεται σχεδόν κανείς από αυτούς», δήλωσε χαρακτηριστικά μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα». Αισιόδοξο, σύμφωνα με τον καθηγητή είναι το γεγονός ότι δεν πρόκειται για ορφανά κρούσματα στην κοινότητα, αλλά για περιστατικά που ανακαλύφθηκαν ως στενές επαφές.

Ερωτηθείς αν τα παιδιά μπορεί να έχουν κάποιες σοβαρές επιπλοκές από τη μετάλλαξη Δέλτα, τόνισε ότι όλοι οι κορωνοϊοί μπορούν να προκαλέσουν, σε σπάνιες περιπτώσεις, νόσο kawasaki και άλλες καρδιαγγειακές νόσους. «Δεν είναι καθόλου καλή ιδέα να νοσήσει έστω και ασυμπτωματικά ένα παιδί γιατί τέτοια προβλήματα μπορεί να τα εκδηλώσει 1-1,5 μηνά μετά την αρχική νόσηση. Κι εδώ έρχεται η μεγάλη ανάγκη να εμβολιαστούμε εμείς οι μεγάλοι για να μην κολλήσουμε τα παιδιά. Είναι δυνατόν να έχουν τα παιδιά μας αυτούς τους κινδύνους; Είναι δυνατόν να τα στείλουμε τον Σεπτέμβρη στο σχολείο, να διατρέχουν αυτούς τους κινδύνους με δασκάλους, καθηγητές, γονείς και παππούδες ανεμβολίαστους;», ανέφερε ο κ. Τζανάκης.

Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε ότι «η υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών πρέπει να συμπεριλάβει και τον κλάδο των εκπαιδευτικών, γιατί ένας εκπαιδευτικός μπορεί να λειτουργήσει ως υπερμεταδότης, καθώς έχει να κάνει με μεγάλες ομάδες παιδιών, με τα οποία θα συγχρωτιστεί και θα έρθει σε στενή επαφή».

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο εμβολιασμών των παιδιών εξέφρασε την άποψη ότι τα παιδιά από 15 ετών και άνω, δεδομένου ότι λογίζονται ως ενήλικες, θα πρέπει να εμβολιαστούν.

Βασιλακόπουλος: Νέο lockdown από φθινόπωρο

Αρχικά, μίλησε για το μοίρασμα των χώρων ψυχαγωγίας σε αμιγείς και μεικτούς. «Η συγκεκριμένη διαδικασία αποδίδει τα υγειονομικά μέτρα προστασίας που αντιστοιχούν στον εμβολιασμένο σε αντιδιαστολή με τον μη εμβολιασμένο», εξέφρασε στον ΑΝΤ1.

Και προσέθεσε ότι δεν στερείται κάποιος συμπολίτης μας του δικαιώματος να βγει να φάει σε μια ταβέρνα, καθώς θα υπάρχουν πολλά μεικτά καταστήματα, αλλά με πιο αυστηρά μέτρα ενώ σημείωσε ότι τα μέτρα αυτά αφορούν σε εσωτερικούς χώρους λειτουργίας, εκεί όπου η μεταδοτικότητα του ιού είναι μεγαλύτερη.

Ο κ. Βασιλακόπουλος τόνισε το εξής: «Πρέπει να λειτουργήσουμε με δύο βασικούς πυλώνες:Πώς θα προστατευτούμε από την εξάπλωση της επιδημίας, δεδομένου και του φόβου για τη μετάλλαξη Δέλτα, και πώς θα δώσουμε κίνητρο στους ανθρώπους να εμβολιαστούν».

Νέο lockdown μετά τις καλοκαιρινές διακοπές;

Και συμπλήρωσε πως «πολύ φοβάμαι ότι μεγάλο μέρος των καταστηματαρχών θα επιλέξουν να είναι μεικτής λειτουργίας στο βωμό του να έχουν μεγαλύτερη γκάμα πελατών».

Όσο για ένα νέο lockdown μετά τις καλοκαιρινές διακοπές, είπε πως «θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι αν συνεχιστεί αυτός ο ρυθμός των εμβολιασμών και έρθει το φθινόπωρο, θα ξαναπάμε σε lockdown διότι το ποσοστό αυτών που θα είναι ευπαθείς θα είναι μεγάλο και το κράτος θα αναγκαστεί να πάρει μέτρα που θα μας ταλαιπωρήσουν όλους».

Τα τελευταία στοιχεία για τους εμβολιασμούς

  • Στους 85 και άνω, έχουν εμβολιαστεί το 69% και με τα ραντεβού θα πάμε στο 70%
  • Στους 80-84, το 70% έχουν εμβολιαστεί και με τα ραντεβού θα πάμε στο 71%
  • Στους 75-79, το 81% έχουν εμβολιαστεί και με τα ραντεβού θα πάμε στο 83%
  • Στους 70-74, το 75% έχουν εμβολιαστεί και με τα ραντεβού θα πάμε στο 77%
  • Στους 65-69, το 76% έχουν εμβολιαστεί και με τα ραντεβού θα πάμε στο 77%
  • Στους 60-64, το 70% έχουν εμβολιαστεί και με τα ραντεβού θα πάμε στο 72%
  • Στους 55-59, το 65% έχουν εμβολιαστεί και με τα ραντεβού θα πάμε στο 68%
  • Στους 50-54, το 61% έχουν εμβολιαστεί και με τα ραντεβού θα πάμε στο 64%
  • Στους 45-49, το 54% έχουν εμβολιαστεί και με τα ραντεβού θα πάμε στο 60%
  • Στους 40-44, το 47% έχουν εμβολιαστεί και με τα ραντεβού θα πάμε στο 53%
  • Στους 35-39, το 39% έχουν εμβολιαστεί και με τα ραντεβού θα πάμε στο 43%
  • Στους 30-34, το 34% έχουν εμβολιαστεί και με τα ραντεβού θα πάμε στο 40%
  • Στους 25-29, το 22% έχουν εμβολιαστεί και με τα ραντεβού θα πάμε στο 33%
  • Στους 18-24, το 11% έχουν εμβολιαστεί και με τα ραντεβού θα πάμε στο 20%

«Να μην υπάρχει εφησυχασμός λόγω καλοκαιριού»

«Ο στόχος του 70% είναι εφικτός με δεδομένο ότι θα έχουμε τη συμμετοχή των πολιτών», σχολίασε χαρακτηριστικά ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ και την εκπομπή «Αταίριαστοι», τόνισε ότι «δεν είμαστε μακριά από το 50% στο τέλος Ιουνίου. Ο στόχος είναι κοντά όπως τον έχουμε υπολογίσει γιατί αν εξαιρέσουμε την AstraZeneca, στα υπόλοιπα εμβόλια είμαστε στο ταβάνι εκεί που θα έπρεπε να ήμαστε».

«Από εδώ και πέρα φαίνεται ότι θα χρειαστεί μια περισσότερη προσπάθεια και επιχειρησιακά έτσι ώστε να πείσουμε τους πολίτες να εμβολιαστούν. Ο στόχος του 70% είναι εφικτός με δεδομένο ότι θα έχουμε τη συμμετοχή των πολιτών», προσέθεσε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για το πόσοι πολίτες έχουν νοσήσει και συμβάλουν στο συνολικό ποσοστό ανοσίας στην κοινότητα απάντησε ότι αυτή τη στιγμή στο μητρώο είναι καταγεγραμμένοι 440.000 πολίτες που αποδεδειγμένα έχουν νοσήσει. «Το μοναδικό ζητούμενο από εδώ και πέρα είναι να πείσουμε τους συμπολίτες μας να εμβολιαστούν», σημείωσε ο γγ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ζητώντας να μην υπάρχει εφησυχασμός λόγω καλοκαιριού.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments