Ελλάδα

Κρούσματα σήμερα 08/07: Νέα έξαρση της πανδημίας

Κρούσματα σήμερα 08/07: Νέα έξαρση της πανδημίας
Κρούσματα σήμερα 08/07: Από ότι όλα δείχνουν, η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά στο τέταρτο κύμα της πανδημίας.

Τα κρούσματα για σήμερα Πέμπτη 08/07 πρόκειται να ανακοινώσει σε λίγες ώρες ο ΕΟΔΥ. Να θυμίσουμε ότι την Τρίτη παρατηρήθηκε μία μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων τα οποία ανήλθαν  στα 1797 , εκ των οποίων τα 1026 εντοπίζονται στην Αττική και  62 στην Θεσσαλονίκη. Υπενθυμίζουμε πως τα κρούσματα για την Κυριακή 04/07 ανήλθαν σε συνολικά 619. Το Σάββατο 03/07, τα κρούσματα είχαν σκαρφαλώσει στα 1.001.

Την ίδια ώρα οι αρμόδιοι, σε επιστημονικό αλλά και κυβερνητικό επίπεδο, ετοιμάζονται και πάλι να ξεδιπλώσουν πλέγμα μέτρων με στόχο να ανακόψουν την επιδημία και παράλληλα, δράσεις για την ενίσχυση της εμβολιαστικής εκστρατείας, σε συνεργασία με τις κατά τόπους αρχές. Σύμφωνα με πληροφορίες στα νέα μέτρα που θα ανακοινωθούν περιλαμβάνεται οι κλειστοί χώροι σε εστίαση και μπαρ να λειτουργούν αποκλειστικά για εμβολιασμένους. Κρούσματα σήμερα 08/07

Η εισήγηση των λοιμωξιολόγων

Η επιτροπή εμπειρογνωμόνων εισηγείται, σύμφωνα με πληροφορίες, η επιστροφή από τα νησιά, κατοίκων, τουριστών, εργαζομένων, να γίνεται κατόπιν αρνητικού rapid test. Η επιτροπή εισηγείται επίσης για τα γήπεδα πληρότητα 80% και μόνο με εμβολιασμένους. Οι ειδικοί ζητούν επίσης να γίνεται εβδομαδιαίως ένα rapid test -εκτός των τυχόν self test- στους ανεμβολίαστους εργαζόμενους των ακτοπλοϊκών, αεροπορικών και χερσαίων δημόσιων μεταφορών.

Σε ο,τι αφορά το θέμα της μάσκας, η Επιτροπή συζήτησε τα προβλήματα που διαπιστώνονται, είτε λόγω λανθασμένων μηνυμάτων, είτε λόγω της κόπωσης από την τήρηση των μέτρων. Σε αυτή τη φάση αποφάσισαν να μην επανέλθουν, αλλά να αποσαφηνίζεται ότι η μάσκα είναι υποχρεωτική σε όλους τους κλειστούς χώρους, καθώς και στους ανοιχτούς χώρους όπου υπάρχει συγχρωτισμός.

Βατόπουλος: Να μπει τέλος στις θεωρίες των social media

«Μια είναι η λύση και είναι η ανοσοποίηση του πληθυσμού, είτε με αρρώστια που είναι το κακό σενάριο, είτε με το εμβόλιο που το καλό σενάριο», προέταξε ο καθηγητής Μικροβιολογίας του πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

«Αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό, ο κόσμος να εμβολιαστεί και να τελειώσει αυτή η ιστορία. Από εκεί και πέρα, όλα τα άλλα είναι προσωρινές λύσεις», προσέθεσε μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA».

«Η εκλαΐκευση της επιστημονικής γνώσης είναι δύσκολη, θέλει τέχνη. Και πολλές φορές προσπαθώντας να εκλαïκεύσουν κάτι, το λέμε λάθος. Οι παρενέργειες του εμβολίου είναι αυτές που ξέρουμε, σε επίπεδο αεροπορικού δυστυχήματος, όπως είπε ο κ. Κουρέτας. Από εκεί και πέρα γίνεται πολλή συζήτηση για διάφορα θέματα. Υπάρχουν κανάλια στο YouTube όπου διάφοροι βγαίνουν και λένε διάφορα».

«Να απαντώνται οι θεωρίες στα social media»

«Το βασικό για εμένα, είναι να γίνουν δύο πράγματα που δεν γίνονται σωστά: Να βγαίνει, ας πούμε, κάθε εβδομάδα μια επίσημη ανακοίνωση με το πόσες παρενέργειες έχουν εντοπιστεί στην Ελλάδα, να ξέρουμε διότι βλέπω στα κοινωνικά δίκτυα το εξής: Αυτός έκανε το εμβόλιο και έπαθε αυτό, ο άλλος έκανε εμβόλιο και πέθανε. Αυτά πρέπει να απαντώνται. Επίσης, στα κοινωνικά δίκτυα υπάρχουν διάφορες θεωρίες που πρέπει να απαντώνται. Δεν έχουμε καταλάβει την ισχύ του Ίντερνετ, ο καθένας βγαίνει και λέει ό,τι νομίζει», συμπλήρωσε ο κ. Βατόπουλος.

Παυλάκης για μετάλλαξη «Δ»: Τι θα γίνει αν βρεθείτε με έναν υπερμεταδότη σε ένα εστιατόριο

«Αν αφεθούν τα πράγματα έτσι όπως είναι, τα κρούσματα θα διπλασιάζονται σχεδόν κάθε εβδομάδα μια-δυο μέρες πριν, μια-δυο μέρες μετά» προειδοποίησε σήμερα ο γιατρός και ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης.

Ο κ. Παυλάκης προειδοποίησε για το τείχος ανοσίας ότι «βλέπω ένα σκληρό πυρήνα 20% που δεν θα εμβολιαστεί ποτέ, τουλάχιστον 20%, αν βάλετε και τα παιδιά στα 15% έχετε ένα 35% της κοινωνίας που δεν πρόκειται πότε… χρειάζεται τουλάχιστον 80% προστασία και πολύ παραπάνω.

Το στέλεχος Δέλτα, εξήγησε ο γιατρός, μεταδίδεται πολύ ευκολότερα από οποιοδήποτε άλλο στέλεχος υπήρχε μέχρι τώρα, κι αυτό το κάνει σχεδόν ανίκητο. Δεν μπορεί να σταματήσει.

Το τρίτο κύμα ήταν επιπεδωμένο επειδή υπήρχε η πλειοψηφία των ανθρώπων που άντεξαν. Το τέταρτο θα είναι χειρότερο, γιατί δεν υπάρχει περίπτωση να μπείτε σε αεροπλάνο με έναν υπερμεταδότη και να μην την πάθετε. Όταν όλοι βγάζουν τις μάσκες σε ένα εστιατόριο για δέκα λεπτά υπάρχει ένας υπερμεταδότης «θα την πάθουν». Αυτό που έγινε με τα κρούσματα σε ένα πάρτι θα γίνει ο κανόνας σχολίασε δε.

Σαρηγιάννης: Eίμαστε στην αρχή του 4ου κύματος

«Παρατηρείται μια αύξηση από τις 28 Ιουνίου και είμαστε στην αρχή του τέταρτου κύματος από τότε, εδώ και περίπου δέκα ημέρες και θα συνεχιστεί μέχρι, εκεί που βλέπουμε μια κορύφωση εμείς με τα εργαλεία που έχουμε, γύρω στις 10 με 15 Αυγούστου», ανέφερε αρχικά ο κ. Σαρηγιάννης στην ΕΡΤ3.

Πάντως, εξέφρασε την άποψη πως «μπορούμε να το αποφύγουμε αυτό αλλά χρειάζεται να εμβολιαστούμε γρήγορα και ομοιόμορφα ηλικιακά, όχι σε συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες, γιατί αυτή τη στιγμή έχουμε κενά. Στους άνω των 40 και στους άνω των 60 υπάρχει ένα θέμα».

Ερωτηθείς για το τι φταίει, τόνισε ότι «φέτος έχουμε να κάνουμε με τρία στελέχη και όχι με ένα». Όπως περιέγραψε, έχουμε: Την Άλφα (βρετανική) που έχει κατά 31% πιο γρήγορη μεταδοτικότητα από αυτή της Γιουχάν, τη Νιγηριανή μετάλλαξη που είναι σε φάση πλήρους ανάπτυξης και το στέλεχος Δέλτα, που αποτελεί το 10%-15% των συνολικών κρουσμάτων και είναι 100% πιο μεταδοτικό από αυτό της Γιουχάν.

Σχετικά με την μάσκα

Στο θέμα της μάσκας αναφέρθηκε το πρωί ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος, ο οποίος έκανε λόγο για μια «παρεξήγηση» σχετικά με τη χρήση της.

Όπως είπε o κ. Σκέτρτσος μιλώντας στο Mega «υπήρχε ομόφωνη απόφαση της Επιτροπής για αφαίρεση της μάσκας από τους δημόσιους χώρους που δεν υπάρχει συνάθροιση. Αυτό και εξακολουθεί να ισχύει. Σε όλους τους εξωτερικούς χώρους που υπάρχει συνάθροιση (π.χ. συναυλίες) παραμένει υποχρεωτική όπως και σε όλους τους κλειστούς χώρους και για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους».

Από την πλευρά του ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ 100,3, διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει σχεδιασμός να επιστρέψει στους εξωτερικούς χώρους, εκεί όπου δεν υπάρχει συγχρωτισμός.

Θωμαΐδης: Την άλλη βδομάδα μπορεί να ξεπεράσουμε τα 2.000 κρούσματα ημερησίως

Για την περίπου 65% αύξηση στο ιικό φορτίο των λυμάτων της Αττικής, μίλησε στον ΑΝΤ1 ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης, ο οποίος σημείωσε ότι ο ίδιος δεν περίμενε τόσο μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων, όπως αυτή που καταγράφηκε τις τελευταίες μέρες, αλλά αυτό που τον ανησυχεί περισσότερο είναι η αύξηση του δείκτη θετικότητας που υπερδιπλασιάστηκε.

Παράλληλα όμως δεν καταγράφηκε αύξηση στις εισαγωγές σε νοσοκομεία και αυτό είναι μια θετική παράμετρος. Σύμφωνα με τον κ. Θωμαΐδη, όλο αυτό το σκηνικό οφείλεται στη μεγάλη διάδοση του ιού σε νεαρότερες ηλικίες οι οποίες δεν έχουν προλάβει να εμβολιαστούν. Ο κ. Θωμαΐδης έσπευσε να προσθέσει ότι είναι κατανοητό αυτό που συμβαίνει με τους νέους, καθώς είναι κλεισμένοι μέσα σχεδόν 1,5 χρόνο και βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάνε και οι μεγαλύτεροι πως ένιωθαν ως νέοι, υπογραμμίζοντας βέβαια ότι ο μόνος τρόπος άμυνας απέναντι στον φονικό ιό είναι ο εμβολιασμός.

Τέλος και μεταξύ άλλων, ο καθηγητής του ΕΚΠΑ, τόνισε ότι είναι πολύ πιθανόν να δούμε περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων την επόμενη εβδομάδα και να ξεπεράσουμε τα 2.000 ημερησίως, αποδίδοντας όλο αυτό στο συνδυασμό της μετάλλαξης Δέλτα που είναι εξαιρετικά μεταδοτική με τη χαλάρωση στα μέτρα αποφυγής του κορωνοϊού.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments