Διεθνή

Εμβόλιο Johnson: 15 περιστατικά Γκιγιέν-Μπαρέ κατέγραψε ο ΕΜΑ

Εμβόλιο Johnson: 15 περιστατικά Γκιγιέν-Μπαρέ κατέγραψε ο ΕΜΑ
Εμβόλιο Johnson: Ο ΕΜΑ κατέγραψε 15 περιστατικά με το σύνδρομο Γκιγιέν Μπαρέ, αν και παραμένει ασαφές αν οφείλεται στο εμβόλιο.

Περιστατικά με το σύνδρομο Γκιγιέν Μπαρέ βρέθηκαν από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. Να θυμίσουμε ότι ο FDA είχε εκδώσει νέα προειδοποίηση σχετικά με το εμβόλιο Johnson και τις παρενέργειες που αυτό φέρει. Ακόμη έχει διαπιστωθεί πως και το εμβόλιο αυτό συνδέεται με περιστατικά θρομβώσεων σε κάποιες περιπτώσεις.

Πιο συγκεκριμένα, συνολικά 15 περιστατικά του νευρολογικού συνδρόμου Γκιγιέν-Μπαρέ έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα στους λήπτες του εμβολίου Covid-19 της Johnson & Johnson, ανακοίνωσε την Τετάρτη ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων. Εμβολιασμοί ΗΠΑ

15 περιστατικά με το σύνδρομο Γκιγιέν Μπαρέ

Διευκρίνισε ωστόσο πως τα διαθέσιμα δεδομένα δεν επαρκούν προκειμένου να διευκρινιστεί ότι το σύνδρομο οφείλεται πράγματι στο εμβόλιο. Ακόμα, στον ΕΜΑ αναφέρθηκαν 9 περιστατικά θρομβοκυτταροπενίας (χαμηλών αιμοπεταλίων) σε λήπτες του εμβολίου της Moderna.

Και σε αυτή την περίπτωση όμως δεν έχει αποδειχθεί αιτιακή σχέση με τον εμβολιασμό. Η επιτροπή ασφάλειας του ΕΜΑ θα συνεχίσει να παρακολουθεί το θέμα. Η θρομβοκυτταροπενία είχε μέχρι σήμερα αναγνωριστεί ως πιθανή παρενέργεια των εμβολίων ιικού φορέα (AstraZeneca, Johnson & Johnson), το σύνδρομο Γκιγιέν Μπαρέ αναγνωρίστηκε την περασμένη εβδομάδα ως πιθανή παρενέργεια του εμβολίου της AstraZeneca.

Την ίδια ημέρα αναγνωρίστηκε ως πιθανή παρενέργεια των εμβολίων mRNA (Pfizer, Moderna) η μυοκαρδίτιδα και η περικαρδίτιδα (φλεγμονή της καρδιάς), κυρίως στους νέους άνδρες. Ακόμα, ο ΕΜΑ είχε συστήσει να μην χορηγούνται εμβόλια ιικού φορέα (Astra, J&J) σε άτομα με ιστορικό διαρροής των τριχοειδών, διαταραχή στην οποία το πλάσμα (υγρό) του αίματος διαρρέει από τα τριχοειδή αγγεία. Συνήθως εμφανίζεται σε ασθενείς με αυτοάνοσα νοσήματα.

Η ανακοίνωση του ΕΜΑ για την μετάλλαξη Δέλτα

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) ανακοίνωσε σήμερα ότι η παραλλαγή Δέλτα του κορονοϊού θα αντιπροσωπεύει το 90% των στελεχών που κυκλοφορούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση έως τα τέλη Αυγούστου, και ότι οι δύο δόσεις εμβολίου κατά της COVID-19 είναι απαραίτητες για την προστασία από την ταχέως διαδεδομένη αυτή παραλλαγή.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό, η μετάλλαξη Δέλτα (B.1.617.2) είναι μια μετάλλαξη «ανησυχίας» που εξαπλώνεται γρήγορα στην Ευρώπη και μπορεί να παρεμποδίσει σοβαρά τις προσπάθειες για τον έλεγχο της πανδημίας. Τα στοιχεία δείχνουν ότι είναι 40% έως 60% πιο μεταδοτική από την προηγούμενη παραλλαγή Άλφα (Β.1.1.7) που ήταν η πρώτη σημαντική παραλλαγή ανησυχίας στην ΕΕ. Επιπλέον, η παραλλαγή Δέλτα μπορεί να σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο νοσηλείας.

Ο EMA σημείωσε ότι οι δύο δόσεις εμβολίου κατά της COVID-19 είναι απαραίτητες για την προστασία από την ταχέως διαδεδομένη αυτή παραλλαγή.

«Αυτό καθιστά απαραίτητο για τις χώρες να επιταχύνουν τα προγράμματα εμβολιασμού, συμπεριλαμβανομένης της χορήγησης δεύτερων δόσεων όπου συνιστάται, και να κλείσουν τα κενά και τις ευκαιρίες ανοσίας για περαιτέρω εμφάνιση παραλλαγών, το συντομότερο δυνατό» τονίζεται.

Τι είναι το σύνδρομο Guillain-Barre

Το σύνδρομο Guillain-Barre είναι μια σπάνια αλλά σοβαρή αυτοάνοση πάθηση, η οποία πλήττει το περιφερικό νευρικό σύστημα, επηρεάζοντας τα πόδια, τα χέρια και γενικότερα τα άκρα, προκαλώντας μούδιασμα, αδυναμία και πόνους. Αν και η ακριβής αιτιολογία της είναι άγνωστη, το σύνδρομο συμβαίνει συχνά μετά από λοίμωξη γαστρεντερίτιδας με το καμπυλοβακτήριο, κάτι που έχει ως συνέπεια το ανοσοποιητικό σύστημα να επιτίθεται στα νεύρα αντί για τους παθογόνους μικροοργανισμούς. Μολονότι η πάθηση συνήθως είναι αναστρέψιμη, σε μερικές σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει σε παρατεταμένη παράλυση ακόμη και στους αναπνευστικούς μυς, με αποτέλεσμα ο ασθενής να χρειάζεται μηχανική υποστήριξη της αναπνοής και να παθαίνει μόνιμες νευρολογικές βλάβες.

Πιο πρόσφατα, το σύνδρομο σχετίσθηκε με τον ιό Ζίκα και στη συνέχεια εκφράστηκαν από κάποιους φόβοι ότι μπορεί να προκληθεί επίσης μετά από λοίμωξη με τον κορωνοϊό SARS-CoV-2. Το 1976, κατά τους μαζικούς εμβολιασμούς για τη γρίπη των χοίρων, υπήρξε μια μικρή αύξηση στα περιστατικά του εν λόγω νευρολογικού συνδρόμου, με αποτέλεσμα να σταματήσουν οι εμβολιασμοί, αν και η εκ των υστέρων στατιστική μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η συσχέτιση μεταξύ του αντιγριπικού εμβολίου και του Συνδρόμου Guillain-Barre ήταν τελικά μικρότερη από αυτή που αρχικά είχε θεωρηθεί. Έκτοτε, σε κάθε αντιγριπικό εμβολιασμό ο κίνδυνος εμφάνισης του συνδρόμου εκτιμάται ότι είναι περίπου μόνο μία περίπτωση ανά ένα εκατομμύριο δόσεις του εμβολίου.

Σε πρόσφατη επιδημιολογική μελέτη, της οποίας τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν τον περασμένο Φεβρουάριο, οι ερευνητές του UCL βρήκαν ότι δεν υπήρξε καμία αύξηση στα περιστατικά του συνδρόμου στη Βρετανία κατά το πρώτο επιδημικό κύμα Covid-19 την άνοιξη. Η ετήσια συχνότητα περιστατικών του συνδρόμου στα βρετανικά νοσοκομεία μεταξύ 2016-2019 ήταν 1,65 έως 1,88 περιστατικά ανά 100.000 ανθρώπους και τα περιστατικά αυτά ήταν μειωμένα κατά 40% έως 50% στο διάστημα Μαρτίου-Μαΐου 2020, εν μέσω πανδημίας, σε σχέση με την περίοδο 2016-19.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments