Pagenews.gr Point Zero. Παραγωγή pagenews.gr Point Zeror. Παραγωγή pagenews.gr
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Κωνσταντίνος Γρίβας
Καθηγητής Γεωπολιτικής στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων και στο Πανεπιστημίου Αθηνών

Κωνσταντίνος Γρίβας στο pagenews.gr: Μεσόγειος – Αιγαίο το νέο γεωπολιτικό κέντρο του κόσμου

Κωνσταντίνος Γρίβας στο pagenews.gr: Ο καθηγητής αναφέρθηκε στη Μεσόγειο ως το νέο γεωπολιτικό κέντρο του κόσμου, καθώς σε αυτή επικεντρώνεται το παιχνίδι της παγκόσμιας «σκακιέρας».

Ο καθηγητής Γεωπολιτικής στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων και στο Πανεπιστημίου Αθηνών Κωνσταντίνος Γρίβας, μίλησε στο pagenews.gr και την εκπομπή Point Zero με το Λάμπρο Καλαρρύτη, για την Μεσόγειο θάλασσα ως το νέο γεωπολιτικό «κέντρο» του κόσμου, ενώ μίλησε και για την ανάγκη να ξεφύγουμε από παλαιότερες θεωρήσεις του συστήματος εξωτερικής πολιτικής της χώρας.

Ο καθηγητής είχε αναφερθεί σε προηγούμενη του εμφάνιση στην εκπομπή και για τον νέο «κόσμο» τον οποίο αναδύεται στον απόηχο των διεθνών εξελίξεων, και τη θέση που θα πρέπει να έχει η Ελλάδα σε αυτόν.

Κωνσταντίνος Γρίβας στο pagenews.gr: Η μεγάλη παθογένεια του συστήματος εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας

«Βρισκόμαστε σε ένα διεθνές σύστημα του οποίου όλα του τα κομμάτια αλληλεπιδρούν μεταξύ τους», τόνισε ο καθηγητής και ανέφερε πως το ελληνικό σύστημα εξωτερικής πολιτικής πρέπει να το κατανοήσει αυτό, γιατί είχε ανέκαθεν μία τάση «επαρχιωτισμού», όπως τη χαρακτήρισε.

Παράλληλα πρόσθεσε πως η Μεσόγειος αποτελεί το νέο γεωπολιτικό κέντρο του κόσμου, καθώς το παιχνίδι της παγκόσμιας σκακιέρας επικεντρώνεται στο δικό μας χώρο (Μαύρη Θάλασσα, Βαλκάνια, Ανατολική Μεσόγειος, Βόρεια Αφρική, Μέση Ανατολή). Για τον καθηγητή Κωνσταντίνο Γρίβα η Ελλάδα πρέπει να πρωταγωνιστήσει και αυτή και ας είναι μικρή χώρα σε μέγεθος, καθώς κατά τον ίδιο, οι τελευταίες εξελίξεις στα γεωπολιτικά δείχνουν πως μπορεί να ξεφύγει από τη θεώρηση ότι είναι μια μικρή χώρα. «Η γεωγραφία μικραίνει, οι εξελίξεις επιταχύνονται».

Η θέση της Τουρκίας και ο νέος «ψυχρός πόλεμος»

Η Τουρκία εμφανίζεται ως μία φιλόδοξη ενδιάμεση δύναμη μεταξύ των δύο πόλων που επανασχηματοποιούνται στην παγκόσμια σκακιέρα, της Ευρωατλαντικής Δύσης και της Ευρασιατικής Ανατολής (ανάμεσα στους οποίους προσπαθεί να τοποθετηθεί), προσθέτει ο καθηγητής, συμπληρώνοντας πως οι χώρες που διαφωνούν με την Τουρκία, όπως η Ελλάδα και η Κύπρος μπορούν να αποτελέσουν έναν «κόφτη» για αυτή.

Κωνσταντίνος Γρίβας στο pagenews.gr

Σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Γρίβα το αν η Τουρκία μπορεί να το καταφέρει αυτό δεν είναι θέμα δύναμης, αλλά θέμα ισορροπίας. «Θα πρέπει να καταφέρει να τοποθετηθεί στο ενδιάμεσο. Δε νομίζει πως θα τα καταφέρει», αντέτεινε.

Παράλληλα, χώρες όπως η Ινδία που αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα με την Τουρκία και την πολιτική της (μετά και τη δημιουργία ενός άξονα με το Πακιστάν), είναι άμεσοι γεωπολιτικοί μας συνεργάτες και σύμμαχοι. Ο νέος αυτός «ψυχρός πόλεμος» που προωθείται εξυπηρετεί τα αμερικανικά συμφέροντα ώστε να μπορέσει να συσπειρωθεί η Δύση.

Ένα νέο σχήμα από το Γιβραλτάρ έως την Ινδία

Όσον αφορά στη δημιουργία ενός νέου σχήματος από το Γιβραλτάρ έως την Ινδία, αυτό εκτίμησε πως θα μπορούσε να «τραβήξει» την τελευταία πιο κοντά στη Δύση. Όμως όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά, καθώς η Ινδία έχει φιλικές σχέσεις με τη Ρωσία, αλλά ολοένα και μεγαλύτερες οικονομικές επαφές με την Κίνα. «Θα μπορούσαν να μπουν χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία σε αυτή τη ζώνη», τόνισε.

Ο παράγοντας Κίνα και η αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης

«Οι ΗΠΑ αιφνιδιάστηκαν από την τεχνολογική πρόοδο στην Κίνα. Είχαν φαντασιώσεις ότι η δημιουργία μίας μεσαίας τάξης θα προκαλούσε αναταραχές στην Κίνα. Η άνοδος της Κίνας όμως συνδυάζεται με την αύξηση των αδυναμιών της. Επηρεάζεται από τις ροές από το εξωτερικό για ενέργεια, φυσικούς πόρους και τρόφιμα», δήλωσε ο Κωνσταντίνος Γρίβας προσθέτοντας πως η Δύση υποτιμά συνέχεια τον πολιτισμικό παράγοντα στην Ανατολή. «Οι Κινέζοι δεν είναι ιδιαίτερα ανοιχτοί στις δυτικές δημοκρατίες ανοιχτού τύπου».

Όσον αφορά την Ευρώπη επισήμανε πως οι Ευρωπαίοι δεν έχουν αποφασίσει ακόμα τι σχέση θέλουν να κρατήσουν απέναντι στην Κίνα. «Η ΕΕ έχει πάψει να είναι -αν υπήρξε ποτέ- μια ενιαία γεωπολιτική οντότητα». Συμπερασματικά, ο καθηγητής Γεωπολιτικής ανέδειξε πως αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε μία μεταβατική περίοδο του διεθνούς συστήματος με τις ιστορικές εξελίξεις να επιταχύνονται.